Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Το μέλλον του βιβλίου...

...είναι ηλεκτρονικό;

Πρόσφατα το Amazon.com, το μεγαλύτερο στον κόσμο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, ανακοίνωσε ότι το «ηλεκτρονικό βιβλίο» το kindle θα κυκλοφορήσει σε άλλες 100 χώρες και με μειωμένη στα 259$ τιμή. Από χρόνια η Sony κυκλοφορεί το δικό της ψηφιακό Reader, ενώ τη δική της πρόταση στην ψηφιακή ανάγνωση ετοιμάζει και η Barnes & Noble, η μεγάλη αμερικανική αλυσίδα βιβλιοπωλείων.
Αν και σήμερα οι πωλήσεις ψηφιακών βιβλίων αποτελούν μόνο τo 1,5% του συνόλου των πωλούμενων βιβλίων φαίνεται ότι θα έχουν αλματώδη αύξηση. Μόλις σε ένα χρόνο η πώληση του Kindle σημείωσε αύξηση 33%, και ολοένα και περισσότερα βιβλία προσφέρονται σε ψηφιακή μορφή παράλληλα με την κλασσική σε χαρτί.
Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι πλέον πραγματικότητα και τα μεγέθη του δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Υπάρχει βεβαίως και η άλλη πλευρά: το έντυπο βιβλίο εξακολουθεί να είναι ελκυστικό και μάλιστα σε βάθος χρόνου.
Το σημαντικό πάντως είναι ότι ο κόσμος των εκδόσεων έχει μπει στην ψηφιακή εποχή με ένα μοντέλο που έχει τιμή και μάλιστα ίδια ή αρκετές φορές υψηλότερη απ΄ αυτήν του εντύπου, έχει εργαλεία, τις μηχανές ή τις ταμπλέτες ανάγνωσης (σαν το i-pad), έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και επομένως δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει από το free και το δωρεάν, όπως έγινε με τη μουσική βιομηχανία.
Στη χώρα μας η πρώτη σημαντική συνάντηση για το ηλεκτρονικό βιβλίο πραγματοποιήθηκε το 2000 στην Αθήνα σε ένα τριήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα τις νέες τεχνολογίες στην παραγωγή και διάθεση του βιβλίου. Διοργανωτής ήταν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (book.culture.gr) που για το σκοπό αυτό κάλεσε πολλά στελέχη του διεθνούς εκδοτικού στερεώματος αλλά και Έλληνες εκδότες.
Αξίζει να μεταφέρουμε εδώ ένα στιγμιότυπο από την ομιλία του Πέτερ Γκούτμαν, εκπροσώπου του γερμανικού εκδοττικού κολοσσού Bertelsmann: Ένας Κούρδος συγγραφέας, εγκατεστημένος εδώ και χρόνια στη Σουηδία, εξέδωσε πρόσφατα ένα λεξικό κουρδικής-τουρκικής γλώσσας, το οποίο έχουν αγοράσει ήδη πολλοί κάτοικοι της γείτονος χώρας.
Πού είναι το αξιοσημείωτο; Δεν μιλάμε για τυπωμένο λεξικό, αλλά για ένα ακόμη e-book, το οποίο, ακριβώς λόγω της φύσης του, κατόρθωσε και ξεπέρασε κάθε εμπόδιο συνόρων και ελέγχων και "εισχώρησε" στην Τουρκία μέσω του Internet!

Πηγές: http://grafi.pblogs....lektroniko.html http://www.tovima.gr...cle/?aid=367063 http://www.oocities....iac_t/ebook.htm

Διαβάστε περισσότερα στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του μεγάλου στοχαστή Umberto Eco: «Φυτική και ανόργανη μνήμη: Το μέλλον του βιβλίου» μεταφρασμένο στα ελληνικά από την Ελένη Τουλούπη.

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο χρειάζεται ακόμη αρκετό χρόνο ώστε να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή