Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Βιβλιοπωλείο "Σελεφαΐς":Τα βιβλία της εβδομάδας

Σύμφωνα με στοιχεία που μάς έδωσε ο Νίκος Κανακάρης, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου "Σελεφαΐς", την εβδομάδα που πέρασε, τα βιβλία με τη μεγαλύτερη κίνηση (ευπώλητα) ήταν τα εξής:

"Άγιος Αγύρτης"- Δημ. καμπουράκης- Εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ
"Ιστορίες από τη μηχανή του χρόνου"-
Χρ.Βασιλόπουλος,Δ.Πετρόπουλος-Εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ
"Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά"-Στινγκ Λάρσον- Εκδ.ΨΥΧΟΓΙΟΣ
"Σκότωσε ό,τι αγαπάς"-Αλ. Σταμάτης- Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
"Και με κλειστά τα μάτια θα βλέπω"-
Παύλος Κάγιος - Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
"Αχμές, ο γιος του φεγγαριού"- Τεύκρος Μιχαηλίδης- Εκδ. ΠΟΛΙΣ

(Κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο θα έχετε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε βιβλίο. )

ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ!

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Τζ.Ντ.Σάλιντζερ

ΗΤΑΝ Σ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,
ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Έφυγε στα 91 του χρόνια ο ερημίτης συγγραφέας του "Φύλακα στη σίκαλη". Είχε εγκαταλείψει τα γήινα από το 1953 και ζούσε σε μια ερημια του Νιου Χαμσάιρ. Αν και έγραψε ελάχιστα έργα, θεωρείται από τους σημαντικότερους των αμερικανικών γραμμάτων...
Σάλιντζερ είχε επισημάνει ότι ήταν σ' αυτόν τον κόσμο, αλλά όχι αυτού του κόσμου. Το σώμα του έφυγε, αλλά η οικογένειά του ελπίζει ότι είναι ακόμα μ' αυτούς που αγαπά, θρησκευτικές ή ιστορικές προσωπικότητες, προσωπικούς φίλους ή μυθιστορηματικούς ήρωες", καταλήγει η οικογενειακή ανακοίνωση...
Το βιβλίο που εκτίναξε τη φήμη του εντός της Αμερικής και τον έκανε γνωστό παγκοσμίως ήταν το μυθιστόρημα "Ο φύλακας στη σίκαλη"(1951).Μεταφράστηκε στα ελληνικά από την ποιήτρια Τζένη Μαστοράκη για τις εκδ. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ. Ο κενρικός του ήρωας, ο έφηβος Χόλντεν Κόλφιλντ, συνόψιζε τη βίαια έκφραση της γενιάς του '50 και έγινε το "ευαγγέλιο" της αμφισβητισιακής γενιάς των μπίτνικ...
Η υψηλή δημοσιότητά του τον καταρράκωσε ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να αναζητήσει την άμυνά του. Το 1953, σε ηλικία μόλις 34 ετών, εγκατέλειψε το Μανχάταν και αποσύρθηκε σε ένα κτήμα 90 εκταρίων στους λόγους του Κόρνις του Νιου Χαμσάιρ...
Η τελευταία του εκδοτική εμφάνιση έγινε στο περιοδικό "The New Yorker" με την επιστολική νουβέλα "Hapworth 16,1924" (19 Ιουνίου 1965). Την τελευταία συνέντευξη έδωσε το 1980 στην εφημερίδα "Boston Sunday Globe". Είχε δηλώσει ανάμεσα στ' άλλα: "Σας βεβαιώνω ότι αγαπώ το γράψιμο και συνεχίζω να γράφω τακτικά. Αλλά για μένα και θέλω να με αφήσουν ήσυχο".
Αναλυτικά, διαβάστε -κάνοντας κλικ στον τίτλο- τα άρθρα των Β.ΚΑΛΑΜΑΡΑ και Β. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ "Ήταν σ' αυτόν τον κόσμο, δεν ήταν αυτού του κόσμου" και "Το ευαγγέλιο των επαναστατημένων εφήβων" που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (29 Ιανουαρίου).

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Βιβλιοπωλείο "Σελεφαΐς":Για αναγνώστες με μεράκι

"Το βιβλιοπωλείο Σελεφαΐς ξεκίνησε την πορεία του τον Οκτώβριο του 1996, σε ένα κατάστημα 27 τ.μ. στην οδό Σταματίου Πρωίου 50, στην Ερμούπολη, με σχεδόν μηδαμινό κεφάλαιο, αλλά πολλή όρεξη και μεράκι. Η στήριξη των φίλων του βιβλίου, ήταν καθοριστική για τη συνέχεια αυτής της απόπειρας. Παρ’ όλα αυτά, χρειάστηκε αρκετός αγώνας και θέληση για τη συνέχιση του εγχειρήματος, μέχρι να καταφέρει να εδραιωθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ακόμη χρησιμοποιώ εκείνες τις πρώτες βιβλιοθήκες που είχα φτιάξει μόνος μου, ώστε να μειώσω τα αρχικά έξοδα για τη δημιουργία του βιβλιοπωλείου. Εννέα χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2005, το Σελεφαΐς μεταφέρθηκε στον σημερινό του χώρο, σε ένα κατάστημα 60 τ.μ. στην οδό Σταματίου Πρωίου 43.

Καταλαβαίνετε,λοιπόν, ότι ουσιαστικά επρόκειτο για μια ουτοπική απόπειρα, στην οποία οφείλεται και ο διακριτικός τίτλος του βιβλιοπωλείου. Γιατί Σελεφαΐς, είναι το όνομα μιας ουτοπικής πολιτείας από τον κόσμο των ονείρων, την οποία αναζητούσε και τελικά βρήκε ο ήρωας του ομώνυμου διηγήματος του Αμερικανού συγγραφέα Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, το οποίο λάτρεψα από την πρώτη φορά που το διάβασα.

Η δημιουργία του βιβλιοπωλείου ήταν όνειρο ζωής. Ωστόσο δεν θέλησα να κάνω συμβιβασμούς για την υλοποίησή του. Άλλωστε, συμβιβασμούς κάνουμε κάθε μέρα, ας μην κάνουμε και στα όνειρά μας… Έτσι, από την πρώτη στιγμή αποφάσισα, το Σελεφαΐς να είναι πραγματικό βιβλιοπωλείο κι όχι ένα κατάστημα γενικού εμπορίου με κάποια βιβλία. Αυτή η τακτική με στενοχωρεί, γιατί έτσι ο πολύς κόσμος έχει συνηθίσει να αποκαλεί βιβλιοπωλεία ακόμη και καταστήματα στα οποία τα βιβλία δεν αποτελούν ούτε το 5% του συνόλου των εμπορευμάτων τους. Βέβαια, η δημιουργία και η συνέχιση της λειτουργίας ενός αμιγούς βιβλιοπωλείου, χωρίς τα είδη που θα λειτουργήσουν ως «κράχτης» για να μπει κάποιος πελάτης στο κατάστημα είναι αρκετά δύσκολη. Γι΄ αυτό άλλωστε είναι και ενδιαφέρουσα, αφού σε διατηρεί σε εγρήγορση, ώστε να παρακολουθείς όσα συμβαίνουν στο χώρο των εκδόσεων και να μην μένεις πίσω.

Το Σελεφαΐς εμπλουτίζεται καθημερινά με νέες εκδόσεις, για την ύπαρξη των οποίων η ενημέρωση γίνεται από τους υπεύθυνους πωλήσεων των εκδοτικών οίκων, αλλά κυρίως με συνεχή χρήση του internet, το οποίο με έχει βοηθήσει σε αφάνταστο βαθμό να ενημερώνομαι αλλά και να εντοπίζω βιβλία που μου ζητούν πελάτες, χωρίς να μου δίνουν επαρκή στοιχεία γι’ αυτά.

Το ότι οι νέοι άνθρωποι δεν διαβάζουν είναι μύθος. Οι πελάτες του Σελεφαΐς είναι κάθε ηλικίας. Αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα είναι ότι ο πολύς κόσμος δεν διαβάζει, κι όχι μόνο οι νέοι. Όσοι διαβάζουν είναι σχετικά σταθεροί αναγνώστες ανεξαρτήτου ηλικίας.

Οι πελάτες πολύ συχνά μου ζητούν να τους προτείνω βιβλία, πράγμα το οποίο κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση. Το καλό με την επαρχεία είναι πως, λίγο πολύ, αποκτάς κάποια ιδιαίτερη σχέση με τους πελάτες, έτσι ώστε να ξέρεις τι ακριβώς θέλουν να διαβάσουν, αλλά και πότε πρέπει να τους δώσεις κάποιο νέο ερέθισμα. Έχω φτάσει σε σημείο, παραγγέλνοντας κάποιο νέο βιβλίο «ιδιαίτερου» ενδιαφέροντος, να ξέρω σχεδόν με βεβαιότητα, τους πιθανούς αγοραστές του….

Όσον αφορά την προσωπική μου σχέση με τα βιβλία, μπορώ μόνο να τη χαρακτηρίσω ως σχέση ζωής. Αν και σταθερός αναγνώστης έγινα ουσιαστικά μετά τα 13, από τότε διαβάζω ακατάπαυστα. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τα βιβλία. Ούτε μια μέρα. Το μόνο που με στενοχωρεί σχετικά με αυτό το θέμα, είναι τα βιβλία που θέλω, αλλά δυστυχώς δεν θα προλάβω να διαβάσω στη διάρκειά της… "
ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ
-Ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου Σελεφαΐς

Συνάντηση Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης παρουσία πολλών(19 στον αριθμό!) παλαιών και νέων μελών.
Μετά το καθιερωμένο κόψιμο της πίτας και τις ευχές για τη νέα χρονιά, τα μέλη της Λέσχης συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις και εντυπώσεις που "αποκόμισαν" διαβάζοντας το βιβλίο του Φίλιπ Ροθ "ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ".
Υπήρξαν αρκετοί ένθερμοι θαυμαστές του Ροθ, αλλά και αρκετοί που αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό και επιφύλαξη το διάσημο Αμερικανό συγγραφέα.
Χωρίς αμφιβολία ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και με πολλές απόψεις για το συγκεκριμένο βιβλίο, χωρίς ουσιαστικά να αμφισβητηθεί η αξία του, η σημαντικότητά του, η αμεσότητα στο ύφος και το λόγο του Ροθ, ακόμα κι όταν καταγγέλλει καταστάσεις που όλοι "βλέπουν", αλλά δεν τολμούν να το φωνάξουν.
Ατυχώς, στη συνάντηση δεν κατάφερε λόγω γρίπης να παρευρεθεί και η Κατερίνα Σχινά, μεταφράστρια του βιβλίου.
Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης ορίστηκε για την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίουμε θέμα συζήτησης το βιβλίο που κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009 του ΕΚΕΒΙ "Ιμαρέτ- Στη σκιά του ρολογιού" του Γιάννη Καλπούζου- εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. (Κάνετε κλικ πάνω στον τίτλο για περισσότερες πληροφορίες)

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης


Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στις 7μμ στο φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης.

Θα συζητηθεί το βιβλίο του Φίλιπ Ροθ " ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ".

Στη συνάντηση θα παρευρεθεί η Κατερίνα Σχινά, δημοσιογράφος-κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια του βιβλίου .

Την ίδια ημέρα θα κοπεί και η πίτα της Λέσχης Ανάγνωσης.

Ευπρόσδεκτοι στη συνάντηση είναι τόσο τα μέλη της Λέσχης όσο και οι φίλοι του βιβλίου και της Βιβλιοθήκης .

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Βιβλιοπωλείο "Σελεφαΐς":Τα βιβλία της εβδομάδας


Σύμφωνα με στοιχεία που μάς έδωσε ο Νίκος Κανακάρης, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου "Σελεφαΐς", την εβδομάδα που πέρασε, τα βιβλία με τη μεγαλύτερη κίνηση (ευπώλητα) ήταν τα εξής:


* "Ο ΑΓΙΟΣ ΑΓΥΡΤΗΣ"- Δημ. Καμπουράκης-
Εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ

* "ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΔΙΠΟΔΑ"- Ρέα Γαλανάκη- Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

* "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ"-Λάρσον Στινγκ-
Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

* "ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ'-Θ.Παπαθεοδώρου-Εκδ.ΨΥΧΟΓΙΟΣ

* "ΧΑΡΑΥΓΗ"- Μέγιερ Στέφανι-Εκδ. ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ
(Κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο θα έχετε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε βιβλίο. )

ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ!

Ανα-γνώστες...Aνα-γνώσεις...Aνα-γνώσματα

«Ήττα δεν είναι να σκέφτεσαι τους φόβους σου, ήττα είναι να φοβάσαι τις σκέψεις σου»

Πόσες φορές νιώθουμε εγκλωβισμένοι στην καθημερινότητα;

Πόσες φορές σκεφτήκαμε να τα παρατήσουμε, χωρίς να φτάνουμε ποτέ στην πράξη;

Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε πώς θα ήταν μια ήρεμη ζωή, μακριά από μια μεγαλούπολη;

Πολλές σκέψεις μπορεί να σου δημιουργήσει το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Μουρατίδη, "Η βραχονησίδα".

Καλό είναι να αναρωτιόμαστε μερικές φορές για τον τρόπο ζωή μας και το κατά πόσο μπορούμε να αλλάξουμε.

Γιατί όντως, είναι ήττα να φοβάσαι τις σκέψεις σου...

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις εκδόσεις "Τετράγωνο"

Τ.Λ.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

"Το νησί" στην ...τηλεόραση!

«Το νησί» είναι ένα λογοτεχνικό έργο της Βρετανίδας συγγραφέως και δημοσιογράφου Victoria Hislop, το οποίο περιγράφει ανάγλυφα τη ζωή στη Σπιναλόγκα και στην Πλάκα της Κρήτης από το 1939 και μετά.
Το βιβλίο έχει γίνει μπεστ σέλερ, ενώ έχει καταφέρει να κυριαρχήσει και για 24 ολόκληρες εβδομάδες στο βρετανικό Τοπ-10, με τις πωλήσεις του να ξεπερνούν τα 850.000 αντίτυπα.
Μάλιστα, η επιτυχία του συγκεκριμένου μυθιστορήματος ήταν τέτοια που χάρισε το 2007 στη δημιουργό του το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα.
Στην λογοτεχνική γοητεία του «Νησιού» δεν κατάφερε, λοιπόν, να αντισταθεί ούτε η Μιρέλλα Παπαοικονόμου. Η γνωστή σεναριογράφος αποφάσισε να αναλάβει και το δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα να μεταφέρει το βιβλίο αυτό στη μικρή μας οθόνη για τη σεζόν 2010-2011.
Ύστερα από έναν χρόνο εντατικής προετοιμασίας και, αφού ξεπεράστηκαν διάφορα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία, επιτέλους η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος «Το νησί» ξεκίνησε.
Όσο για το τι ακριβώς πραγματεύεται το «Νησί»;
Ο πόλεμος, η αγάπη, η τραγωδία και η δύναμη ψυχής συνθέτουν τους ήρωες αυτού του βιβλίου. Η ζωή μίας νεαρής αρχαιολόγου συνδέεται για πάντα με το μικρό νησί της Σπιναλόγκας, στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τις ρίζες της οικογένειάς της.
Η Αλέξις λαχταρά να μάθει για το παρελθόν της μητέρας της Σοφίας, που εκείνη τόσα χρόνια έκρυβε. Ξέρει μόνο ότι η μητέρα της μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, προτού φύγει οριστικά για Λονδίνο.
Οταν η Αλέξις αποφασίζει να επισκεφθεί την Κρήτη, η Σοφία της δίνει ένα γράμμα για μία παλιά της φίλη και της υπόσχεται πως από αυτήν θα μάθει την αλήθεια.
Εκπληκτη τότε ανακαλύπτει πως η ζωή της οικογένειάς της συνδέεται άμεσα με το μικρό και εγκαταλελειμμένο νησί της Σπιναλόγκας, την πρώην αποικία των λεπρών.
Τα πρώτα γυρίσματα της σειράς ξεκίνησαν στα μέσα του Δεκέμβρη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Θοδωρή Παπαδουλάκη, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν, μεταξύ άλλων, οι: Στέλιος Μάινας, Κατερίνα Λέχου, Γιούλικα Σκαφιδά, Αιμίλιος Χειλάκης, Ορφέας Αυγουστίδης, Μαρία Πρωτόπαππα, Ευγενία Δημητροπούλου κ.ά.

ΝΑΝΣΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ για το ΕΘΝΟΣ

(Ελπίζουμε να προλάβετε να διαβάσετε το βιβλίο της Victoria Hislop πριν σας …προλάβει και το προβάλει η «μικρή οθόνη», γιατί μετά την προβολή του ως τηλεοπτική σειρά, μάλλον δύσκολα θα αποφασίσετε να το διαβάσετε. Ή μήπως όχι;)

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

15ο ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τρέξτε για φτηνά βιβλία

Μέχρι και προς μισό ευρώ θα διατίθενται βιβλία από σήμερα μέχρι τις 24 του μήνα.

Πρόκειται για το 15ο Παζάρι του Βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος, με το σύνθημα «Υιοθετήστε ένα βιβλίο, πρέπει να ζήσει!». Οι εκδότες άνοιξαν τις αποθήκες τους και «απαντούν» στην οικονομική κρίση με... εκπτώσεις, που φτάνουν μέχρι και 70%! Στον εκθεσιακό χώρο των 1.000 τ.μ. θα εκτίθενται περί τους 500 χιλ. τίτλους, πολλοί από τους οποίους είναι σπάνιοι.

Ώρες λειτουργίας 10 π.μ. - 21. 45. (Β.Κ.Κ.- "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ")

Ανα-γνώστες...Ανα-γνώσεις...Ανα-γνώσματα

Ένα από τα βιβλία που θα πρότεινα είναι "Η Θεραπεία" του Ντέηβιντ Λοτζ (εκδόσεις BELL). Είναι από τα ωραιότερα βιβλία που έχω διαβάσει. Απίστευτο χιούμορ, γέλαγα διαρκώς. Από πίσω όμως κρυβόταν μια ολόκληρη φιλοσοφία για τον τρόπο ζωής των σύγχρονων και όχι μόνο. Ένοιωθες σαν να έκανες και ο ίδιος βουτιά στα άβατα του ψυχισμού σου. Απενοχοποιόσουν για θέματα κοινωνικά, σεξουαλικά, ανασφάλειες, κόμπλεξ, ψευτοντροπές... όλα έβγαιναν σιγά-σιγά στην επιφάνεια και σε άφηναν ανακουφισμένο και ελεύθερο. Πραγματική κάθαρση.
Ο Ντέηβιντ Λότζ είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, άγγλος ακαδημαϊκός με απίστευτο χιούμορ και αυτοσαρκασμό και για τον ίδιο και για το συνάφι του. Εχω διαβάσει όλα τα βιβλία του που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Εξαιρετικό είναι επίσης το "Νέα από τον Παράδεισο".
Σταυρούλα Τσ.- ΜΕΛΟΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

(Περιμένουμε τις ιδέες, τα σχόλια, τη γνώμη σας για κάποιο βιβλίο που διαβάσατε και θα θέλατε να το προτείνετε και σε άλλους ανα-γνώστες)

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ): Δελτίο τύπου


Αργυρώ Μαντόγλου Δημήτρης Αθηνάκης Αμάντα Μιχαλοπούλου Δημήτρης Σωτάκης

Ο λόγος σε νέους Ελληνες συγγραφείς στο ιστολόγιο του ΕΚΕΒΙ

Αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δίνει τον λόγο σε νέους συγγραφείς, με στόχο τη δημιουργία ενός φυτώριου ιδεών και απόψεων της νεότερης γενιάς που έχει άμεση επαφή με την μπλογκόσφαιρα.

Οι συγγραφείς καλούνται να γράψουν στο ιστολόγιο του ΕΚΕΒΙ (http://ekebi.wordpress.com/) κείμενα που αφορούν το έργο τους, διατυπωμένες απόψεις γύρω από τη λογοτεχνία αλλά και την επικαιρότητα, ματιές στο παρόν και το παρελθόν της νεοελληνικής γραμματείας, προσωπικές αποτιμήσεις, σχόλια ή και σημειωματάριο δοκιμής για την εν προόδω δουλειά τους.

Την αρχή κάνει η πεζογράφος και μεταφράστρια Αργυρώ Μαντόγλου, η οποία ανάρτησε τα πρώτα της κείμενα στο ιστολόγιο στις 4 Ιανουαρίου 2010. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν, αναλόγως, λογοτέχνες που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στη χρήση του Διαδικτύου με δικές τους προσωπικές ιστοσελίδες, δημοσιεύσεις σε ηλεκτρονικά περιοδικά, χρήση ιστολογίων (blogs) κ.ά. Συγκεκριμένα, το προσεχές διάστημα θα συνεργαστούν οι: Δημήτρης Αθηνάκης (18/1-1/2), Αμάντα Μιχαλοπούλου (1/2-15/2), Δημήτρης Σωτάκης (15/2-1/3) και έπεται συνέχεια…


"Ανα-γνώστες...ανα-γνώσεις...ανα-γνώσματα"

Περπατούσαν μέσα στη μαύρη νύχτα. Εκείνη έκλαιγε. Το σιχαινόταν αυτό. Ήθελε να τη σκοτώσει. Μέσα απ' αυτήν θα σκότωνε ολόκληρη την Αμερική. Κι εκείνος θα γινόταν η μεγαλύτερη κατάφαση του τίποτα. Αύριο το πρωί θα κρατούσε τα μάτια ορθάνοιχτα όταν θα έριχνε το Boeing 767 των American Airlines πάνω στους δύο πιο αλαζονικούς πύργους της ανθρωπότητας. Τα μάτια ορθάνοιχτα.


Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ένας καμικάζι παίρνει τον έλεγχο ενός αεροπλάνου και το ρίχνει επάνω στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Ο Σαλίμ Μπασί αναπλάθει τη ζωή αυτού του ανθρώπου, τις σκέψεις του και τις αμφιβολίες του λίγες ώρες πριν από την τραγωδία. Πώς βιώνει τη νύχτα της 10ης Σεπτεμβρίου 2001 ο ένας από τους καμικάζι που ετοιμάζεται να δολοφονήσει τη Δύση; Στο "Σκοτώστε τους όλους!" επιχειρείται μια προσέγγιση όπου εξετάζονται εκ των έσω τα ζητήματα της αμφιβολίας και της θρησκευτικής στράτευσης. Παρά τα διδάγματα ενός αγαπημένου πατέρα, παρά την προσπάθεια ενσωμάτωσης στη Γαλλία, ο αφηγητής χάνει κάποια στιγμή τον έλεγχο της ζωής του. Βρίσκει καταφύγιο και παρηγοριά κοντά στους φανατικούς. Στην αφήγησή του, ψυχρή και παραληρηματική συγχρόνως, περιγράφει την τελευταία νύχτα που περνάει στο Πόρτλαντ, πριν εξαφανίσει τους Πύργους της αμερικάνικης αλαζονείας και μαζί τους εξαφανιστεί και ο ίδιος.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες

(Περιμένουμε τις ιδέες, τα σχόλια, τη γνώμη σας για κάποιο βιβλίο που διαβάσατε και θα θέλατε να το προτείνετε και σε άλλους ανα-γνώστες)

"ΘΑΛΗΣ και φίλοι": ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Κάνετε κλικ στην εικόνα για να διαβάσετε το κείμενο με άνεση!

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Βιβλία που μιλάνε!

Εξι ενδιαφέροντες νέοι τίτλοι ελληνικών audio books εμφανίστηκαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων πριν από τις γιορτές.

Τα έξι καινούργια ηχητικά βιβλία της Pathos Publishing είναι η «Ομήρου Οδύσσεια» της Σοφίας Ζαραμπούκα, «Ο Ψεύτης Παππούς» της Αλκης Ζέη, «Ο Απρόσμενος Θάνατος Ενός Ψυχαναλυτή» του Δημήτρη Γκενεράλη, το «Ημερολόγιο ενός ευαίσθητου Killer» του Λούις Σεπούλβεδα, «Οι ναυαγοί» του Χέρναν Νέιρα και «Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστοουν» του Ρίτσαρντ Μπαχ.

Για όσους δεν έχουν ακόμα καμία επαφή με κάποιο ηχητικό βιβλίο πρόκειται για την ηχογραφημένη ανάγνωση βιβλίων από μία ή περισσότερες φωνές. Ως προϊόν προέκυψαν σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της τεχνικής της ηχογράφησης. Αλλά η διάδοσή τους πάντα σκόνταφτε στο πρόβλημα της διάρκειας, αφού η ανάγνωση και ενός μικρού ακόμα βιβλίου ξεπερνούσε σε διάρκεια τα συμβατικά αναλογικά μέσα, όπως οι δίσκοι και οι κασέτες. Η εμφάνιση της ψηφιακής τεχνολογίας και των mp3 έλυσε το παραπάνω πρόβλημα και αναγέννησε το είδος.

Βαγγέλης Βαγγελάτος για την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

(Συνέχεια του άρθρου)