Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

«Λογοτεχνία για γυναίκες»!

"Ποιος ανακάλυψε αυτό τον προσβλητικό για τις γυναίκες όρο,εννοώντας τα κάκιστα «μυθιστορήματα» της παραλογοτεχνίας που σαρώνει τα ταμεία; Εκπονούνται κατά κανόνα από γυναίκες,που μάλιστα επαίρονται ως συγγραφείς! Είναι συγγραφείς,πλην όμως αρλουμπών.
Είναι ντροπή, ωστόσο,να ταυτίζονται όλες οι γυναίκες αναγνώστριες με τις ελαφρόμυαλες (και τους ελαφρόμυαλους)που ομνύουν στην παραλογοτεχνία.
Αναρωτιέμαι γιατί μέχρι σήμερα ένας μόνον κριτικός λογοτεχνίας,προς τιμήν του,έθιξε με τόλμη το ζήτημα.
Πόσο,ακόμη,ευνόησε τη στροφή της ελληνικής κοινωνίας προς συντηρητικές ακραίες ιδέες και η μαζική αποβλακωτική παραλογοτεχνία,η οποία ανερυθρίαστα πλην σιωπηλά τίθεται σε ίση μοίρα με τη λογοτεχνία.Δυστυχώς".
Ρέα Γαλανάκη- www.tovima.gr

Σχόλιο: Δεν θα μπορούσε κανείς (και καμία) να διαφωνήσει με τη φωνή διαμαρτυρίας που υψώνει η Ρέα Γαλανάκη. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στη διάκριση ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΠΑΡΑΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ! Πού σταματά η μία και από πού αρχίζει η άλλη; Και ποιος θα ορίσει τα "όρια" μεταξύ τους; Χρειάζεται, γι' αυτό, προσοχή, για να αποφύγουμε ένα άλλο ατόπημα, ίσως πιο μεγάλο από το χαρακτηρισμό "λογοτεχνία για γυναίκες",να περάσουμε,δηλαδή, σε έναν ιδιόμορφο "λογοτεχνικό ελιτισμό" που ελάχιστα θα απέχει από έναν "λογοτεχνικό ρατσισμό" που θα απορρίπτει συλλήβδην κάποια λογοτεχνήματα με την κατηγορία της "παραλογοτεχνίας" και θα υπερασπίζεται τα "καλά" λογοτεχνήματα της ..."straight " λογοτεχνίας"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου