Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ημερολόγιο ενός αγγέλου

Ο Γιώργος Βακαλόπουλος (γεν. 1985), πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός, μας μιλάει για την εμπειρία της έκδοσης της πρώτης του συλλογής διηγημάτων με θέμα τις ερωτικές στιγμές που μας συνοδεύουν παντοτινά. 

Σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα κατέτασσες το βιβλίο σου;
Ως προς το περιεχόμενο, οι ιστορίες μου είναι ερωτικές. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ μεταφυσικά στοιχεία, όπως φαντάσματα, αλλά πειραματίζομαι και με σουρεαλιστικούς συμβολισμούς. Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες. Γράφω ακριβώς όπως σκέφτομαι.

Θα σκεφτόσουν να βιοπορίζεσαι αποκλειστικά από τη γραφή;
Είναι κάτι που σίγουρα με ενδιαφέρει σε βάθος χρόνου, αλλά δεν είναι εύκολο. Προς το παρόν είμαι ευχαριστημένος από την εργασία μου και έχω αρκετό χρόνο να αφιερώσω στη συγγραφή.
Έχεις βραβευθεί σε λογοτεχνικό διαγωνισμό. Βοήθησε αυτό;
Η πρώτη βράβευση τον Γενάρη του 2009 με ώθησε να ασχοληθώ συστηματικά με τη συγγραφή. Αφιέρωσα αρκετό χρόνο, εγκατέλειψα μάλιστα και τις διδακτορικές μου σπουδές για να αφοσιωθώ. Στη δεύτερη βράβευση είχα πια έτοιμο το βιβλίο και την αντιμετώπισα ως επιβεβαίωση.
Πολλοί συγγραφείς έχουν δηλώσει ότι πέρασαν χρόνια μέχρι να δεχθεί κάποιος εκδοτικός οίκος να εκδώσει το πρώτο τους βιβλίο. Τι ίσχυσε για σένα;
Ήμουν αρκετά τυχερός, διότι στην πρώτη μου βράβευση γνώρισα το συγγραφέα Αντώνη Δεσύλλα. Ο γιος του Αλέξανδρος διευθύνει τις εκδόσεις ΑλΔε και όταν είδε μερικά διηγήματά μου πρότεινε να εκδώσει το πρώτο μου βιβλίο. Με τη δική τους παρότρυνση και υποστήριξη ολοκλήρωσα τη συλλογή αυτή.
Ειδικά τώρα, που περνάμε και οικονομική κρίση και είναι πιο δύσκολο να εκδοθεί ένα βιβλίο, θα πλήρωνες για να δεις το βιβλίο σου τυπωμένο; 
Δεν θα είχα πρόβλημα να συμμετάσχω στα πρώτα έξοδα του βιβλίου. Δεν έχει νόημα, όμως, να εκδώσεις κάτι που δεν αφορά κανέναν και δεν θα διαβαστεί.
Έχεις παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής; Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου; Παρακολούθησα τα σεμινάρια του Ανδρέα Μήτσου στο Ε.ΚΕ.ΒΙ. το 2009. Με βοήθησε πολύ η βιωματική του προσέγγιση στη διαδικασία της γραφής. Μας άνοιξε νέους δρόμους και μας αποκάλυψε τα μυστικά που κρύβονται μέσα μας. Συνειδητοποίησα ότι η συγγραφή είναι ένας τρόπος να διαχειρίζεσαι την προσωπική σου αλήθεια. Σίγουρα του οφείλω πολλά. Σκοπεύω να παρακολουθήσω και τα σεμινάρια του Πέτρου Τατσόπουλου τον ερχόμενο χειμώνα στο Μουσείο της Ηρακλειδών. Λογοτεχνικές επιρροές; Η κυριότερη επιρροή μου είναι τα βιβλία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Με σαγηνεύει η μυθοπλαστική του ικανότητα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον έρωτα. Διαβάζω και ποίηση, Δημουλά, Καββαδία, Καβάφη, Καρυωτάκη, Ελύτη, Νερούδα. Πρόσφατα άρχισα να μελετώ τους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Τ. Θεοδωρόπουλος, ο Κ. Μουρσελάς και ο Β. Ραπτόπουλος. Και οι προαναφερθέντες, φυσικά, Π. Τατσόπουλος και Α. Μήτσου.
(Αγγελική Μπιρμπίλη-ATHENS VOICE)
Στο www.diaryofanangel.gr υπάρχουν δύο από τα διηγήματα της συλλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου