Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Αλέξης Σταμάτης: «ΚΥΡΙΑΚΗ»

Ο συγγραφέας για το βιβλίο του...

«Ολόκληρο το βιβλίο εκτυλίσσεται σε μια μέρα, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009, ημέρα των βουλευτικών εκλογών. Ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει σε μια νέα φάση της ιστορίας της, ο Βασίλης, ένας δεκαεννιάχρονος που προσπαθεί να καταλάβει γιατί αυτοκτόνησε ο πατέρας του συναντά τον Πέτρο, έναν μεσήλικα δημοσιογράφο ο όποιος πενθεί για χρόνια τη γυναίκα του. Θα περάσουν δεκατέσσερις ώρες μαζί. Στην «Κυριακή» έχουμε ένα δίπολο – δυο χαρακτήρες φαινομενικά εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... πέθανε ο Ιονέσκο

Του Ευθύμιου Σακκά (http://www.bookpress.gr )
Μια μέρα σαν σήμερα το 1994 έφυγε από τη ζωή ο Ευγένιος Ιονέσκο, ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς του περασμένου αιώνα. Είχε γεννηθεί στη Σλάτινα της Ρουμανίας, αλλά η οικογένειά του, όταν ήταν βρέφος ακόμη, έφυγε για την Γαλλία. Στην πατρίδα του θα επιστρέψει κατά την ενηλικίωσή του για να σπουδάσει και εκείνη την περίοδο θα εκδώσει και την πρώτη του ποιητική συλλογή.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η ποίηση που ενώνει

(Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗ/http://www.enet.gr )
Λέσχη Ανάγνωσης Πολυχώρος Μεταίχμιο

Οι Λέσχες Ανάγνωσης έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας -υπάρχουν περίπου 150 λέσχες ενηλίκων και 80 παιδιών, καλύπτοντας όλη την ελληνική επικράτεια και πλήθος αντικειμένων.
Τυπική εικόνα από μια Λέσχη Ανάγνωσης: 150 για ενήλικες υπάρχουν στην Ελλάδα Πρόκειται για ομάδες ανθρώπων που έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται σε τακτά διαστήματα (συνήθως μία φορά τον μήνα) και να συζητούν για βιβλία που αποφάσισαν από κοινού. Ο θεσμός βασίζεται στην ελευθερία, την ευελιξία και την προσαρμογή στα ενδιαφέροντα αυτών που τις απαρτίζουν...

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Το Περιοδικό των Βιβλίων

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλης, εκδότης του The Books' Journal γράφει στην ATHENS VOICE

Σχεδόν αθόρυβα, με μια ανακοίνωση στο facebook, κυκλοφόρησε πριν από 5 μήνες ένα καινούργιο περιοδικό για τις νέες εκδόσεις, τις ιδέες, τα γράμματα, τις τέχνες, την πολιτική. Ο τίτλος του, ξενόγλωσσος: The Books’ Journal, Το Περιοδικό των Βιβλίων. Στα πέντε τεύχη του που έχουν ήδη κυκλοφορήσει, έχουν παρελάσει μερικά από τα γνωστότερα ονόματα του πανεπιστημίου, της δημοσιογραφίας, της λογοτεχνίας.
Το καινούργιο που φέρνει το Books’ Journal είναι αναλυτικά κείμενα γύρω από τα σημαντικότερα προβλήματα του καιρού μας. Σελίδες που χαίρεσαι να τις διαβάζεις. Παρεμβάσεις ανεξάρτητες. Συνθήκες ελεύθερου διαλόγου. Κέφι και, γενικώς, χαρούμενη γνώση.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αγανακτήστε!

Είναι γεγονός! Το πολυαναμενόμενο βιβλίο του Γάλλου αντιστασιακού και διπλωμάτη Στεφάν Εσέλ «Αγανακτήστε », πρώτο στη λίστα bestseller στη Γαλλία με περισσότερα από 1.500.000 αντίτυπα, κυκλοφορεί στα ελληνικά.
Τι τύχη για µας τους εκδότες που έχουµε την ευκαιρία να τροφοδοτήσουµε τους αναγνώστες µε την πείρα αυτού του ακούραστου αγωνιστή, αυτού του συντελεστή της οικουµενικής Διακήρυξης των δικαιωµάτων του ανθρώπου το 1948, που υπήρξε Πρέσβης της Γαλλίας και που ανακηρύχθηκε αξιωµατούχος της Λεγεώνας της Τιµής!

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίουκαι η Εταιρεία Συγγραφέων
σε συνεργασία με τα Public
σας προσκαλούν με αφορμή
την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
σε μια Ποιητική βραδιά για τον Ελύτη
τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011, ώρα 19:00
στο Public Συντάγματος (Public Café -5ος Όροφος).

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ένα ξημέρωμα, στο όνειρο

"Οι λέξεις είναι σύμβολα που προϋποθέτουν κοινές μνήμες. Αυτή που πασχίζω τώρα εδώ να εξιστορήσω, είναι μόνο δική μου, όσοι τη μοιράστηκαν μαζί μου έχουν πεθάνει. Οι μυστικιστές επικαλούνται ένα ρόδο, ένα φιλί, ένα πουλί που είναι όλα τα πουλιά, ένα ήλιο που είναι ταυτόχρονα όλα τα’ αστέρια κι ο ήλιος, μια κανάτα κρασί, έναν κήπο ή τη σεξουαλική πράξη. Καμιά απ’ αυτές τις μεταφυσικές δεν μπορεί να με βοηθήσει ν’ ανακαλέσω εκείνη τη μακρά νύχτα αγαλλίασης, που, ευτυχείς και εξαντλημένους, μας άφησε στα πρόθυρα της αυγής. (…)

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Εκδόσεις ΜΑΚΟΝΤΟ


Οι Εκδόσεις Μακόντο ξεκινούν τη λειτουργία τους στις αρχές Μαρτίου με την έκδοση δύο βιβλίων του Πάνου Καρνέζη: Τη συλλογή διηγημάτων "Μικρές Ατιμίες" και το μυθιστόρημα "Ο Λαβύρινθος". Στη συλλογή Μικρές Ατιμίες έχουν προστεθεί πέντε νέα διηγήματα, ενώ Ο Λαβύρινθος έχει αναθεωρηθεί πλήρως σύμφωνα με το κείμενο της ήδη από το 2007 αναθεωρημένης αγγλικής έκδοσης που δεν έχει κυκλοφορήσει ως τώρα σε ελληνική μετάφραση.
Οι Εκδόσεις ΜΑΚΟΝΤΟ είναι ένας μικρός εκδοτικός οίκος με έδρα την Αθήνα φτιαγμένος από ανθρώπους με εμπειρία στον εκδοτικό χώρο του εξωτερικού και ενδιαφέρον για την ξενόγλωσση κυρίως λογοτεχνία σημαντικών μοντέρνων και κλασικών συγγραφέων.
Στόχος είναι η έκδοση λίγων τίτλων κάθε χρόνο σε δόκιμες μεταφράσεις και με προσεγμένο καλλιτεχνικό σχεδιασμό.
Παράλληλα με τις έντυπες εκδόσεις σε τυπογραφικό χαρτί καλής ποιότητας, τα βιβλία των εκδ. ΜΑΚΟΝΤΟ θα κυκλοφορούν σε ψηφιακή μορφή ePUB συμβατή με τις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.macondobooks.gr

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

-Απολογισμός Δράσεων 2010-
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων της προηγούμενης χρονιάς, παρουσιάζοντας το συνολικό πρόγραμμά του.
Συγκεκριμένα το ΕΚΕΒΙ, με βασικές προτεραιότητες την ενίσχυση της ανάγνωσης στην Ελλάδα, την προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό και την καταγραφή των φαινομένων του χώρου, πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του 2010 τις παρακάτω δράσεις:
ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ...
- Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο ΕΚΕΒΙ το 2010
- Οργάνωση κύκλου συναντήσεων τον Ιούνιο με τον κλάδο του βιβλίου
- Ανακοίνωση από τον Υπουργό Πολιτισμού τον Δεκέμβριο της νέας στρατηγικής για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία- Νέες συνεργασίες του ΕΚΕΒΙ με άλλα Υπουργεία για θέματα που αφορούν το βιβλίο
- On-line ο απολογισμός δράσεων και ο οικονομικός απολογισμός του ΕΚΕΒΙ για το 2009

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Θ. ΒΑΛΤΙΝΟΣ :«Ο τελευταίος Βαρλάμης» (εκδ. Εστία)

«ΤΡΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ τα τρία αράδ' αράδα/ κι ένας πλάτανος παχύν ίσκιον απ' όχει./ Στα κλωνάρια του σπαθιά 'ναι κρεμασμένα/ και στη ρίζα του τουφέκια ακουμπισμένα/ κι από κάτω του Βαρλάμης ξαπλωμένος»...
Αυτοί οι πέντε στίχοι ενός δημοτικού τραγουδιού που αποθησαυρίστηκε σε έκδοση της Λειψίας το 1860 αποτελούν την αφετηρία του αφηγήματος «Ο τελευταίος Βαρλάμης» του Θανάση Βαλτινού, με το οποίο ο πολυβραβευμένος συγγραφέας διάλεξε να συστηθεί στα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών κατά την επίσημη υποδοχή του, πέρσι, στους κόλπους του ιδρύματος. Μια νουβέλα όπου λογοτεχνία και ιστορία διασταυρώνονται διαρκώς και στις πενήντα σελίδες της οποίας συμπυκνώνεται ολόκληρη η «ποιητική» του (εκδ. «Εστία»).