Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΠΗ ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ


Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Τυχερός αναδείχτηκε ο Στέφανος, ο οποίος "κέρδισε" και δύο βιβλία, προσφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Τα μέλη αντάλλαξαν ευχές για ένα "ευτυχισμένο-ειρηνικό-
δημιουργικό" νέο έτος και ανανέωσαν την "υποσχεση" να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους και να ανταλλάσσουν απόψεις και κριτικές για βιβλία από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, κλασσική και σύγχρονη.
Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στον "κοσμοκαλόγερο" των ελληνικών γραμμάτων Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Όλοι έδειξαν εντυπωσιασμένοι από το έργο του,διηγήματα και μυθιστορήματα, αποσπάσματα από τα οποία έχουν κατά καιρούς συμπεριληφθεί είτε στα "Αναγνωστικά" του Δημοτικού είτε στα "Ελληνικά Αναγνώσματα" του Γυμνασίου και του Λυκείου. Κάποιο από αυτά έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη όλων όσων είχαν τη χαρά να το διαβάσουν. Ποιος δεν θυμάται τη θεία Αχτίτσα από τη "Σταχομαζώχτρα" ή τον Γουτού Γουπατού από τα "Χριστουγεννιάτικα διηγήματα"; 
Ιδιαίτερη αναφορά και συζήτηση έγινε για τη χαρακτηριστική και συνάμα "μοναδική"  "γλώσσα του Παπαδιαμάντη", ο οποίος, αποφεύγοντας τους "λογιωτατισμούς",  χρησιμοποιούσε μία καθαρεύουσα που δεν απωθούσε, δεν δυσκόλευε τον αναγνώστη, αντίθετα τον μάγευε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου