Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα βιβλίο προκαλεί έκρηξη

στον εγκέφαλό μας για 5 ημέρες!

 Δεν το λέει ένας μανιώδης βιβλιοφάγος, έτσι και αλλιώς η μαρτυρία του δεν θα ήταν αντικειμενική, αλλά επιστήμονες που οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από ενδελεχή έρευνα: για πέντε ημέρες από τη στιγμή που ολοκληρώνει κάποιος ένα μυθιστόρημα, στο μυαλό του γίνεται μια έκρηξη. 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Emory και το συμπέρασμά της είναι ότι διαβάζοντας ένα βιβλίο προκαλείται αυξημένη συνδεσιμότητα στον εγκέφαλο και νευρολογικές αλλαγές που επιτείνουν τη δύναμη της μνήμης. 
Οι αλλαγές αυτές καταγράφηκαν στο αριστερό κροταφικό φλοιό, στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη δεκτικότητα για τη γλώσσα, καθώς και την αισθητηριακή περιοχή του εγκεφάλου . 
Οι νευρώνες της περιοχής αυτής έχουν συσχετιστεί με την εξαπάτηση του νου να νομίζει ότι κάνει κάτι που δεν είναι. Για παράδειγμα, σκέφτεται ότι τρέχει (χωρίς στην πραγματικότητα να το κάνει) και έτσι μπορεί να ενεργοποιήσει τους νευρώνες που σχετίζονται με τη φυσική πράξη της λειτουργίας. 

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Κάθε αρχή και δύσκολη...


 Έτσι λέει η παροιμία! Στην περίπτωση, όμως, της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης η αρχή μιας νέας Αναγνωστικής Περιόδου, με την εμπειρία των ΔΕΚΑ προηγούμενων, μόνο δύσκολη δεν ήταν! Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη,7.30μμ, στο πάντα ζεστό και φιλόξενο χώρο της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης, μέλη και φίλοι, παλιοί και νέοι, λάτρεις του καλού λογοτεχνικού βιβλίου -και όχι μόνο- συναντήθηκαν ξανά, μετά από μία πολύ σύντομη “καλοκαιρινή ανάπαυλα”, συζήτησαν και προγραμμάτισαν τις προσεχείς δράσεις και πρωτοβουλίες της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης.
Από τη συνάντηση δεν έλειψε η συζήτηση και ανταλλαγή σχολίων και εντυπώσεων γύρω από κάποιο βιβλίο. Αυτή τη φορά την “τιμητική” του είχε το μυθιστόρημα-σταθμός στην ελληνική πεζογραφία “Το τρίτο στεφάνι” του Κώστα Ταχτσή.
 Πολλές οι σκέψεις και παρεμβάσεις στη συζήτηση, γενικό συμπέρασμα, ωστόσο, ήταν πως το βιβλίο αυτό εντυπωσίασε με την απλότητα και τη γλαφυρότητα του ύφους του, με την αμεσότητα της πρωτοπρόσωπης -κατά κύριο λόγο- αφήγησης, το ρεαλισμό των περιγραφών προσώπων και καταστάσεων, χαρακτηριζόμενο ως “καθρέφτης” μιας εποχής με τρόπο και τόλμη που λίγοι λογοτέχνες επιχείρησαν!
Με δυο λόγια, “κέρδισε” τις εντυπώσεις και την εκτίμηση όσων είχαν την ευκαιρία να το διαβάσουν, αρκετοί για δεύτερη φορά!
Επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τις 31 Οκτώβρη, στην αίθουσα του “Επιβατικού Σταθμού Λιμένος Ερμούπολης”, με αντικείμενο συζήτησης και σχολιασμού το βιβλίο του Τζο Νέσμπο “Κυνηγοί κεφαλών” (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
Η -νέα- αρχή έγινε! Συνεχίζουμε με την ίδια πάντα όρεξη για διάβασμα και διάθεση για νέες λογοτεχνικές αναζητήσεις...

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεκινάμε...

“Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία.”

 Με τα λόγια του Αντρέι Ταρκόφσκυ κατά νου -μέλη και φίλοι της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης- για μια ακόμη,11η κατά σειρά, αναγνωστική περίοδο ξεκινάμε το φανταστικό μας ταξίδι στα πελάγη της Λογοτεχνίας, ελληνικής και ξένης.

 Καλούμε τα μέλη, τους φίλους και τους "λάτρεις" του βιβλίου στην πρώτη μας συνάντηση, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, 7.30μμ, στον πάντοτε φιλόξενο χώρο της "Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμουπόλεως".

 Θα μιλήσουμε για βιβλία, θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα προγραμματίσουμε τις δραστηριότητες της νέας αναγνωστικής περιόδου.

 Μια νέα "περιπέτεια" ξεκινά... Ας διαλέξουμε ένα βιβλίο και ...ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ !!!

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Αθήνα: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018!


Μεγάλη διάκριση, θα αφήσει θετικό αποτύπωμα... 

 Μια σημαντική διάκριση για την Αθήνα είναι γεγονός. Η UNESCO  ανακοίνωσε, από την έδρα της στο Παρίσι, ότι η Αθήνα ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018.
Με τον φάκελο υποψηφιότητας που κατέθεσε η ελληνική πρωτεύουσα επικράτησε των συνυποψηφίων της, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ανήλθε σε ύψη ρεκόρ.
Η ανακοίνωση της ανακήρυξης της Αθήνας έγινε από την κυρία Irina Bokova, γενική διευθύντρια  της UNESCO. Ο θεσμός της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου ξεκίνησε το 2001 και η Αθήνα είναι η 18η πόλη που κατακτά τον τίτλο.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της πρόσβασης όλων των κατοίκων της πόλης στο βιβλίο (με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες) θα ξεκινήσει στις 23 Απριλίου 2018, την ημέρα που γιορτάζεται διεθνώς το βιβλίο, και θα ολοκληρωθεί στις 23 Απριλίου του 2019.
Η πρόταση της Αθήνας περιλαμβάνει δράσεις που έχουν ως στόχο να κάνουν την ανάγνωση περισσότερο ορατή στην πόλη και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς της, καθώς και φεστιβάλ, συνέδρια, εικαστικούς διαγωνισμούς, εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων (Advisory Board) αποτελείται από εκπροσώπους της UNESCO, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκδοτών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών. Εξετάστηκε μεγάλος αριθμός υποψηφιοτήτων και η πόλη της Αθήνας ξεχώρισε για την ποιότητα του προγράμματος που κατέθεσε, ενώ θετικά συνυπολογίστηκαν οι πολιτιστικές υποδομές της πόλης και η εμπειρία του Δήμου στη διοργάνωση διεθνών συναντήσεων.

 ΠΗΓΗ: http://www.thetoc.gr/politismos/

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Χαρές και γέλια !

Από το Αναγνωστικό Β΄Δημοτικού 

«Τὸ σχολεῖο ὁλοένα γεμίζει ἀπὸ παιδιά.  Χαρὲς καὶ γέλια τώρα στὸ προαύλιο. Νὰ καὶ ἡ Κατῖνα, ἡ Φανή, ὁ Νῖκος, ὁ Κωστάκης. ῞Ολα τὰ καλὰ παιδιά. ῾Η γειτονιὰ τὰ καμαρώνει. Τὰ ἔχει σὰν δικά της παιδιά. ‘Η Νίνα φορεῖ τὸ ὡραῖο φορεματάκι της. Ἡ Κούλα ἦλθε μὲ ἄσπρη κορδελλίτσα στὰ μαλλιά.῾Ο Θανασάκης καμαρώνει τὴν καινούργια σάκκα του.
- Μοῦ τὴν ἀγόρασε ὁ πατέρας. Εἶναι ὅλη ἀπὸ δέρμα, Ἔχει καὶ κλειδί, ποὺ κλειδώνει καὶ ξεκλειδώνει, λέγει καὶ ξαναλέγει ὁ Θανασάκης.
Σὲ λίγο κτυπᾷ τὸ καμπανάκι. Τὰ παιδιὰ μαζεύονται στὴν αἴθουσα. Γίνεται ἡ προσευχή.
 Ὁ καλὸς Θεὸς τὰ εὐλογεῖ. Ὁ δάσκαλος χαίρεται, ποὺ τὰ βλέπει μαζεμμένα.
 - Καλῶς ἤλθατε, τοὺς λέγει, ἀγαπητά μου παιδιά. Δυόμισυ μῆνες ἔχομε νὰ ἰδωθοῦμε. Τώρα πάλι ξαναγυρίζομε ἐδῶ.
- Ὅπως, κύριε, γυρίζουν στὴ φωλιά τους τὰ χελιδόνια, λέγει ἡ Μαρίτσα.
- Ναί, παιδί μου. Ἐγυρίσαμε κι ἐμεῖς στὴ φωλιά μας, ὅπως τὰ χελιδόνια.
 Μαζὶ μὲ τὸν δάσκαλο, ποὺ ἐχάρηκε, γιατὶ ἦλθαν στὸ σχολεῖο τὰ παιδιά, ἐχάρηκε κι ἕνας ἄλλος.
Ξέρετε ποιός; Ὁ μπάρμπα-Φλῶρος, ποὺ πωλεῖ ζεστὰ ξεροψημένα κουλούρια.
 Ἅμα εἶδε, πὼς ἄνοιξε τὸ σχολεῖο, εἶπε χαρούμενος στἡ γυναῖκά του:
- Ἧλθαν, Μυρτούλα, πάλι τὰ παιδιά μας. Ἀπὸ αὔριο θ’ ἀρχίσωμε δουλειά. Ἐσὺ θὰ ζυμώνῃς κι ἐγὼ θὰ πωλῶ. Ἄς εἶναι δοξασμένος ὁ ἅγιος Θεός, ποὺ δὲν μᾶς ἀφήνει νὰ πεινάσωμε…»

(Ξεφυλλίστε για λίγο τις σελίδες του Αναγνωστικού της Β΄Δημοτικού με …ένα ΚΛΙΚ!
 Θα σας ταξιδέψει νοσταλγικά πολλά χρόνια πίσω… Για να θυμηθούμε οι μεγαλύτεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι…)

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ !

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Τρύγος

Γιάννης Ρίτσος 










 Ἄσπρα σπίτια, κάτασπρα, 
τὰ βερικοκιὰ τὰ κεραμίδια, 
γαλανὰ παραθυρόφυλλα, 
τ᾿ ἄλογα τὰ κανελιὰ μὲς στὸν αὐλόγυρο, 
τ᾿ ἄσπρα μὲς στὸ πράσινο, 
τὰ μπαλκόνια μάλαμα καὶ θάλασσα. 

Τὰ μουλάρια στὸν ἀνήφορο τῆς πέτρας, 
καὶ τὰ γαϊδουράκια μὲς στ᾿ ἀγκάθια, 
ψάθες καὶ μαχαίρια καὶ καλάθια μὲς στ᾿ ἀμπέλια 
γέλια. 

Δάχτυλα καὶ γόνατα, 
στήθια καὶ σαγόνια 
μὲς στὸ μοῦστο ματωμένα, 
κόκκινες φωτιὲς κι ἱδρώτας, 
στὶς κατηφοριὲς 
τὸ χρυσὸ κακάρισμα τῆς κότας. 

Κι ὅπως γαλανίζει τὸ βραδάκι, 
τὸ μαβί, τὸ βιολετί, 
νὰ κι ἡ Παναγιὰ στὴ δημοσιά, 
πλάι στὰ κάρα, στὰ κουδούνια, στὰ σταμνιὰ 
καὶ στὰ κλαδωτὰ μαντίλια, 
νά τη ἡ Παναγιὰ 
νὰ κρατάει στὴν ἀσημένια της ποδιὰ 
πέντε ὀκάδες κόκκινα σταφύλια. 

(Απολαύστε μελοποιημένο από τον Νίκο Μαμαγκάκη το ποίημα ΤΡΥΓΟΣ του Γιάννη Ρίτσου με τη μελωδική φωνή του Γιάννη Πουλόπουλου!)