Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

«Κανόνια»

Υπάρχουν κι εξαιρέσεις, αλλά αν δώσουμε βάση σ' όσα μας μεταφέρουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η κατάσταση στην αγορά του βιβλίου έχει ως εξής: όλο και περισσότερα μικρά βιβλιοπωλεία δηλώνουν ανήμπορα ν' αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ και οι μεγάλες βιβλιοπωλικές επιχειρήσεις έχουν μειώσει κατακόρυφα τις παραγγελίες τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μικρός ποιοτικός οίκος που τον περσινό Μάιο είχε παραγγελίες από βιβλιοπωλείο «μεγαθήριο» του κέντρου ύψους 6.000 ευρώ, τις είδε φέτος να συρρικνώνονται στα 120 ευρώ!

Το πρώτο «κανόνι», πάντως, που έσκασε μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ήταν από το χώρο των διακινητών: η εταιρεία διανομής «Κατάρτι», με παρουσία δεκαετιών στο χώρο και με καλό όνομα προς τα έξω, βρέθηκε σε αδυναμία να πληρώσει κάποιους από τους προμηθευτές της, γεγονός που οδήγησε ορισμένους από αυτούς σε σφράγισμα των επιταγών της.

Φήμες ανεβάζουν τη συνολική ζημία σε δυσθεώρητα ύψη (έως και για ένα εκατομμύριο ευρώ, λένε), μάλλον δυσανάλογα με τον κύκλο εργασιών του «Καταρτιού». Και δεν λείπουν εκείνοι που επισημαίνουν ότι σε μια εποχή που δεν υπάρχει σάλιο από ρευστό, η -αμιγώς νεοελληνική- πρακτική της ανταλλαγής μεταχρονολογημένων επιταγών εφαρμόζεται αναπόφευκτα και στο χώρο του βιβλίου, μ' ό,τι κινδύνους αυτή συνεπάγεται.
Εν τω μεταξύ, λουκέτο ετοιμάζεται να βάλει στα τέλη Ιουλίου κι ένα μικρό κολωνακιώτικο βιβλιοπωλείο, συνδεδεμένο με ομώνυμο εκδοτικό οίκο. Πόσα άλλα, άραγε, θα έχουν ανάλογη μοίρα; Κι αν γονατίζουν τα μικρά μαγαζιά, τι μέλλον επιφυλάσσεται σ' εκείνα που τα προηγούμενα χρόνια ανοίχτηκαν θεαματικά, και τώρα καλούνται ν' αναμετρηθούν με τα τεράστια λειτουργικά τους έξοδα; Αξίζει να δούμε τι συμβαίνει στη Γαλλία, όπου η κρίση στο βιβλίο, με εξαίρεση τις πωλήσεις μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ, δείχνει κι εκεί τα δόντια της.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «MOND», στις μεγάλες επιφάνειες, όπως αποκαλούνται τα πολυκαταστήματα τύπου Virgin ή Fnac, που κατέχουν το 28% της συνολικής αγοράς (έναντι 7% μέσω Διαδικτύου), η μείωση της κίνησης από τις αρχές του έτους έφτασε το 15%. Στα μεγάλα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, όμως, που επίσης καλύπτουν το ένα τρίτο της αγοράς, το εκκρεμές της κίνησης πάει από το -5% έως και +2%. Τι σώζει κάπως τα τελευταία; Οι καλά σφυρηλατημένοι δεσμοί με την πελατεία τους. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ (www.enet.gr)

1 σχόλιο:

 1. Προς το Μπλοκ σας

  Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δόση βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατοτιτα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
  Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
  Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες

  www.ksipnistere.blogspot.com

  www.ksipnistere.gr

  Βαλτε και εμας στη λιστα με τα ιστολογια σας....

  ΑπάντησηΔιαγραφή