Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Στο ρυθμό της ATHENS REVIEW OF BOOKS

Το εκδοτικό εγχείρημα του Μανώλη Βασιλάκη και του Ηλία Κανέλλη μετράει ήδη 9 τεύχη!

Είναι έξυπνο, ενήλικο αλλά και φρέσκο, κοντά στην επικαιρότητα αλλά με εμβάθυνση των θεμάτων, πολιτικοποιημένο, μαχητικό. Συγκεντρώνει κάθε μήνα τις πιο αξιόλογες πένες του ελληνικού δημοσίου λόγου και μιλάει για βιβλία, για πολιτική, για την κοινωνία μας. Οι δημιουργοί του, Μανώλης Βασιλάκης και Ηλίας Κανέλλης, εξηγούν στην ATHENS VOICE την περιπέτεια της κατασκευής της ATHENS REVIEW OF BOOKS.

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ...

BA GUA ή PAGUA (ΠΑΚΟΥΑ), στην κινεζική γλώσσα σημαίνει οκτώ οίκοι ή οκτώ περιοχές. Στην ουσία πρόκειται για ένα χάρτη, έναν ενεργειακό χάρτη ο οποίος αναλύεται σε εννέα μέρη ενεργειακών δυνάμεων και ιδιοτήτων. Η πυξίδα LUO PAN, αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο για τη σωστή ενεργειακή χαρτογράφηση ενός κτηρίου. Στη φωτογραφία του εξωφύλλου υπάρχει μια τέτοια αυθεντική κινεζική πυξίδα. 

Στο πρώτο μέρος της τριλογίας «Ο 9ος Οίκος» ο Κλάους Χέγκελς πληροφορείται για τη διαθήκη τού θείου του, η οποία πέρα από ένα μυθικό ποσό τού κληροδοτεί και έναν απρόσμενο γρίφο. Την επίλυσή του αναλαμβάνουν ο ηλικιωμένος φίλος του αρχιτέκτονας, που θέλει να τηρήσει μια υπόσχεση, η δραστήρια Άννα, που συναντά τη μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα της, και ο αινιγματικός φωτογράφος, που προσπαθεί να αποφύγει το είδωλό του.
Στο ερειπωμένο Παλάτι, στο οποίο θα τους οδηγήσει η διαθήκη, θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν όλες τις γνώσεις τους και να δοκιμάσουν το θάρρος τους. Το ταξίδι στα σκοτεινά μονοπάτια του ασιατικού μυστικισμού ξεκινά κυνηγώντας το χρόνο, με αβέβαιο προορισμό και άγνωστους εχθρούς να καιροφυλακτούν. Θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα: να πετύχουν το στόχο τους και να πληρώσουν το τιμήμα, ή όχι;
Βασταρούχας, Δημήτρης 
«Στα ίχνη του Πάκουα» 
Εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Εκδοτική συνεργασία Καστανιώτη- FAQ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 

Μια μοναδική προσφορά ξεκίνησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και τη FAQ. Από το Μάρτιο και για 24 συνεχόμενες εβδομάδες, οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν βιβλία μεγάλων συγγραφέων, βραβευμένων με Νόμπελ λογοτεχνίας, στην προνομιακή τιμή των 5.90ε.

Για πρώτη φορά βρίσκονται συγκεντρωμένα σε μία συλλογή 24 αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, σε πολυτελείς εκδόσεις, έγκυρες μεταφράσεις και σε προσιτή τιμή για όλους, με την υπογραφή των εκδόσεων "Καστανιώτη".

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Η οθόνη νίκησε το χαρτί;

Το Amazon ανακοίνωσε ότι πουλάει πια περισσότερα Kindle e-books απ' ό,τι βιβλία με σκληρό εξώφυλλο!

Η Amazon.com και ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της Jeff Bezos ανακοίνωσαν χτες ότι τους τελευταίους τρεις μήνες πούλησαν περισσότερα Kindle e-books από τυπωμένα βιβλία με σκληρό εξώφυλλο (hardback), και μάλιστα σχεδόν 50% περισσότερα, παρόλο που οι πωλήσεις hardback βιβλίων συνέχισαν να αυξάνονται. Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2010 για κάθε 100 hardback βιβλία που πουλούσε το Amazon, αγοράζονταν 143 Kindle e-books. To Ιούνιο μάλιστα αυτή η αναλογία έγινε 180 προς 100.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ημερολόγιο ενός αγγέλου

Ο Γιώργος Βακαλόπουλος (γεν. 1985), πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός, μας μιλάει για την εμπειρία της έκδοσης της πρώτης του συλλογής διηγημάτων με θέμα τις ερωτικές στιγμές που μας συνοδεύουν παντοτινά. 

Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα κατέτασσες το βιβλίο σου;
Ως προς το περιεχόμενο, οι ιστορίες μου είναι ερωτικές. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ μεταφυσικά στοιχεία, όπως φαντάσματα, αλλά πειραματίζομαι και με σουρεαλιστικούς συμβολισμούς. Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες. Γράφω ακριβώς όπως σκέφτομαι.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Τα βιβλία της εβδομάδας

Σύμφωνα με στοιχεία που μάς έδωσε ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου "Σελεφαΐς" Νίκος Κανακάρης, τον οποίο ευχαριστούμε για τη συνεργασία του, την εβδομάδα που πέρασε, τα βιβλία με τη μεγαλύτερη κίνηση (ευπώλητα) ήταν τα εξής:

Η ξυπόλυτη των Αθηνών
Λαπατά Φιλομήλα – Εκδ. Καστανιώτης
Το νησί κάτω από τη θάλασσα
Αλιέντε Ιζαμπέλ –Εκδ. Ωκεανίδα
Το τελευταίο τσιγάρο – Μαντά Λένα – Εκδ.Ψυχογιός
Ο κουρσάρος της καρδιάς μου
Πανταζή Φανή –Εκδ. Ωκεανίδα
Με είπαν γάτα – Λιβανού Μπέσι –Εκδ. Καστανιώτης


(Κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο θα έχετε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε βιβλίο. )

ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ !

Ο συγγραφέας-φάντασμα

«Πόσο πρωτόγονοι είναι οι πρωτόγονοι και πόσο πολιτισμένοι οι πολιτισμένοι; Ο 16χρονος Έριχ το ανακαλύπτει γνωρίζοντας τους Ινδιάνους Γιαγόμι και αποβάλλοντας το ναζιστικό παρελθόν του...»

Η περίπτωση του Τόρστεν Κρολ είναι ιδιάζουσα. Ελάχιστα είναι γνωστά για εκείνον. Οι εκδότες του υποστηρίζουν πως είναι Αυστραλός, από το Κουίνσλαντ. Εγινε διάσημος από το βιβλίο του "Καλλίστο" (Εκδ. Βell 2008), που θεωρείται κορυφαία σάτιρα της πατριωτικής παράνοιας των Αμερικανών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Πού είναι οι συγγραφείς;

ΔΝΤ, Δεκεμβριανά, Ασφαλιστικό, Τρομοκρατία, Κρίση, κλπ, κλπ… Όλα αυτά τα προβλήματα που ζούμε στην καθημερινότητά μας. Γνώμες ακούγονται, αναλύσεις γίνονται, συζητήσεις επί συζητήσεων. Και ως κερασάκι στην τούρτα ακούγεται από πολλούς το «μα πού είναι ο πνευματικός κόσμος; Γιατί δεν παίρνει θέση;».
Ειλικρινά και εγώ θα το έλεγα αυτό, αν δε σκεφτόμουν αμέσως ότι και να πάρει θέση ο πνευματικός κόσμος, ποιος θα τον ακούσει; Και γιατί;

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Για όλα φταίει η νοσταλγία

ΛουκρητίαΔούναβη & Νένα Μεντή
Στην Πηγή της Απάνω Χώρας, χωμένη στη ρεματιά, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, ο χρόνος κύλησε αέρινα, σχεδόν... φελινικά στην εποχή του '50 για μια βραδιά...
 
Μνήμες κι αφηγήσεις για την Ανω Σύρο εναρμονισμένες με τραγούδια λαϊκά και ελαφρά σ' αυτό τον ειδυλλιακό μικρό χώρο, που τον αγκαλιάζει ένας πλάτανος και τον περιτριγυρίζουν ελιές. Τριακόσια άτομα (γυναίκες, άντρες, έφηβοι και παιδιά), καθισμένα στο έδαφος, σε σκαλοπάτια και πεζούλες, αλλά και όρθια, απόλαυσαν διόμισι ώρες μετά μουσικής και λόγου στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη», που γίνεται για δεύτερη χρονιά Ιούλιο-Αύγουστο με την καλλιτεχνική εποπτεία του Θέμη Ροδαμίτη.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Λέο Μπουσκάλια...

«Τι κρίμα για σένα, αν πιστεύεις ότι υπάρχει μόνο ό,τι μπορεί να μετρηθεί στατιστικά. Πραγματικά σε λυπάμαι αν διευθύνει τη ζωή σου μόνο αυτό που μπορεί να μετρηθεί, γιατί εμένα με κεντρίζει το απροσμέτρητο. Με κεντρίζουν τα όνειρα, όχι μόνο αυτό που είναι μπροστά μου. Δε δίνω δεκάρα γι’ αυτό που βρίσκεται μπροστά μου. Αυτό το βλέπω. Αν θες να περάσεις τη ζωή σου μετρώντας το, είναι δικαίωμά σου, εμένα όμως με ενδιαφέρει αυτό που βρίσκεται πιο έξω. Υπάρχουν τόσα που δε βλέπουμε, δεν πιάνουμε, δε νιώθουμε, δεν καταλαβαίνουμε.
Υποθέτουμε πως η πραγματικότητα είναι αυτό το κουτί που μας βάλανε μέσα, κι όμως σας βεβαιώνω πως δεν είναι έτσι. Ανοίξτε την πόρτα κάποτε και κοιτάξτε τι υπάρχει έξω. Το όνειρο του σήμερα θα είναι η πραγματικότητα του αύριο. Κι όμως έχουμε ξεχάσει να ονειρευόμαστε».

Σε λογοτεχνικό γήπεδο

Μια εντεκάδα λογοτεχνική αξιοποιεί την πένα της υπέρ του ποδοσφαίρου.

Στο βιβλίο «Η εντεκάδα» (εκδόσεις «Μπαρτζουλιάνος» και «Παρουσία») μια ομάδα συγγραφέων και δημοσιογράφων παραθέτουν μια σειρά από διηγήματα εμπνευσμένα από το ποδόσφαιρο, την ΑΕΚ, τη Θύρα 7, το μπλε χρώμα της φανέλας της Μάντσεστερ Σίτι, τους Νοτιοαφρικανούς παίκτες, τους φιλάθλους.
Υπογράφουν οι Θανάσης Βαλτινός, Αλέξανδρος Ασωνίτης, Βασίλης Καλαμαράς, Ξενοφών Μπρουτζάκης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Γιάννης Τριάντης, Θανάσης Χειμωνάς κ.ά. Περιλαμβάνεται και ένα ποίημα του Ηλία Λάγιου.
Αφορμή στάθηκαν τα έργα του αρχιτέκτονα και εικαστικού Δήμου Φλέσσα, εμπνευσμένα επίσης από τον αθλητισμό, τα οποία έχουν ήδη εκτεθεί στο Μόναχο αλλά και την Αθήνα.Διαβάζεται απνευστί. (Χ.Ι.Π-enet)

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ο πολιτισμός, οχυρό στην κρίση

Ποια πράγματα της καθημερινότητάς μας δεν εγκαταλείπουμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης;
Απ' ό,τι φαίνεται, σε κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία, που και αυτή ζει δύσκολες στιγμές στην οικονομία της, ο πολιτισμός είναι ένα από τα οχυρά που αντιστέκονται. Ειδικότερα οι πωλήσεις βιβλίων τσέπης, η προσέλευση στις βιβλιοθήκες και στις θεατρικές αίθουσες δείχνουν πως ο Ισπανός δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τις συνήθειές του.
Στην εφημερίδα «Λα Βανγκάρντια» διαβάζουμε πως οι πωλήσεις βιβλίων τσέπης έχουν αυξηθεί κατά 17% και τα εισιτήρια των θεάτρων έως και 30%.

Φυγάδες στο πρωινό του κόσμου

Το ταξίδι στο Μπαλί είχε προγραμματιστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Όλοι ήταν αποφασισμένοι να ξεκουραστούν και να διασκεδάσουν, αφήνοντας πίσω τους τα βάρη της καθημερινότητας. Έξι άνθρωποι, τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, έξι εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, για είκοσι μέρες σε έναν επίγειο παράδεισο.
Όμως το όνειρο των ιδανικών διακοπών θα μετατραπεί στον πιο τρομερό εφιάλτη, αφού η δυσοίωνη προφητεία μιας ντόπιας θα βγει αληθινή.
Αντιμετωπίζοντας κάτω από απρόβλεπτες συνθήκες τη δίψα και την ασιτία, θα κοιτάξουν καταπρόσωπο όχι μόνο το τέλος που έρχεται, αλλά και τον ίδιος τους τον εαυτό.
Και τότε, χωρίς να κρύβονται πίσω από αυτό που κυνηγούσαν μανιασμένα, θα συνειδητοποιήσουν ότι ήταν φυγάδες απ’ όσα ποτέ τους δεν πρόφταιναν να δουν μέσα τους, ώστε να τα βάλουν και στη ζωή τους.

Γιώργος Πιπερόπουλος
ΦΥΓΑΔΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΕΜΠΕΙΡΙΑ εκδοτική

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος και Ποίησης

Η Λογοτεχνική Ομάδα “Ιδεόπνοον” και το Περιοδικό “Πνοές Λόγου & Τέχνης” διοργανώνουν τον:6ον Ετήσιο Πανελλήνιο διαγωνισμόΔιηγήματος και Ποίησης εφήβων και ενηλίκων με ελεύθερο θέμα
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τα κείμενά τους, τα οποία για το μεν διήγημα δεν θα υπερβαίνουν τις τρεις σελίδες, για τη δε ποίηση, τους τριάντα στίχους, με ψευδώνυμο, σε πέντε αντίτυπα τα οποία δεν επιστρέφονται, με απλή ταχυδρομική επιστολή (συστημένα θα αποκλείονται).

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Παιδικές Βιβλιοθήκες;

A,this, last year!

Πριν από χρόνια σε μια διαφήμιση στην TV, μία κοπέλα περιμένει στο αεροδρόμιο τον "καλό της" -που γνώρισε "δι΄ αλληλογραφίας"- έχοντας τη φωτογραφία του στο χέρι. Όμως -φευ!- αντί του νέου άνδρα, παρουσιάζεται κάποιος "ώριμος" κύριος, ο οποίος βλέποντας τη φωτογραφία στο χέρι της έκπληκτης κοπέλας, εξηγεί με χαρακτηριστική ελληνο-αγγλική προφορά: "Α, this? Last year!"

Θυμήθηκα τη διαφήμιση αυτή, όταν διάβασα δύο σχόλια με παρόμοιο περιεχόμενο στο blog "taxalia" και στο "syrostoday".

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Το αίνιγμα του έρωτα

ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝΤΑΡΕ: "Το ατύχημα"

Ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που μπλέκει τον έρωτα με το αστυνομικό μυστήριο και το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό των Βαλκανίων αποτελεί το θέμα στο τελευταίο βιβλίο του Ισμαήλ Κανταρέ.

«Το περιστατικό έμοιαζε από τα πιο συνηθισμένα: ένα ταξί είχε ανατραπεί στο 17ο χιλιόμετρο προς το αεροδρόμιο. Οι δυο επιβάτες είχαν βρει ακαριαίο θάνατο και ο οδηγός είχε μεταφερθεί σε κώμα στο νοσοκομείο».

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Τα βιβλία της εβδομάδας

Σύμφωνα με στοιχεία που μάς έδωσε ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου "Σελεφαΐς" Νίκος Κανακάρης, τον οποίο ευχαριστούμε για τη συνεργασία του, την εβδομάδα που πέρασε, τα βιβλία με τη μεγαλύτερη κίνηση (ευπώλητα) ήταν τα εξής:

Ο κουρσάρος της καρδιάς μου
Πανταζή Φανή -Εκδ. Ωκεανίδα
Η ξυπόλυτη των Αθηνών
Λαπατά Φιλομήλα - Εκδ.Καστανιώτης
Με είπαν γάτα – Λιβανού Μπέσι - Εκδ.Καστανιώτης
Το τελευταίο τσιγάρο – Μαντά Λένα – Εκδ.Ψυχογιός
Το νησί κάτω από τη θάλασσα
Αλιέντε Ιζαμπέλ – Εκδ.Ωκεανίδα

(Κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο θα έχετε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε βιβλίο. )

ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ !

MICROBOOKS: Συλλεκτική συσκευασία

Για τους φίλους του βιβλίου, που δεν το αποχωρίζονται ούτε και την ώρα της ηλιοθεραπείας, μια καλή πρόταση-ιδέα "έρχεται" από το SKY.
Πρόκειται για 8 συναρπαστικούς τίτλους, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λογοτεχνίας και όχι μόνον…( και στην τιμή των ...2ε για κάθε microbook!!!)

Τομος 1: Έγκλημα στη Μύκονο (Γιάννης Μαρής)
Τόμος 2: Οι Περιπέτειες του Μικρού Ήρωα
(Θάνος Αστρίτης)
Τόμος 3: Ανήθικες Συνταγές
(Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν)
Τόμος 4: Αναστολή, Σύμπτωμα και Άγχος
(Ζίγκμουντ Φρόυντ)
Τόμος 5: Ψυχώ (Ρόμπερτ Μπλόχ)
Τόμος 6: Το Σημάδι των Τεσσάρων (Άρθουρ Κόναν Ντόυλ)
Τόμος 7: Η Μηχανή του Χρόνου (Χέρμπερτ Τζόρτζ Γουέλς)
Τόμος 8: Η Ημέρα ενός Αμερικάνου Δημοσιογράφου το 2889 (Ιούλιος Βέρν)

Αν δεν έχετε ...προκατάληψη με τα "βιβλία τσέπης", σε κάποιο κοντινό περίπτερο, μαζί με την εφημερίδα, ζητήστε ολόκληρη τη σειρά ή ένα από τα microbooks του SKY!Δεν μπορεί,κάποιο από τα 8 της σειράς θα κινήσει το ενιαφέρον σας...

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Εξίσωση ζωής

Είναι το 5o βιβλίο της από την Άγρα, προς χαρά των αναγνωστών που πίνουν σάκε στο όνομα της Γιαπωνέζας συγγραφέως Yôko Ogawa. Αυτό το τελευταίο, μεταφρασμένο στα ελληνικά, βιβλίο της συγγενεύει με το παλιό της «Το ξενοδοχείο Ίρις», αφού πραγματεύεται τη σχέση ενός εξηντάρη με μια τριαντάρα – αν και εδώ η ιστορία δείχνει πιο ρεαλιστική (γράφτηκε μετά το 2000, οπότε, ίσως, πρέπει να μιλάμε για μία πιο «ώριμη» περίοδο;). Αυτό δεν σημαίνει πως λείπει το υπόλοιπο σύμπαν της: το παιχνίδι μεταξύ πραγματικού και φανταστικού (αν μπορεί να θεωρηθεί τέτοιος ο κόσμος των μαθηματικών), ο ρόλος της μνήμης, η υπαινικτική ερωτική ατμόσφαιρα, ο φετιχισμός…

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

TiBOOKtu

To tiBOOKtu είναι νήσος στον νότιο Ειρηνικό, με χαρακτηριστικά επίγειου παραδείσου (ήπιο κλίμα, βρώσιμη βλάστηση, ιαματικά νερά και μητριαρχικό καθεστώς).
Ανακαλύφθηκε το 1873 από την άσημη, πλην παθιασμένη εξερευνήτρια Angelika Booky, η οποία αφιέρωσε το υπόλοιπο του βίου της στη μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της νήσου.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Δροσιά αληθινής ζωής

 Εγκατεστημένη στην Πάρο, απόφοιτη της Νομικής, η Μοσχούλα Κοντοσταύλου άσκησε για χρόνια το επάγγελμα της συμβολαιογράφου και ασχολείται τα τελευταία χρόνια με το θεατρικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος» ως σκηνοθέτις αλλά και ως ηθοποιός.
Το βιβλίο αυτό είναι το τρίτο της. Προηγήθηκε η συλλογή διηγημάτων « Τα γιασεμιά του Αυγούστου» (Φιλιππότης) και η μελέτη « Μουσική και ποίηση για τον Αρχίλοχο» , που εξέδωσε ο Δήμος Πάρου.
Υπάρχει στη « Γυναίκα με το καθρεφτάκι» μια ωριμότητα καλλιτεχνική, που εκπλήσσει από μια συγγραφέα που ώς τώρα δεν ήταν γνωστή στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Τα βιβλία της εβδομάδας

Σύμφωνα με στοιχεία που μάς έδωσε ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου "Σελεφαΐς" Νίκος Κανακάρης, τον οποίο ευχαριστούμε για τη συνεργασία του, την εβδομάδα που πέρασε, τα βιβλία με τη μεγαλύτερη κίνηση (ευπώλητα) ήταν τα εξής:

Η ξυπόλυτη των Αθηνών
Λαπατά Φιλομήλα – Εκδ.Καστανιώτης
Ο κουρσάρος της καρδιάς μου
Πανταζή Φανή – Εκδ.Ωκεανίδα
Το τελευταίο τσιγάρο
Μαντά Λένα – Εκδ.Ψυχογιός
Το νησί κάτω από τη θάλασσα
Αλιέντε Ιζαμπέλ – Εκδ.Ωκεανίδα
Με είπαν γάτα – Λιβανού Μπέσι – Εκδ.Καστανιώτης


(Κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο θα έχετε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε βιβλίο. )

ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ !

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Η μαρτυρία ενός σκλάβου

Το βιβλίο του Ολόντα Εκουιάνο, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά, είναι μια συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία για τη δουλεία, το παζάρι ανθρώπων και την ερήμωση ολόκληρων χωριών της Αφρικής που τροφοδοτούσαν με σκλάβους τη Δύση του 18ου αιώνα, και στη συνέχεια για τον αγώνα ενός ανθρώπου, ο οποίος έζησε για χρόνια στην ιδιοκτησία αφεντικών, να ελευθερωθεί.
Η ιστορία του Εκουιάνο, που κατάφερε τελικά να εξαγοράσει την ελευθερία του και να ζήσει στην Αγγλία -παντρεμένος μάλιστα με Αγγλίδα-, δίνοντας μάχες μέχρι το τέλος της ζωής του για να καταργηθεί η δουλεία, είναι γεμάτη περιγραφές ανατριχιαστικών περιστατικών:

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Κνουτ Χάμσουν

Ο νομπελίστας συγγραφέας 

Ο Κνουτ Χάμσον είναι ο μεγαλύτερος μυθιστοριογράφος της Νορβηγίας. Θεωρείται η «ψυχή» της Νορβηγίας. Ξεκίνησε την πορεία του μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν είχε σχεδόν καθόλου μόρφωση και στα 12 χρόνια του τον έστειλαν μαθητευόμενο σ’ ένα θείο του, ο οποίος τον έδερνε όλη την ώρα. Μόλις κατάφερε να το σκάσει, πήρε τους δρόμους κάνοντας διάφορες χειρονακτικές δουλειές. Παρά τα βάσανα που περνούσε, ποτέ δεν άφηνε από τα μάτια του το στόχο να γίνει ήρωας και ποιητής.

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Ο IANOS παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Τήνου.
Έτσι κατά το τριήμερο 29, 30 και 31 Ιουλίου 2010 θα πραγματοποιηθεί στην Τήνο το 1ο πολυεθνικό λογοτεχνικό φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετέχουν 27 διάσημοι συγγραφείς και ποιητές από 18 χώρες. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από την «Κοινωνία των (δε)κάτων», την Αtlantis Ρroductions, το Ιδεόγραμμα, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, το Δήμο Τήνου, το Δήμο Εξωμβούργου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Θολερά λιοπύρια

Μια μπαλάντα για τον Ιούλιο. Κι ένα δοξαστικό στον καύσωνα και στο φως. Με Καρούζο και Εμπειρίκο υπό μάλης. Και με την αναλλοίωτη γεύση αλλοτινών Ιουλίων που αναπαύονται ήσυχα στο κατώι της μνήμης...
Φανατικοί Ιουλιοπότες, περνάμε ξυστά από το «πράσινο» χάος, τις συγκρούσεις και τον ερασιτεχνισμό τους, δεν δίνουμε δεκάρα για τον δραχμοφονιά Γερμανό και τους «Δαίμονές» του,

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Βατερλό και θρίαμβος

Οι ευγενείς της Αγίας Πετρούπολης ως και τα χρόνια του Ναμπόκοφ, όταν συναντούσαν το αγαπημένο τους πρόσωπο,του έκαναν δώρο ένα ημερολόγιο με τον πρότερο άτιμο και έντιμο βίο τους «για να ξέρουν τι καπνό φουμάρουν».
Κάπως έτσι,σαν δώρο σε γνωστούς και φίλους,αποφάσισε ο Κωνσταντίνος Τζούμας να προσφέρει την προσωπική του εξομολόγηση με τίτλο "Πανωλεθρίαμβος»,όπως είχε δηλώσει στο «Βήμα της Κυριακής».

Όλος ο κόσμος στο χαρτί

* Ο έρωτας χωρίς αντίκρισμα, η προσφυγιά, η μνήμη και η λήθη, η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις βρίσκονται στο επίκεντρο του μυθιστορήματος της Εσμαχάν Αϊκόλ, «Αντίο Ιστανμπούλ» (μετάφρ.  Αθανάσιος Ζαράγκαλης, εκδ. «Κριτική»). 
Ηρωίδα της συγγραφέως είναι η Ετζέ που αυτοεξορίζεται από την Κωνσταντινούπολη στο Λονδίνο, στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τον τυραννικό πατέρα της και από έναν αδιέξοδο έρωτα. Αλλά η ζωή της δεν είναι ονειρική: αναγκάζεται να ζήσει στο περιβάλλον των μεταναστών συμπατριωτών της, πλένοντας πιάτα σ' ένα φτηνό σουβλατζίδικο. Καταφύγιό της οι αναμνήσεις από τον αρμένιο παππού της και οι ιστορίες που της έλεγε. 
Γεννημένη στην Αδριανούπολη και σπουδαγμένη στην Κωνσταντινούπολη, η Αϊκόλ μάς μεταφέρει από τον Βόσπορο μέχρι τις φτωχογειτονιές του Λονδίνου, με ένα μυθιστόρημα γεμάτο από τις μυρωδιές, τις νοοτροπίες και τον πολιτισμό της Ανατολής. * 
Της ΠΑΡΗΣ ΣΠΙΝΟΥ (spinou@enet.gr)

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Φωνές από το παρελθόν

  'Ενας αιώνας κοντεύει να συμπληρωθεί από την εποχή που η Γαλάτεια Καζαντζάκη δημοσίευε, ως Πετρούλα Ψηλορείτη, στο αλεξανδρινό περιοδικό «Νέα Ζωή» την νουβέλα της «Αρρωστη πολιτεία» (1914). Ενα «ρομάντζο» όπως το χαρακτήριζε η ίδια, όπου για πρώτη φορά αναδεικνυόταν στη λογοτεχνία μας το θέμα της λέπρας και η ζωή των χανσενικών στο «ξεμοναχεμένο νησάκι» της Σπιναλόγκας.

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Εγκαίνια του νέου Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη

Το Σάββατο 3 Ιουλίου με προσκεκλημένους πνευματικούς δημιουργούς, εκπροσώπους του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου, φίλους και μελετητές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, εγκαινιάστηκε στη Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης το νέο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

"Ουζομεζέδες" από τον τύπο

Οι εφημερίδες και τα περιοδικά που ασχολούνται με το βιβλίο είναι βασικοί παράγοντες (ελπίζουμε μαζί με τα ιστολόγια) για τη διαμόρφωση του λογοτεχνικού γούστου, για τη συζήτηση γύρω από την τρέχουσα βιβλιοπαραγωγή, για την κριτική στάση του αναγνώστη γύρω από την πεζογραφία και την ποίηση, αλλά και τα άλλα είδη του γραπτού λόγου.

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Το σταυροδρόμι των ψυχών

Η Ελληνοαμερικανίδα Κάσι Πάλμερ ζει στην Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, παντρεμένη και ευτυχισμένη επί είκοσι δύο χρόνια με τον επιτυχημένο πλαστικό χειρουργό των σταρ του Χόλιγουντ, Σταν Πάλμερ, όταν κάποια περίεργα όνειρα έρχονται να ταράξουν τον ύπνο και την καθημερινότητά της.
Η Κάσι αρχίζει να αναζητά τις λησμονημένες παιδικές της αναμνήσεις, στη γη του πατέρα της, στο νησί της Αμοργού, στην Ελλάδα. Εκεί την περιμένει το πεπρωμένο της και η Κάσι αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι πια ο ίδιος άνθρωπος. Δύο άλλες γυναίκες, που έζησαν πολλά χρόνια πριν από εκείνη, την αναζητούν, ρίχνοντας τις σκιές τους στα όνειρά της και διεκδικώντας μερίδιο από τη ζωή της.

