Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Περί φωτίσεως...

Ζοζέ Σαραμάγκου- Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Σε κάποια χώρα γίνονται εκλογές. Η καταμέτρηση των ψήφων στην πρωτεύουσα αναδεικνύει πρώτη δύναμη το λευκό με ποσοστό περίπου 70%. Οι εκλογές επαναλαμβάνονται την επόμενη Κυριακή και το λευκό ξεπερνά το 80%.
Μπροστά στο διαφαινόμενο κενό εξουσίας, τα δύο μεγάλα κόμματα, ο κρατικός μηχανισμός και οι δημόσιες υπηρεσίες εγκαταλείπουν την πόλη, καταστρώνοντας αστυνομικά σχέδια για να ανακαλύψουν τον υποκινητή.

Μια έκπληξη όμως περιμένει τους κρατούντες: ο πληθυσμός της πόλης αφυπνίζεται, "φωτίζεται", και ανακαλύπτει από την αρχή τις αξίες της αλληλεγγύης, της προσωπικής ευθύνης, της αλληλοβοήθειας. Το κράτος όμως δεν έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη...

Μας φωτίζει ο Σαραμάγκου, με την λεπτή σκέψη του, με το χιούμορ του ,το πανέξυπνο βλέμμα του στην ανθρωπότητα। Σίγουρα, για μένα ,μέσα στο TOP 10 των Καλύτερων βιβλίων τα τελευταία 5 χρόνια, μαζί με τα 2 άλλα της τριλογίας (Σοφία- Ανα γνώστρια)

Είναι από τα βιβλία που δεν παρασύρει η λήθη (Κώστας-Αναγνώστης)

(Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε το βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου, "αναδημοσιεύουμε" την ανάρτιση από τις πολλές του Ιουνίου ελπίζοντας ότι -εκτός από ευχάριστο- θα φανεί και "χρήσιμο" σε όσους επιχειρήσουν να το διαβάσουν παραμονές των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών στη χώρα μας...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου