Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ο Κώστας Τσόκλης...

...διαβάζει Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Σύρος – Πολιτισμός-Καλοκαίρι 2011» ο κορυφαίος εικαστικός δημιουργός Κώστας Τσόκλης αφήνεται στη μαγεία του λόγου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και μας ταξιδεύει με το προσωπικό του αφηγηματικό τόνο μέσα στα κείμενα ενός από τους πιο αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς.
Ο εικαστικός συναντά μέσα από ένα παράλληλο πνευματικό επίπεδο δημιουργίας τον παραμυθένιο κόσμο του συγγραφέα, την απλότητα και τη σοφία του.
Στο σαντούρι, για τη μουσική υπόκρουση, συνοδεύει η Γεωργία Λίτσα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη, στο χώρο της Μονής των Αδελφών του Ελέους την Κυριακή 31 Ιουλίου, στις 8μμ.
Όσες και όσοι βρίσκεστε ή θα βρεθείτε στη Σύρο, μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τον Κώστα Τσόκλη να απαγγέλλει αποσπάσματα του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα, του κοσμοκαλόγερου των Ελληνικών Γραμμάτων Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
(Για τους ανυπόμονους, ιδού ένα απόσπασμα από το ΜΟΙΡΟΛΟΓΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΑΣ. Απολαύστε το με ένα ...ΚΛΙΚ!)

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Index νο46...


 Καλοκαιρινές ...αποδράσεις!

Κυκλοφόρησε το 46ο καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού INDEX με πολυσέλιδο αφιέρωμα στα βιβλία για το καλοκαίρι.


Τα περιεχόμενα του τεύχους, αναλυτικά:


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ:

Ο ποιητής, δοκιμιογράφος και καθηγητής Πανεπιστημίου Νάσος Βαγενάς, μας μιλά για την ποίηση στην πορεία του χρόνου, για τον ρόλο της στη σημερινή εποχή, για τους σημερινούς πολιτικούς και την πολιτική, για την κριτική και για άλλα πολλά. Αφορμή η τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο «Στη νήσο των Μακάρων».

Ο Ραβίνος και συγγραφέας Harold Kushner, μας μιλά για τη συγχώρεση, τον θυμό, την πνευματικότητα, τη θρησκεία και τη σοφία με αφορμή τα πρόσφατα βιβλία του «Κατακτώντας την ευτυχία» και «Ξεπερνώντας τις απογοητεύσεις της ζωής».

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Ανα-γνώστες... Ανα-γνώσεις... Ανα-γνώσματα...

Νίκος Διακογιάννης: Ο ΥΠΝΟΣ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ- Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣ

Τότε είδα ν’ αποσπάται από την ομάδα ένας πελώριος Κούρος με το αρχαϊκό του μειδίαμα κάπως εντονότερο, έτοιμος να δείξει την οδοντοστοιχία του. Βγήκε μπροστά από τον αιωρούμενο σωρό κι άρχισε σταδιακά να αποσυντίθεται, να λιώνει σαν φτιαγμένος από κερί ή υλικό ακόμη πιο μαλακό κι ευαίσθητο στην υψηλή θερμοκρασία. Μα τι λέω! Εδώ τα αντικείμενα τήκονταν στις πολικές θερμοκρασίες! Δεν ήξερα αν έπρεπε να φωνάξω…
Τι σημαίνουν οι καταστροφές έργων τέχνης που σημειώνονται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Λούβρο; Γιατί καταστράφηκε ο Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου στη Φλωρεντία και η πασίγνωστη Γοργόνα στην Κοπεγχάγη;

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

«Μια ιστορία από τη Χιο...»


Γιάννη Μακριδάκη: ΑΝΑΜΙΣΗΣ ΝΤΕΝΕΚΕΣ
εκδ. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

“Ο Πέτικας! Όλα δικά του ήτανε. Τα κηπάρια• εν ήσπερνεν, εν εθέριζεν, εν ήβαζεν κήπο σαν εμάς που βάζαμεν και ποτίζαμεν, μα όλα δικά του ήτανε. Είχεν κάμει κλεψιές και πιάνουνταν, εξέκοβγε, πιάνουνταν, εξέκοβγε [...] Μοναχός ήτανε. Έναν παλικάρι άπαντρον, άπαντρον κι εγύριζεν. Όπου εβραδυάζουνταν ήμενε. Στα Διευκά ήταν σ’ έναν κατώι, στη Σιερούντα ήταν σ’ έναν κατώι, μες στην εκκλησιά επήαινε κι εκοιμούνταν. Ο Πέτικας…”

Η ιστορία ενός ανθρώπου που πέρασε στην παρανομία για ένα έγκλημα πάθους, ή πώς ένας άνθρωπος μετατρέπεται σε θρύλο. Και πώς αυτός ο θρύλος επιζεί, αυθεντικός ή παραλλαγμένος, μέσα στο χρόνο. Μια μυθοπλασία εμπνευσμένη από την ιστορική μνήμη και τη λαϊκή αφήγηση.

Ένα μυθιστόρημα-έκπληξη, που ξεφεύγει από τα γνωστά σχήματα της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής.

Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης:Συζήτηση για τον ΑΝΑΜΙΣΗ ΝΤΕΝΕΚΕ

«Ήταν πραγματικά απόλαυση η ανάγνωση του ΑΝΑΜΙΣΗ ΝΤΕΝΕΚΕ! Ιδιαίτερα η χρήση με πολύ φυσικό-αβίαστο τρόπο της "λαϊκής γλώσσας" της Χίου κάνει την ανάγνωση ευχαρίστηση και τον αναγνώστη να μη θέλει να τελειώσει το βιβλίο!»

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΝΘΙΖΕΙ...

«Η μεγαλύτερη δόξα της ζωής δεν είναι να μην πέφτεις ποτέ, αλλά να σηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις»
Νέλσον Μαντέλα

Το 1923, στην κοσμοπολίτικη Καβάλα των αρχών του 20ού αιώνα, γεννιέται η Ηλέκτρα, η κόρη της Χρυσής και του Χρήστου. Είναι το πρώτο μέλος από τη νέα γενιά μιας ελληνικής οικογένειας που ξεριζώθηκε από τις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, αλλά κατάφερε να επιζήσει και να βρει καταφύγιο στην απελευθερωμένη Μακεδονία. Εκεί ιδρύει ένα από τα πρώτα πολυκαταστήματα που υπήρξαν στον ελλαδικό χώρο την εποχή της μεγάλης παραγωγής καπνών. Η οικογένεια αυτή πριν ξεριζωθεί είχε καταθέσεις σε γαλλική τράπεζα, οπότε έκανε ένα καλό ξεκίνημα.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου…

Μια λιτή και «μεγαλοπρεπής» βραδιά!

''Ταξιδέψαμε'' με τους στίχους του ποιητή και την υπέροχη φωνή της Καλλιόπης Βέττα και της μουσικής του Γιάννη Ιωάννου.Ξεχωριστές οι ερμηνείες των μαθητών μας,της Αγγελικής,του Θοδωρή,του Αντρέα και του Παναγιώτη.
Ηταν μια βραδιά...''λιτή και μεγαλοπρεπής''...''δεν ξέραμε ότι υπάρχουν δημόσια σχολεία που κάνουν τόσο σπουδαία πράγματα''...''είμαστε ενθουσιασμένοι από την ποιότητα της βραδιάς που μας προσφέρατε''...'μπράβο για το σεμνό αφιέρωμα σ΄έναν εξαιρετικό ποιητή''....''υπέροχη βραδιά δροσιάς κι΄ελπίδας''....''γιατί στο κλείσιμο αυτού του σχολείου ;;'' ...μας είπαν.