Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Όσο δεν ασχολούμαστε με την ποίηση όλο τον χρόνο, τόσο θα μπουχτίσουμε (με την καλή έννοια) τις δύο εβδομάδες που έρχονται. Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γαρ (η 21η Μαρτίου) και όπου και να γυρνάμε το κεφάλι θα βλέπουμε στίχους. Κυριολεκτικά, δηλαδή, αφού το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα «σκορπίσει» στην Αθήνα, σε μέσα μεταφοράς και δημόσιους χώρους, στίχους του Καββαδία, με αφορμή και τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τις εκδηλώσεις στο «Βacaro» (Σοφοκλέους 1) που οργανώνει (σε καθημερινή βάση, με τη συμμετοχή εκατό ποιητών) ο ποιητής και εκδότης του περιοδικού «(δε)κατα» Ντίνος Σιώτης από τις 15 μέχρι τις 21 Μαρτίου. Στις 19 Μαρτίου οι Εκδόσεις Αρμός με το περιοδικό «Κουκούτσι» οργανώνουν ποιητική βραδιά στο πατάρι του Αρμού (Μαυροκορδάτου 11) με απαγγελίες έξι γνωστών ποιητών και αφιέρωμα στην αραβική ποίηση.
Το ίδιο βράδυ, στη «Στοά του Βιβλίου», η Εταιρεία Συγγραφέων οργανώνει εκδήλωση με ξένους ποιητές που έχουν σχέση με την Ελλάδα, ενώ στις 23 Μαρτίου, πάλι η Εταιρεία, οργανώνει μαραθώνιο ποίησης στο «Ρublic» του Συντάγματος. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Ημέρα Ποίησης καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 1998 με πρωτοβουλία του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα που έκανε σχετική πρόταση στην Εταιρεία Συγγραφέων, επί προεδρίας Κώστα Στεργιόπουλου. Αργότερα υιοθέτησε τον εορτασμό και η Unesco, έπειτα από εισήγηση του Βασίλη Βασιλικού.
Εξού και το έχουμε πάρει πατριωτικά.

Μανώλης Πιμπλής
(ΤΑ ΝΕΑ/13-3 – ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ)

(Να περιμένουμε ιδέες και προτάσεις από τις φίλες και τους φίλους που επισκέπτονται το booksyros ή είμαστε λιγάκι ...αιθεροβάμονες;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου