Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Πυρηνική ενέργεια; ναι, ευχαριστώ !

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜ.: Β. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
(Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Κάθε νέο μυθιστόρημα του Ιαν ΜακΓιούαν είναι είδηση, πόσο μάλλον, όταν μετά την ερωτική ιστορία τού «On Chesil Beach», ο πιο αγαπημένος συγγραφέας των Βρετανών επιστρέφει στην πολιτική θεματολογία με ένα φοβερα αστείο, για όσους το έχουν ήδη διαβάσει, βιβλίο.

Το θέμα, πάντως, του πολυαναμενόμενου «Solar», που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες, ήταν γνωστό εδώ και καιρό. Ο ΜακΓιούαν είχε δηλώσει ότι ήρωάς του είναι ένας νομπελίστας φυσικός, αναμεμιγμένος στην αναζήτηση νέων πηγών ενεργειών και άρα στην καρδια του οικολογικού προβλήματος. Αν συμμετέχοντας στην προώθηση του βιβλίου του προσφέρει στα βρετανικά μίντια και μερικά «επικίνδυνα» στοιχεία, δηλαδή καθόλου πολιτικά ορθά, τίποτα το περιέργο. Ο άνθρωπος που είχε πάρει στο «Σάββατο» αποστάσεις από το κίνημα εναντίον της επέμβασης στο Ιράκ και είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα των πνευματικών ανθρώπων να κρίνουν αυστηρά την ισλαμική θρησκεία, δεν θα ήταν στρογγυλός και συμβατικός στο θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Η έρευνα, που έκανε επί τέσσερα χρόνια πάνω στην αλλαγή του κλίματος, τον οδήγησε στην αναθεώρηση της αντίθεσής του στην πυρηνική ενέργεια. «Καλύτερα αυτή, παρά το κάρβουνο», δήλωσε στην «Γκάρντιαν». «Η αρετή και η ανάγκη καμιά φορά συγκρούονται. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βρούμε κάποια νέα πηγή ενέργειας για την ανθρωπότητα».

Ο ήρωάς του, ο Μάικλ Μπίαρντ, αυτό ακριβώς κάνει. Εχει πάρει ένα Νόμπελ Φυσικής στα νιάτα του. Το «Solar», δυστυχώς, τον συναντά στην παρακμή του. Πενηντάρης, παχύσαρκος, με την πέμπτη γυναίκα του να απατά αυτόν, έναν αμετανόητο γυναικά, έχει καταντήσει θλιβερός γραφειοκράτης που ζει από τις υψηλά αμειβόμενες διαλέξεις του. Μέχρι που μια μεγάλη ευκαιρία για πλούτο και φήμη ανοίγεται μπροστά του. Να σώσει τον πλανήτη από την υπερθέρμανση και την περιβαλλοντική καταστροφή εφευρίσκοντας μια φτηνή πηγή ενέργειας με τη μορφή της τεχνητής φωτοσύνθεσης.

Δεν είναι, βέβαια, ο Μπίαρντ ένας ιδεολόγος οικολόγος. Κάθε άλλο. Ενας ανασφαλής, πολλές φορές γελοίος άνθρωπος είναι. Ο ΜακΓιούαν τον βάζει να καθησυχάζει τον κύριο χρηματοδότη του, που ανησυχεί μήπως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι φούσκα και χάσει τα λεφτά του, με την εξής φοβερή φράση: «Ακου τα καλά νέα. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι ήδη 300 χιλιάδες άνθρωποι τον χρόνο πεθαίνουν λόγω των κλιματικών αλλαγών. Είμαστε στα πρόθυρα μιας καταστροφής. Ηρέμησε».

Εξαιρετικά απογοητευμένος ο ΜακΓιούαν από την εξέλιξη που πήρε η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, τον Δεκέμβριο, έσπευσε, όπως αποκάλυψε στην «Γκάρντιαν», να προσθέσει μια μικρή σκηνή στο τέλος του ήδη έτοιμου για το τυπογραφείο βιβλίου του. Ο Μπίαρντ παίρνει μια πρόσκληση να μιλήσει στην Κοπεγχάγη. «Αν είχε πάει καλά, πιστέψτε με, δεν θα τον άφηνα ούτε να πλησιάσει. Αλλά τώρα, θα προσθέσει και τη δική του στη γενική σύγχυση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου