Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Χρόνια Πολλά!

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2010


"Μη λες πως κάθε ελπίδα έχει χαθεί,
από συνήθεια ότι στέλνει ο ήλιος φως!
Γεννήθηκε απόψε ένα παιδί,
ελπίζει ακόμα στους ανθρώπους ο Θεός..."

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ & ΠΡΟΚΟΠΗ!

Καλές αναγνώσεις!

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2009


Η Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΤ ανακοίνωσε τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2009, που αφορούν σε εκδόσεις του 2008.
Η επιτροπή των βραβείων κατέληξε στις εξής αποφάσεις:
Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται, ομόφωνα, στο σπουδαίο, διεθνούς φήμης ποιητή, ομότιμο καθηγητή της Συγκριτικής της Λογοτεχνίας, εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού «Νέα Συντέλεια», Νάνο Βαλαωρίτη, για το σύνολο του έργου του (ποιητικού, πεζογραφικού, δοκιμιακού, παιδαγωγικού).
Το Βραβείο Περιοδικού απονέμεται, κατά πλειοψηφία, εξ ημισείας στα περιοδικά «Πόρφυρας» και «Εντευκτήριο» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.
Το Βραβείο Ποίησης απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Λευτέρη Πούλιο για το έργο του «Η κρυφή συλλογή».
Το Βραβείο Διηγήματος απονέμεται, ομόφωνα εξ ημισείας, στους: Τόλη Νικηφόρου για το έργο του «Ο δρόμος για την Ουρανούπολη» και Αργύρη Χιόνη για το έργο του «Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες».
Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονέμεται, ομόφωνα, στον Γιάννη Ατζακά για το έργο του «Θολός βυθός».
Το Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής απονέμεται, κατά πλειοψηφία, στον Χρίστο Ρουμελιωτάκη για το έργο «Ασκήσεις αυτογνωσίας».
Το Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας απονέμεται, ομόφωνα, στην Αλεξάνδρα Δ. Ιωαννίδου για το έργο της «Υπόθεση Γκράνιν: Η λογοτεχνική κριτική στο εδώλιο - : Η δίκη της «Επιθεώρησης τέχνης» το 1959 και η απολογία του Κώστα Κουλουφάκου».
Την επιτροπή των βραβείων αποτελούν οι:
Μαστροδημήτρης Παναγιώτης, Πρόεδρος, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κριτικός.
Αθανασόπουλος Ευάγγελος, Αντιπρόεδρος, Καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ανδρειωμένος Γεώργιος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Πάτσιου Βασιλική (Βίκυ), Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημακοπούλου Χαρίκλεια, Κριτικός Βιβλίου, Δημοσιογράφος, Νομικός.
Σχινά Αικατερίνη, Κριτικός Βιβλίου.
Λεονάρδος Γεώργιος, Συγγραφέας.
Νιάρχος Αθανάσιος, Ποιητής, Δοκιμιογράφος.
Χατζηαντωνίου Κωνσταντίνος, Συγγραφέας.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Χρόνια Πολλά!


ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Βρεθήκαμε πριν λίγες ημέρες στη Λιβαδειά, όπου είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στη συνάντηση της Ομάδας Ανάγνωσης Λιβαδειάς. Θέμα συζήτησης ο Θανάσης Βαλτινός και το έργο του. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ζεστή και φιλική, με τα μέλη της Ομάδας να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση, την οποία με "μαεστρία" και μεθοδικότητα συντόνιζε η Πόπη (μάς διαφεύγει το επώνυμό της).
Πέρα από το έργο του Θ.Βαλτινού, είχαμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας τόσο της Ομάδας Ανάγνωσης Λιβαδειάς, όσο και της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης. Δόθηκε, μάλιστα, η υπόσχεση επίσκεψης των μελών της Ομάδας στην Ερμούπολη και -γιατί όχι- των μελών της Λέσχης μας στη Λιβαδειά. Ελπίζουμε οι δύο ομάδες να αναπτύξουν φιλικούς δεσμούς και συνεχή συνεργασία, μια και μας συνδέει η κοινή αγάπη, εκείνη προς τα βιβλία.
Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το ιστολόγιο της Ομάδας Ανάγνωσης Λιβαδειάς στη διεύθυνση: http://omada-anagnosis.blogspot.com/

