Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Μείον 3 μέρες για κάθε βιβλίο !

Κρατούμενοι σε φυλακές της Ιταλίας θα πετυχαίνουν μείωση της ποινής τους κατά 3 ημέρες τους για κάθε βιβλίο που θα διαβάζουν όσο είναι στη φυλακή !

 (Του Nick Pisa για την Mail Online. Απόδοση για το dim/art: Μαρία Τσάκος) 

 Ενώ στην Αγγλία απαγορεύθηκε η αποστολή βιβλίων σε κρατούμενους από συγγενείς και φίλους, η Ιταλία, απεναντίας, δίνει με καινούργιο υπό ψήφιση νόμο ισχυρό κίνητρο στους φυλακισμένους να διαβάζουν βιβλία. Συγκεκριμένα, για κάθε βιβλίο θα τους αφαιρούνται 3 μέρες από την ποινή τους ─ με ανώτατο όριο τις 48 ημέρες το χρόνο, οι οποίες ισοδυναμούν με 16 βιβλία ! 
Οι μόνες προϋποθέσεις είναι πως τα κόμιξ και τα λευκώματα δε μετράνε, τα βιβλία οφείλουν να είναι άνω των 400 σελίδων και πως θα πρέπει να τα έχει προεγκρίνει ο αρμόδιος σωφρονιστικός υπάλληλος.
Η πρωτοβουλία θα εφαρμοστεί κατ’ αρχάς σε φυλακές της περιοχής της Καλαβρίας, στον ιταλικό νότο, όπου βρίσκεται το πεδίο δράσης της τοπικής μαφίας, γνωστής με το όνομα Camorra.
Ο Mario Caligiuri, επικεφαλής του τομέα πολιτισμού του διοικητικού διαμερίσματος, ο οποίος και πρότεινε την ιδέα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το διάβασμα είναι εξαιρετικό αντίδοτο για τις ταραχές και σύμμαχος της κατανόησης και του κοινωνικού και προσωπικού επαναπροσδιορισμού. Με αυτό τον νέο νόμο οι κρατούμενοι, με την κατάλληλη καθοδήγηση και επιτήρηση, θα έχουν κίνητρο να διαβάζουν ώστε να μειωθεί η ποινή τους. Το μέτρο ισχύει για όλους όσοι εκτίουν ποινή άνω των έξι μηνών, με μάξιμουμ μείωση τις 48 μέρες κατ’ έτος. Αρχικά, το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο σε φυλακές της Καλαβρίας αλλά ελπίζουμε πως η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει τα οφέλη της πρωτοβουλίας και πως το μέτρο θα λειτουργήσει τόσο καλά ώστε σύντομα να εφαρμοστεί στις φυλακές όλης της επικράτειας. Το ζητούμενο είναι να αποτελέσει μια πνοή φρέσκου αέρα για τους κρατουμένους. Είμαστε βέβαιοι πως θα έχει θετικά αποτελέσματα».
Οι ιταλικές φυλακές είναι από τις πιο υπερπλήρεις της Ευρώπης: 80.000 φυλακισμένοι ζουν σε εγκαταστάσεις που έχουν προβλεφθεί για 60.000 ανθρώπους και για τον λόγο αυτό, έχουν κατά καιρούς αναζητηθεί διάφοροι τρόποι που να μειώνουν τον αριθμό των εγκλείστων. Ο Domenico Rancadore, ο οποίος απέδρασε από την φυλακή όπου εξέτιε ποινή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συνελήφθη στην Αγγλία και πέτυχε τη μη έκδοσή του στις ιταλικές αρχές με την αιτιολογία ότι οι εκεί συνθήκες κράτησης παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.
Στον αντίποδα αυτού του μέτρου που πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται στη νότιο Ιταλία σύντομα, βρίσκεται η απαγόρευση που ίσχυσε στη Μεγάλη Βρετανία τον προηγούμενο Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία, οι κρατούμενοι δε θα λαμβάνουν πακέτα που να περιέχουν βιβλία, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η κυκλοφορία ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές. Οι φυλακισμένοι ισχυρίζονται πως τα βιβλία παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη διαδικασία επανένταξης και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έχουν στείλει επιστολές διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μάλιστα, αναμένεται σύντομα η εκδίκαση σχετικής αίτησης που έχει κατατεθεί από κρατούμενη για άρση του μέτρου που επέβαλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ και πολλοί λογοτέχνες έχουν ήδη εκφράσει ανοιχτά την αντίρρησή τους με το μέτρο λέγοντας πως η απαγόρευση αυτή κάνει κακό στην ίδια την «ψυχή της χώρας».

ΠΗΓΗ: http://dimartblog.com/ (Για το BookSyros: Αλεξάνδρα Γρ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου