Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ο επαναπροσδιορισμός της βιβλιοθήκης

…για το μέλλον

 By Celia Brown, Director, Customer Experience Marketing, SAP 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που επισκεφτήκατε μια βιβλιοθήκη, το ίδιο το κτίριό της; Δεν θα εκπλαγείτε αν μάθετε πως πλέον μοιάζει όλο και περισσότερο με κατάστημα της Apple, παρά με το παλιό κτίριο και τα ξύλινα πατώματα που θυμόμασταν από την παιδική μας ηλικία;
Οι βιβλιοθήκες περνουν υπαρξιακή κρίση, σε μια εποχή που μειώνεται η ανάγκη μας για κτίρια γεμάτα με βιβλία.
Ωστόσο, δε μειώνεται η έννοια της ίδιας της βιβλιοθήκης. Αλλάζουν απλά πλέον οι πηγές που αναζητούμε. Αντί για τα βιβλία και τα περιοδικά, οι βιβλιοθήκες προσφέρουν χώρο εργασίας, κοινωνικές δραστηριότητες και την ευκαιρία να έρθει κανείς σε επαφή με την τελευταία τεχνολογία, τα e-readers και τους τρισδιάστατους εκτυπωτές. Άλλοι πάλι έχουν και τη δική τους καφετέρια!
Το μέλλον της βιβλιοθήκης δεν έχει καθοριστεί ακόμα, αλλά οι δυνατότητες μοιάζουν απεριόριστες. Πώς θα είναι λοιπόν η βιβλιοθήκη του αύριο;

Όπως φαίνεται κάποιες βιβλιοθήκες κινούνται με γοργούς ρυθμούς προς το μέλλον. Όταν το Digital Commons άνοιξε τον Ιούλιο στη Βιβλιοθήκη στη μνήμη του Martin Luther King στη Washington, παρουσίασε ένα μικρό τρισδιάστατο εκτυπωτή, μηχάνημα βιβλιοδεσίας, δεκάδες υπολογιστές, τραπέζια για να ακουμπήσει κανείς το δικό του laptop, χώρο για επικοινωνία μέσω Skype, αλλά και ένα μεγάλο χώρο εργασίας, τον οποίο αποκαλεί η βιβλιοθήκη "Dream Lab".
Ναι, οι βιβλιοθήκες έχουν ακόμα βιβλία. Απλά δε χρειάζεται πλέον να ψάχνεις σκονεισμένα ράφια. Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας έχει 100 χώρους ομαδικής εργασίας, αλλά και αίθουσες με τεχνολογικό εξοπλισμό που διευκολύνει τη μάθηση, την έρευνα και τη συνεργασία.
Η βιβλιοθήκη καμαρώνει για το bookBot, ένα αυτόματο τρόπο εύρεσης και παράδοσης βιβλίων που διατηρεί έως και 2 εκατομμύρια τόμους στο ένα ένατο του χώρου που θα καταλάμβαναν σε συμβατικά ράφια. Η βιβλιοθήκη του μέλλοντος ίσως να μην είναι καν ο χώρος που θα πηγαίνεις για να αναζητήσεις κάτι.
 "Το 2020 η δημόσια βιβλιοθήκη θα είναι περισσότερο έννοια, παρά χώρος" έγραψε ο Bill Ptacek, διευθυντής της βιβλιοθήκης King County στο Library Journal. "Η βιβλιοθήκη θα υπάρχει περισσότερο για να προσφέρει υπηρεσίες, παρά υπαρκτά αντικείμενα. Καθώς εξελίσσεται η κοινωνία και το περιεχόμενο ψηφιοποιείται, οι άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση στις πληροφορίες με διαφορετικούς τρόπους." 
(Απόδοση στα ελληνικά Τερέζα Λίτσα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου