Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

...και το Κακό στις εκδοτικές μόδες του χειμώνα

Αντουάν Μπελό
"Οικονομικό έγκλημα, λεπροί, βρικόλακες και Μαφία. Το Κακό με τα πολλά του πρόσωπα" κυριαρχεί στις αναγνωστικές μόδες του φετινού χειμώνα που θα φέρουν στις προθήκες βιβλία καλογραμμένα, τα οποία μοιάζουν να συντονίζονται με τα πιο απαιτητικά κριτήρια που βάζει η νέα παραγωγή ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας. Το ανησυχητικό είναι ότι αυτό το Κακό σερβίρεται ως δεδομένο, ως κοινότοπο που θα έλεγε και η Χάνα Αρεντ, ως μια κατάσταση που δεν γιατρεύεται ποτέ τελείως, και με την οποία οι κοινωνίες πρέπει να μάθουν να συμβιώνουν.
Οταν λέμε ότι η μαζική κουλτούρα και οι μόδες χειραγωγούν το κοινό, αυτό εννοούμε... 
Ετσι θα δούμε τη σκοτεινή παντοδυναμία (και την παθολογία) των νεοφιλελεύθερων δημοκρατιών να αποτυπώνεται σε έξυπνα θρίλερα α λα Στιγκ Λάρσον. Χαρακτηριστικοί οι "Παραχαράκτες" και τώρα οι "Ιχνηλάτες" του χαρισματικού γάλλου επιχειρηματία Αντουάν Μπελό (Πόλις). Θα εκδοθεί επίσης πλήθος αφηγημάτων για τις αποικίες των λεπρών, θέμα που ανέδειξε το μπεστ σέλερ "Το νησί" της Βικτόρια Χίσλοπ (Διόπτρα).
Έτσι θα ξαναδιαβάσουμε λ.χ. την καταγγελτική μαρτυρία "Σπιναλόγκα" του Κορνάρου και τη νουβέλα "Αρρωστη πολιτεία" της Γαλάτειας Καζαντζάκη (Καστανιώτης). Η αγορά θα γεμίσει όμως και με αρχάριους, καλούς και κακούς βρικόλακες, που φαίνεται να παίρνουν τη σκυτάλη από τους διάφορους μάγους και δράκους ( Χάρι Πότερ, Εραγκον και Σία) μετά την επιτυχία της Στέφανι Μέγιερ και της τετραλογίας της "Λυκόφως" κ.ά. (Πλατύπους). Σύντομα κυκλοφορεί η "Προδομένη" των Φ. και Κ. Καστ στο πλαίσιο της εννεαλογίας "Ο οίκος της νύχτας" (Μεταίχμιο). Ηδη άλλωστε εξελίσσεται και μια μετά Σαβιάνο μόδα αφηγημάτων για τη Μαφία και το οργανωμένο έγκλημα: Εφέτος λ.χ. θα διαβάσουμε τη "Μαφία στις πέντε ηπείρους" του βουλευτή Φραντσέσκο Φορτσιόνε (Μεταίχμιο). (TA NEAonline-ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ) 

( Λέτε όλες αυτές οι εκδόσεις του ...κακού να είναι η ...συνέχεια της εδώ και μήνες "κυκλοφορίας" στη χώρα μας ενός άλλου, μεγαλύτερου-ίσως-κακού που λέγεται ΔΝΤ; Λέτε;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου