Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Μιλάμε για βιβλία...

«Το διάβασμα είναι μια περιπέτεια 
που δεν τελειώνει ποτέ!»
Με το συγγραφέα Γ. Καλπούζο στην παρουσίαση του βιβλίου ΙΜΑΡΕΤ

 Ήτανε Μάης του 2007… Μια παρέα άγνωστων μεταξύ τους ανθρώπων, από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, με κοινό «γνώρισμα-αδυναμία» την αγάπη προς το βιβλίο, συναντηθήκαμε στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη και αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης
Ένα χρόνο νωρίτερα το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου(ΕΚΕΒΙ) είχε ρίξει την ιδέα των Λεσχών Ανάγνωσης:
«Μια Λέσχη Ανάγνωσης αποτελείται ουσιαστικά από μια παρέα με κοινό παρονομαστή κι επιδίωξη την ανάγνωση και τη συζήτηση αποσκοπώντας στην καλλιέργεια της σχέσης με το διάβασμα… Ένας ευχάριστος και εποικοδομητικός τρόπος για την ελεύθερη ώρα μας… Ο θεσµός της Λέσχης Ανάγνωσης βασίζεται στην ελευθερία, την ευελιξία και την προσαρµογή στις προτιμήσεις των ανθρώπων που την απαρτίζουν».

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Η πρώτη βιβλιοθήκη παραλίας

στον κόσμο είναι ελληνική!

Το Thalatta Seaside Hotel στην Αγία Άννα της Εύβοιας βρήκε έναν πανέξυπνο τρόπο να βάλει τα βιβλία στην καθημερινότητα των διακοπών μας:
Δημιούργησε την πρώτη βιβλιοθήκη παραλίας στον κόσμο!
 Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της βιβλιοθήκης την κάνει να μοιάζει από μακριά με ένα απλό τοιχάκι στην άκρη της αμμουδιάς. Αν κοιτάξετε, όμως, λίγο πιο προσεκτικά, θα δείτε ότι τα ρομβοειδή «σκαλίσματα» στο πλάι φιλοξενούν βιβλία.
 Προς το παρόν, η βιβλιοθήκη φιλοξενεί περί τους τριακόσιους τίτλους βιβλίων –συνολικά, έχει χωρητικότητα για χίλια βιβλία– σε τέσσερις γλώσσες, ενώ θα εμπλουτίζεται συνεχώς από τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, οι οποίοι καλούνται να φέρουν μαζί τους ένα βιβλίο.
 Στο τέλος της καλοκαιρινής σαιζόν, τα βιβλία θα δωριθούν στα σχολεία της περιοχής, στο πλαίσιο των δράσεων της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ξενοδοχείου.
 Τι λέτε λοιπόν; Θα αποκτήσουμε κι άλλες… βιβλιοθήκες παραλίες φέτος το καλοκαίρι; 

 Πηγή: www.in2life.gr

BookSyros: Ευχαριστούμε τις φίλες Αλεξάνδρα και Σταυρούλα που "εντόπισαν" το άρθρο και φρόντισαν να μας ενημερώσουν!

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

«Ο ταχτοποιημένος»

Αφήγημα της Λουκρητίας Δούναβη

Η κάμαρα είχε χρώμα τριανταφυλλί. Στο παράθυρο καρσί, η στρίψη του αμαξωτού τόσο μακριά, ίσα που ηγνώριζες άνθρωπο πριν σουρουπώσει. Όταν κοντολοούσε άνοιξη, αφήναμε το παράθυρο ανοιχτό, για να μπει φρέσκο. Τη νύχτα με τη νέκρα, τέντα το παράθυρο, παραφρινούμαστε με τ’ άστρα κι ακούγαμε απ’ τον αμαξωτό τα πορπατήματα, τις ψίθυροι και τα τραγούδια.
«Κλείστε το βραδυνιάτικα», ηφώναζε η μάννα.
Το παλληκάρι ήτανε δεκαεννιά χρονών και ετραγουδούσε:

Μη σε τρομάζουν τα γκρίζα μαλλιά μου 
κι οι τόσες ρυτίδες.
Έχω λουλούδια νωπά στην καρδιά μου 
 που ακόμα δεν είδες… 

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Τα 9 πιο πολυδιαβασμένα βιβλία...

Αυτά τα βιβλία βρίσκονται σε εκατομμύρια βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο ενώ κάποια από αυτά ελκύουν τους ανθρώπους ολόκληρους αιώνες. Βέβαια, είναι τόσο κλασικά, που πολλοί μπορεί έχουν αγοραστεί για να διακοσμούν βιβλιοθήκες και να μην έχουν διαβαστεί ποτέ…

 9. Το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»
Η συγκινητική ιστορία της 14χρονης Εβραιοπούλας που έζησε τη θηριωδία του Γ' Ράιχ έχει πουλήσει 27 εκατομμύρια αντίτυπα.
 8. «Όσα παίρνει ο άνεμος» 
Μπορεί στους περισσότερους να είναι γνωστή η κινηματογραφική μεταφορά του έργου και το μυθιστόρημα όμως έχει πουλήσει 33 εκατομμύρια αντίτυπα.
 7. «Twilight- The Saga»
Η ρομαντική πλευρά του έρωτα ενός βρικόλακα και μιας... κοινής θνητής συγκινεί μικρούς και μεγάλους. 43 εκατομμύρια αντίτυπα.

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ταξιδεύοντας μ΄ ένα βιβλίο…

«Είναι φορές που ξεκινάς να διαβάζεις ένα βιβλίο και λες:«Δεν με κυνηγάει κανείς!Γιατί να βιαστώ να το τελειώσω;»Κι όμως, το ίδιο το βιβλίο σε κάνει,θέλοντας και μη, να βιάζεσαι...
 Παρασύρεται το μάτι σε ένα γρήγορο ταξίδι πάνω στις σελίδες,από τις οποίες δε λέει να ξεκολλήσει...Είναι τόση η λαχτάρα σου να δεις «το παρακάτω», την άλλη...την άλλη...και την άλλη σελίδα...
Ξεχνιέσαι...Αποκόβεσαι από τους γύρω σου, νιώθεις μοναδικός ταξιδιώτης σ΄ένα τρένο που σε ταξιδεύει σ΄έναν κάμπο γεμάτο λουλούδια...Δε χορταίνει ομορφιά το μάτι σου και όλο ζητά κι άλλα...κι άλλα να δει...κι αυτό δε σταματά παρά μόνο σαν φτάσεις στον τελευταίο σταθμό με την επιγραφή «ΤΕΛΟΣ» !
 Τότε μόνο κλείνεις τα μάτια και –σαν να έχεις να δώσεις λόγο στο δάσκαλο- θυμάσαι και ξαναζείς όλα όσα αχόρταγα αποζητούσες να απολαύσεις...

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ο Ν. Καζαντζάκης για τη μητέρα του…

Από την «Αναφορά στον Γκρέκο» 
 «Οι ώρες που περνούσα με τη μητέρα μου ήταν γεμάτες μυστήριο• καθόμασταν ο ένας αντίκρα στον άλλο, εκείνη σε καρέκλα πλάι στο παράθυρο, εγώ στο σκαμνάκι μου, κι ένιωθα, μέσα στη σιωπή, το στήθος μου να γεμίζει και να χορταίνει, σα να ‘ταν ο αγέρας ανάμεσά μας γάλα και βύζαινα. 
Από πάνω μας ήταν η γαζία, κι όταν ήταν ανθισμένη, η αυλή μοσκομύριζε. Αγαπούσε πολύ τα ευωδάτα κίτρινα λουλούδια της, τα ‘βαζε η μητέρα μου στις κασέλες και τα σώρουχά μας, τα σεντόνια μας, όλη μου η παιδική ηλικία μύριζε γαζία. 
Μιλούσαμε, πολλές ήσυχες κουβέντες, πότε η μητέρα μου δηγόταν για τον πατέρα της, για το χωριό που γεννήθηκε, και πότε εγώ της στορούσα τους βίους των αγίων που είχα διαβάσει, και ξόμπλιαζα τη ζωή τους με τη φαντασία μου• δε μ’ έφταναν τα μαρτύριά τους, έβαζα κι από δικού μου, ωσότου έπαιρναν τη μητέρα μου τα κλάματα, τη λυπόμουν, κάθιζα στα γόνατά της, της χάδευα τα μαλλιά και την παρηγορούσα: 
-Μπήκαν στον Παράδεισο, μητέρα, μη στενοχωριέσαι, σεριανίζουν κάτω από ανθισμένα δέντρα, κουβεντιάζουν με τους αγγέλους και ξέχασαν τα βάσανά τους. Και κάθε Κυριακή βάζουν χρυσά ρούχα, κόκκινα κασκέτα με φούντες και πάνε να κάμουν βίζιτα στο Θεό. 
Κι η μητέρα σφούγγιζε τα δάκρυά της, με κοίταζε σα να μου έλεγε: “Αλήθεια λες;” και χαμογελούσε. 
Και το καναρίνι, μέσα από το κλουβί του, μας άκουγε, σήκωνε το λαιμό και κελαηδούσε μεθυσμένο, ευχαριστημένο, σα να ‘χε κατέβει από τον Παράδεισο, σα να ‘χε αφήσει μια στιγμή τους αγίους κι ήρθε στη γης να καλοκαρδίσει τους ανθρώπους.

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Θεσσαλονίκη, 8-11 Μαΐου 2014 

Με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών και με πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων ανοίγει τις πύλες της η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2014, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο HELEXPO με νέο φορέα υλοποίησης το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) και συνδιοργανωτές: την ΔΕΘ-Helexpo, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) και το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Το παρών θα δώσουν 218 εκθέτες (εκδότες, πολιτιστικοί φορείς, ιδρύματα, πρεσβείες, ινστιτούτα από την Ελλάδα και το εξωτερικό) μεταξύ των οποίων 14 ξένες χώρες: Βοσνία-Ερζεγοβίνη/Σερβική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδονησία, Ιράν, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Νότια Κορέα, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία και το Ισραήλ ως τιμώμενη χώρα.

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ο επίκαιρος κύριος Καζαντζάκης

(Του Νίκου Αλιάγα)

Στις 6 Μαΐου 1955 ο Νίκος Καζαντζάκης έδινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη γαλλική ραδιοφωνία όπου μιλούσε για την υπόσταση των Ελλήνων και την έννοια της ελευθερίας. Πέρασαν τόσα χρόνια και ο λόγος του είναι πάντα επίκαιρος.
Όταν ο Νίκος Γκάτσος έγραφε «δώστε μου μια ταυτότητα να θυμηθώ ποιος είμαι», ο Καζαντζάκης συμπλήρωνε επαυξάνοντας: «Πώς θέλετε να μείνω ως Έλλην αμέτοχος και απαθής μπροστά σε έναν κόσμο που αλλάζει;».
Ο κόσμος αλλάζει, λοιπόν, αλλά προς τα πού; Ξέρουμε ποια κατεύθυνση να πάρουμε; Σε αυτές τις περίεργες περιόδους, με τους Έλληνες να βρίσκονται στο στόχαστρο, ζαλισμένοι από τα πολλά ταρακουνήματα, καλό είναι να στρεφόμαστε στις σταθερές αξίες, στα διαχρονικά σημεία αναφοράς που αντιστέκονται στους τσαρλατάνους και τους όποιους ρήτορες της αδιαλλαξίας και του σκοταδισμού.
Ιδού τι λέει στους Δυτικοευρωπαίους ο Καζαντζάκης το ’55:

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Η επιστολή του Αλμπέρ Καμύ

στον δάσκαλό του 

 Λίγο μετά την βράβευση του με Νόμπελ το 1957 ο μεγάλος φιλόσοφος και συγγραφέας ανέτρεξε στα μαθητικά του χρόνια …
Λίγες μέρες μετά την απονομή ο Καμύ είχε ευχαριστήσει τον δάσκαλό του με τον οποίο όπως αναφέρει άρθρο της Chicago Tribune είχε αναπτυχθεί μια υποδειγματική και σπάνια σχέση δασκάλου-μαθητή…
 Αυτή είναι μια από τις πιο θερμές και συγκινητικές επιστολές που περιλαμβάνεται στο υπόμνημα του βιβλίου και την οποία ο Αλμπέρ Καμύ απέστειλε λίγες μέρες μετά τη βράβευσή του στην πατρική για τον ίδιο φιγούρα, τον κύριο Louis Germain.

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Eργατική Πρωτομαγιά 1894

 


«Οι διεθνείς σοσιαλισταί και οι εργάται Αθηνών – Πειραιώς 
 Προς την κυβέρνησιν της Ελλάδος
Συνελθόντες σήμερον την 1η Μαΐου του 1894 έτους, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. πάντες οι διεθνείς Σοσιαλισταί και εν γένει πάντες οι υπό μισθόν ευρισκόμενοι και πάσχοντες εργάται Αθηνών – Πειραιώς, αποφασίζομεν και ψηφίζομεν τα εξής: 
α) Την Κυριακήν να κλείωνται τα καταστήματα καθ’ όλην την ημέραν και οι εργάται ν’ αναπαύωνται. 
β) Οι εργάται να εργάζωνται επί 8 ώρας την ημέραν και ν’ απαγορευθή η εργασία εις τους ανηλίκους. 
γ) Να απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανίκανους προς συντήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.