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση Δεκεμβρίου


Πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, η συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης. Θέμα συζήτησης; Το βιβλίο που είχε προ μηνός επιλεγεί: "ΤΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ" του Γιάννη Καψή. Γενική εντύπωση: Μυθιστόρημα που διαβάζεται άνετα, με γλώσσα που "τρέχει", μπορεί κανείς να το διαβάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν ο χρόνος τον πιέζει. Σίγουρα επηρεασμένος από την καταγωγή του ο συγγραφέας, βάζει το συναισθηματισμό του σε πρώτο πλάνο. Αν και στηρίζεται σε πολλά ιστορικά στοιχεία, το βιβλίο δεν αποτελεί ιστορική διατριβή, βρίσκει, όμως, ο Γ. Καψής την ευκαιρία να περιγράψει δύσκολες και καμιά φορά ρεαλιστικές -ίσως και "ωμές-βίαιες" σκηνές, σε συνδυασμό με κάποια τρυφερά "στιγμιότυπα". Σαφώς τονίζονται οι μαρτυρικές σκηνές της Μικρασιατικής τραγωδία", με τη ματιά -καθαρά- την ελληνική. Ίσως χρειαζόταν κάποια αναφορά και στην "απέναντι" ματιά. Γιατί, δεν μπορεί κανείς να δεχτεί,ότι σε κείνη την καταστροφή επλήγησαν μόνο οι Έλληνες, ενώ οι Τούρκοι ..."καλοπέρασαν"! Βέβαια, στις προθέσεις του συγγραφέα ήταν να παραθέσει εμπειρίες, μνήμες, βιώματα που "πέρασαν" σ' αυτόν και τους νεότερους Έλληνες από τους ίδιους τους παθόντες και τις οικογένειές τους.
Ας μην ξεχνάμε, ότι σε κάθε πόλεμο θύματα δεν υπάρχουν μόνο στη μία μεριά ή όπως έγραψε ο Μπ. Μπρεχτ: "Όταν τελείωσε ο τελευταίος πόλεμος, στους νικημένους ο φτωχός λαός πέθαινε της πείνας. Στους νικητές ο φτωχός λαός πέθαινε το ίδιο..."
(Θα χαρούμε να έχουμε την ευκαιρία να δημοσιεύσουμε την άποψη φίλων που επίσης έτυχε να διαβάσουν το βιβλίο του Γ. Καψή "ΤΑ ΣΜΥΡΝΕΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ".)
Επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης ορίστηκε για το 3ο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Βιβλίο που επελέγη: "ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ" του Φ. Ροθ (Εκδ. ΠΟΛΙΣ). Σε κείνη τη συνάντηση έχει προσκληθεί και θα παρευρεθεί η δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια του Φ. Ροθ Κατερίνα Σχινά. Ευπρόσδεκτοι όλοι οι "λάτρεις του βιβλίου", ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης. (Ίσως είναι ευκαιρία να γίνουν.)

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Το «Ιμαρέτ» κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009

Το «Βραβείο Αναγνωστών 2009» απονέμεται στο μυθιστόρημα «Ιμαρέτ - Στη σκιά του ρολογιού» του Γιάννη Καλπούζου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα· ένα μυθιστόρημα με φόντο την Ιστορία, που εκτυλίσσεται στην τουρκοκρατούμενη Άρτα του 1854 και επικεντρώνεται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, στον απόηχο των όποιων πολεμικών γεγονότων, στους κώδικες συνύπαρξης των λαών, γιατί υπήρξε συνύπαρξη ανάμεσα στις φυλές που ζούσαν τότε στην Άρτα, Έλληνες, Τούρκοι κι Εβραίοι.

Η ψηφοφορία ανέδειξε το αγαπημένο ελληνικό μυθιστόρημα του αναγνωστικού κοινού, που επέλεξε με sms ένα από τα δεκαπέντε της «βραχείας λίστας» που κατήρτισαν με την ψήφο τους μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από τις 230 που λειτουργούν σ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σημειώνουμε ότι με την ψήφο τους οι αναγνώστες συμμετείχαν κατά 50% στο τελικό αποτέλεσμα ενώ το υπόλοιπο 50% βγήκε από τις ψήφους που έχουν ήδη δώσει οι Λέσχες Ανάγνωσης.

Το «Ιμαρέτ» του Γιάννη Καλπούζου είναι ο πέμπτος νικητής του Βραβείου Αναγνωστών που θέσπισε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) το 2005.

Τα αγαπημένα μυθιστορήματα των προηγούμενων ετών ήταν:

  • το 2005 «Η μέθοδος της Ορλεάνης» της Ευγενίας Φακίνου,
  • το 2006 «Αμίλητα βαθιά νερά», της Ρέας Γαλανάκη,
  • το 2007 «Ο κύριος Επισκοπάκης» του Ανδρέα Μήτσου και
  • το 2008 «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά.

Το ΕΚΕΒΙ θα βραβεύσει τον νικητή στο πάρτι που θα οργανώσουν οι εκδόσεις Μεταίχμιο την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στις 20:00 (στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα ).

Το βραβείο που θα παραλάβει ο νικητής έχει φιλοτεχνηθεί από τον εικαστικό δημιουργό Διαμαντή Αϊδίνη.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ)