Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Το δώρο της ανάγνωσης...

Του Κώστα Κατσουλάρη - http://www.bookpress.gr/

Γνωρίζω πολλούς, ευαίσθητους και ευφυείς κατά τα άλλα, που αφήνονται να παρασυρθούν από το εκάστοτε πνεύμα της εποχής.
Στα χρόνια της οικονομικής ευρωστίας, της κερδοσκοπικής μανίας, γέμιζαν τις μέρες και τις νύχτες τους συμμετέχοντας σε όργια ευδαιμονίας, εκεί όπου τους έσπρωχναν οι λάιφ στάιλ επιταγές ή οι ανάγκες μιας εργασίας χωρίς ωράρια που εξαγόραζε προσωπικό χρόνο επιστρέφοντάς τον υπό τη μορφή «χάπενινγκ», «πάρτι γενεθλίων», «μίτινγκ» κοκ.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ...

Επεστράφη βιβλίο σε βιβλιοθήκη 
μετά από ...221 χρόνια! 

Ένα βιβλίο που είχε δανειστεί ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσινγκτον επεστράφη στην παλαιότερη δανειστική βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης με 221 χρόνια καθυστέρηση!
Ο Ουάσινγκτον είχε δανειστεί το βιβλίο από την Society Library της Νέας Υόρκης μία περίοδο που η βιβλιοθήκη συστεγαζόταν με τις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Μανχάταν.
Σε ανακοίνωσή της η βιβλιοθήκη αναφέρει ότι στα αρχεία με τα δανεισθέντα εντοπίστηκε ότι ο Ουάσινγκτον δανείστηκε το βιβλίο "Ο Νόμος των Εθνών" του Εμέρ ντε Βατέλ, στις 5 Οκτωβρίου του 1789.
Το βιβλίο δεν επεστράφη, ούτε καταβλήθηκε πρόστιμο για την καθυστέρηση, το οποίο σήμερα εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου σε 300.000 δολάρια. Το βιβλίο έγινε γνωστό ότι αγνοείται όταν η βιβλιοθήκη πραγματοποίησε εκκαθάριση στα αρχεία της περιόδου 1789-1792 που περιλαμβάνουν τα ονόματα των δανειζομένων, μεταξύ των οποίων και ο Ουάσινγκτον.

Πηγή: iKypros.com 

(Για το BookSyros: Αλεξάνδρα Γρηγορά-
 Λέσχη Ανάγνωσης Δήμου Θεσσαλονίκης)

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Στη γέμιση του φεγγαριού…

… με τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα 

σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους της Αμοργού, Άνδρου, Αντιπάρου, Ίκαρίας, Ίου, Κέας, Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Σάμου, Σαντορίνης, Σίφνου, Σύρου και Τήνου 

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες περσινές εκδηλώσεις η ΚΑ΄ ΕΠΚΑ, με την πρόθυμη προσφορά εθελοντικής εργασίας από όλο το προσωπικό, ανοίγει και φέτος, το βράδυ της Πανσελήνου, την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013, όσο το δυνατόν περισσότερα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους στις Κυκλάδες, τη Σάμο και την Ικαρία. Θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι το έργο του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (5 Ιουνίου 1898 – 19 Αυγούστου 1936), ο οποίος έγινε πολύ νωρίς γνωστός στην Ελλάδα μέσα από τις μεταφράσεις των έργων του (πρώτη μετάφραση το 1933, ενόσω ζούσε ακόμη ο ποιητής, από τον Ν. Καζαντζάκη.

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Συλλαβίζοντας το Καλοκαίρι…

Άννα Καρτάλη- http://artic.gr/l

Τα βιβλία που εκδίδονται είναι πολλά. Υπάρχουν αξιόλογα βιβλία και κατώτερα, μα αυτό είναι μια υποκειμενική άποψη. Το σίγουρο είναι πως το κάθε βιβλίο που διαβάζουμε μας βάζει σε ένα κόσμο ξεχωριστό που καλούμαστε να τον ζήσουμε για όσο θα διαρκέσει το ταξίδι μας στις σελίδες του. Με ένα βιβλίο μπορούμε να ονειρευτούμε, να διασκεδάσουμε, να προβληματιστούμε ή και να παραδειγματιστούμε… 


«Σαράντα χρόνια αργότερα ένας άντρας» Παράξενο που άρχιζε έτσι το δεύτερο κεφάλαιο του Πρώτου ανθρώπου. Λες και ο συγγραφέας του, ο Αλμπέρ Καμύ, γνώριζε πως θα «ξαναζούσε» σαράντα χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του, που δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει αυτό το μυθιστόρημα. Επιστρέφοντας στη Μύκονο, ένα καλοκαίρι στα τέλη του εικοστού αιώνα, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ερώτημα: Είναι ο θάνατος το αναπάντεχο τέλος που κόβει οριστικά το νήμα της ζωής και της δημιουργίας, ή υπάρχει κάποτε μια δεύτερη ευκαιρία για να ολοκληρώσει κανείς ό,τι άφησε στη μέση;
Δίπλα στον Καμύ μια νεαρή δημοσιογράφος αναζητά το μύθο, ένας αιρετικός επιστήμονας τη δικαίωση, ένας αποτυχημένος συγγραφέας την έμπνευση. Άνθρωποι, βιβλία και έρωτες ζητούν ολοκλήρωση. Αυτό το καλοκαίρι δεν είναι απλώς το στοίχημα του χαμένου χρόνου.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Η Παναγία στην ποίηση του Ελύτη

Ένας από τους πλέον διάσημους, ουσιαστικούς και προφητικούς ποιητές του καιρού μας, με διεθνή φήμη, βραβείο Νόμπελ, σημαντικός για όλο τον κόσμο και μεταφρασμένος σχεδόν σε όλες τις γλώσσες, ο μέγιστος λυρικός μας ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ αγάπα να αναφέρεται συνεχώς και να επανέρχεται αφειδώς σε όλες τις ποιητικές συλλογές του στο μοτίβο της Μαρίας και της Παντάνασσας. Συνδέοντας την Παναγιά με τα πεπρωμένα της Ρωμιοσύνης προσδοκά πάντοτε στην βοήθεια Της για την βελτίωση της ζωής και την πνευματική ανάταση του ελληνικού σύμπαντος. Στην συλλογή του "Ήλιος ο πρώτος", ανάμέσα σε σύμβολα που ενισχύουν την παντοκρατορία της ελλαδοκεντρικής αιγαιακής ιδεολογίας του η Παναγία δεσπόζει ως παρουσία με ποικίλες επικλήσεις, παρακλήσεις και σποραδικές σημαίνουσες αναφορές:

ΝΑΥΤΑΚΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙΟΥ 
Η αυγή σφυρίζει στην κοχύλα της
Μια πλώρη έρχεται αφρίζοντας
Άγγελοι! Σία τα κουπιά
Ν' αράξει εδώ η Ευαγγελίστρια!
 ..........................
Νονά των άσπρων μου πουλιών
Γοργόνα Ευαγγελίστρα μου!
.......................................

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Η ιστορία του Αστέρη του Αστερία

ΠΗΓΗ: http://cretamumchristina.blogspot.gr/

"Η ιστορία του Αστέρη του Αστερία είναι από αυτές που φτιάχνονται «συνεργατικά»: ξεκινά ο ένας με μια φράση και συνεχίζει ο επόμενος από εκεί που σταμάτησε ο πρώτος. Αφορμή ήταν ένα παιχνίδι κρεβατιού, δώρο της θείας της Σοφίας, που προβάλλει σκηνές από βυθό ενώ παίζει μουσική. Αρχίσαμε να το χρησιμοποιούμε στο βραδινό τάισμα, στα πλαίσια της δημιουργίας μιας «ρουτίνας ύπνου» που όλα τα βιβλία μας συμβούλευαν να φτιάξουμε.

 Ένα βράδυ, η Σοφία πρέπει να ήταν 3-4 μηνών, την ώρα που της έδινα το γάλα της, άρχισα να της μιλάω για τον Αστέρη, το μικρό Αστερία, που βαριόταν γιατί δεν είχε παιδάκια να παίξει. Και έτσι αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι για να γνωρίσει άλλα ζωάκια και να κάνει φίλους.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Μυστική οργάνωση "Τετρακτύς"

Το βιβλίο του Αργύρη Παυλιώτη Μυστική οργάνωση "Τετρακτύς" (Εκδόσεις Μεταίχμιο) είναι το Βιβλίο του Μήνα που διαβάσαμε τον Ιούλιο.
Το νέο βιβλίο του Θεσσαλονικιού συγγραφέα, ενώ έχει όλες τις αρετές ενός καλογραμμένου αστυνομικού μυθιστορήματος (ενδιαφέρουσα πλοκή, ζωηρούς χαρακτήρες, σασπένς, μυστήριο και κάμποσους φόνους) δεν περιορίζεται στα γνωστά όρια του λογοτεχνικού είδους.
 Όσο προχωρά η ανάγνωση, με την αμεσότητα, την ακρίβεια και την ποιότητα μιας γλώσσας στρωτής και βιωμένης, ανακαλύπτεις ότι η αστυνομική διάσταση της ιστορίας είναι η ραχοκοκαλιά της αφήγησης, η πιο στέρεη πλευρά μιας σύνθετης ιστορίας με κοινωνικές, πολιτικές, και φιλοσοφικές προεκτάσεις.
Τα Μαθηματικά και η επιστήμη γενικότερα συνδέονται αρμονικά, όπως και σε παλαιότερα βιβλία του συγγραφέα, με το σύνολο του έργου.