Τα βιβλία της εβδομάδας

Σύμφωνα με στοιχεία που μάς έδωσε ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου "Σελεφαΐς" Νίκος Κανακάρης, τον οποίο ευχαριστούμε για τη συνεργασία του, την εβδομάδα που πέρασε, τα βιβλία με τη μεγαλύτερη κίνηση (ευπώλητα) ήταν τα εξής:

Η ξυπόλυτη των Αθηνών
Λαπατά Φιλομήλα – Εκδ. Καστανιώτης
Το νησί κάτω από τη θάλασσα
Αλιέντε Ιζαμπέλ – Εκδ. Ωκεανίδα
Το τελευταίο τσιγάρο
Μαντά Λένα – Εκδ. Ψυχογιός
Λευκή ορχιδέα
Οικονόμου Καίτη – Εκδ.Ψυχογιός
Ο κουρσάρος της καρδιάς μου
Πανταζή Φανή – Εκδ. Ωκεανίδα

(Κάνοντας κλικ πάνω στον τίτλο θα έχετε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε βιβλίο. )

ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ !

Κανείς δε μπορεί να κλέψει το φεγγάρι!

Ο Ryokan ήταν ένας ιάπωνας μοναχός και ποιητής, που έζησε τον 18 αιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε ως ασκητής, μένοντας σε μια καλύβα στους πρόποδες του βουνού.
 Μια μέρα, ενώ ο Ryokan έλειπε, ένας κλέφτης μπήκε στην καλύβα του. Ο Ryokan επέστρεψε ξαφνικά και τον βρήκε να κλέβει τα λιγοστά υπάρχοντά του. Ο κλέφτης, μόλις τον είδε, βιάστηκε να το βάλει στα πόδια, αφήνοντας πίσω του ένα μαξιλάρι. Τότε ο Ryokan άρπαξε το μαξιλάρι κι έτρεξε πίσω από τον κλέφτη για να του το δώσει.
 Επιστρέφοντας στην καλύβα του, κάθησε έξω, κοιτώντας το φεγγάρι και συλλογίστηκε:
"Ο κλέφτης το άφησε πίσω του: 
το φεγγάρι, 
στο παράθυρό μου". 
(synthesi.com)

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Αναγνώστες,Αναγνώσεις,Αναγνώσματα

Συχνά λέμε ότι οι σημερινοί νέοι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική. Αλλά, τι μαθαίνουν σήμερα οι νέοι από πολιτική; Πέρα από τα σκάνδαλα που κυκλοφορούν στον Τύπο, τις τρικλοποδιές που το ένα κόμμα βάζει στο άλλο και τα ουτοπικά κηρύγματα των δημαγωγών, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουν.
Στο βιβλίο αυτό τίθενται με απλό τρόπο, αλλά και με δυναμισμό, τα βασικά ζητήματα που αφορούν την πολιτική σκέψη, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο: Τι σημαίνει η πολιτική ελευθερία, ποιες είναι οι μορφές ισότητας, ποια αλληλεγγύη μπορεί να επιδιωχθεί…
Ο Φερνάντο Σαβατέρ μάς μιλάει για τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τις οργανωμένες κοινωνίες, αλλά και για άμεσα ζητήματα όπως ο μιλιταρισμός, η οικολογία, η πολιτική διαφθορά, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός κτλ.
Επιπλέον, η έκδοση αυτή ενσωματώνει έναν πολύ σύγχρονο πρόλογο κι ένα πρωτότυπο πολιτικό λεξικό.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ένας Τσετσένος σκύλος στη Μασσαλία

Μια ηλικιωμένη γυναίκα δολοφονείται σε ένα εργατικό προάστιο της Μασσαλίας.Το διαμέρισμά της μοιάζει λεηλατημένο ενώ η γηραιά κυρία έχει βασανιστεί άγρια. Η κηδεία της δεν συγκεντρώνει και πάρα πολύ κόσμο: παρόντες είναι μόνο ο γείτονάς της, ο Νέστωρ Παναγόπουλος, καθώς και ο Ντασί Ελ Αχμέτ, ένας νέος άντρας που διδάσκει ιστορία των μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο, παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στο γκέτο, απαγγέλλει στον εαυτό του στίχους του Ομάρ Καγιάμ,του Λάο Τσε και του Ζωρζ Μπρασένς, καπνίζει στριφτά και πίνει τσάι καθισμένος σταυροπόδι πάνω στο χαλί του σαλονιού του.