Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Το βιβλίο και οι ρυθμοί ζωής

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, την αλλαγή συνθηκών διαβίωσης και το όραμα της προσωπικής ανάδειξης, έχουν μεταβληθεί εντελώς οι ρυθμοί ζωής, εδώ και αρκετά χρόνια. Χαρακτηριστικό γνώρισμα η ταχύτητα και η εναλλαγή.
Ο σύγχρονος άνθρωπος –κατά βάση καταναλωτής– επιζητεί διακαώς την ταυτόχρονη ικανοποίηση όλων των αισθήσεών του: ακούει μουσική, λικνίζεται, διαβάζει και… τρώει σάντουιτς ταυτόχρονα! Κατάντησε άπληστος και ακόρεστος, όπως ο μυθικός Ερυσίχθων! Και η ζωή του, γεμάτη άγχος και έγνοιες. Ένα τρέξιμο σε ρυθμούς εξοντωτικούς.

Λησμόνησε το αργό βάδισμα, τον ανανεωτικό περίπατο, τη βραδύτητα και τη ραστώνη. Ο συγγραφέας Μίλαν Κούντερα, πριν από λίγα χρόνια, κυκλοφόρησε το πεζογράφημα "Η βραδύτητα", τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξει βηματισμό ο σύγχρονος άνθρωπος σε όλες τις επιδιώξεις του.

Όπως φαίνεται όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση το να αλλάξει κανείς περπατησιά. Χρειάζεται δύναμη και άσκηση. Προσωπικά, δεν βρίσκω άλλον τρόπο αποτελεσματικότερο από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Αυτή νομίζω είναι η κατάλληλη «θεραπεία».
Το βιβλίο, ανάλογα με το θέμα του και τις δυσκολίες που εμπεριέχει, επιβάλλει τους δικούς του ρυθμούς και τον δικό του χρόνο ροής της ιστορίας, μας εμποδίζει να τρέχουμε, αφού μας μεταφέρει σε άλλους χρόνους – έξω από τις προσωπικές μας συνήθειες. Έτσι, ηρεμούμε και ταυτόχρονα ασκούμαστε στη «βραδύτητα».
Η ανάγνωση είναι μια περιπέτεια που μας σώζει. Είναι, καθώς λέει ο Προυστ, «μια εθελούσια δουλεία που μας οδηγεί όμως στην ελευθερία». Με την ανάγνωση εξασκούμε τις αρετές της ψυχής: την πειθαρχία, το μέτρο, την υπομονή, την περισυλλογή, το στοχασμό. Μας παιδαγωγεί. Και κάτι ακόμη: ανακαλύπτουμε την αξία της σιωπής!
Η ανάγνωση ανήκει στις καλές συνήθειες της ζωής, που καλλιεργούνται σε μικρή ηλικία. Γι’ αυτό, γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουν να ενθαρρύνουν τη φιλαναγνωσία των νέων.

ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ!
Βασίλης Αναγνωστόπουλος- Εκδότης-Διευθυντής

*Για να «ξεφυλλίσετε» ηλεκτρονικά το τεύχος 98, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε εδώ.Μπορείτε να αλλάζετε σελίδα πατώντας τα βέλη που βρίσκονται στην μπάρα στο πάνω μέρος του περιοδικού καθώς επίσης και να μεγεθύνετε την εικόνα πατώντας το εικονίδιο του μεγεθυντικού φακού με το σύμβολο «+».
Τέλος, μπορείτε να βρίσκετε όλα τα ηλεκτρονικά τεύχη των Διαδρομών εδώ.
Ελπίζουμε να μοιράζεστε τον ενθουσιασμό μας και να διαδώσετε το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, προωθώντας το περιοδικό και στους γνωστούς σας ή στέλνοντας στο περιοδικό τα email των ενδιαφερόμενων παραληπτών.
**Οι ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ είναι το περιοδικό που ασχολείται με τη θεωρητική θεμελίωση της Παιδικής-Νεανικής Λογοτεχνίας την παρουσίαση παιδικών-νεανικών βιβλίων (με ένα ένθετο δεκαεξασέλιδο) την πληροφόρηση γύρω από την κίνηση των παιδικών βιβλίων.
Εκδίδεται τέσσερις φορές το χρόνο (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας) από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
Ενδιαφέρει εκπαιδευτικούς, εικονογράφους, βιβλιοθηκάριους, εκδότες… και γενικά όσους ενδιαφέρονται για το παιδικό-νεανικό βιβλίο. Περισσότερο, όμως, απ’ όλους ενδιαφέρει τους γονείς, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, εποχή που τα παιδιά τους έχουν το χρόνο -εκτός από το παιχνίδι και το μπάνιο στη θάλασσα- να ασχοληθούν και με το βιβλίο.
Ας «ξεφυλλίσουν» στην οθόνη του υπολογιστή τους ,γονείς και παιδιά, τις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ (στο 16σέλιδο ένθετο θα βρουν πολλές και …ελκυστικές προτάσεις για βιβλία που κυκλοφορούν).
«Μικροί και μεγάλοι», όλο και κάτι θα βρουν που θα τους ενθουσιάσει και θα τους παροτρύνει να επισκεφτούν το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς τους!
Καλές …βουτιές , λοιπόν, στη θάλασσα και …στα βιβλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου