Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ιστορία χωρίς τέλος…


Ο μικρός Μπάστιαν Μπάλταζαρ Μπουξ, κρυμμένος μια μέρα στη σοφίτα του σχολείου του, διαβάζει ένα παράξενο βιβλίο, ταυτόχρονα όμως συμμετέχει στις περιπέτειες που ιστορούνται. Αναγνώστης μαζί και ήρωας, δεν μπορεί να ξεχωρίσει το όνειρο από την πραγματικότητα. Γνωρίζει τη χώρα όπου βασιλεύει η Παιδική Αυτοκράτειρα, όπου κατοικούν πλάσματα περίεργα, όπου το καλό και το κακό, η ομορφιά με την ασχήμια, ο θάνατος με τη ζωή έχουν τα ίδια δικαιώματα αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις. Μια χώρα δίχως όρια χρόνου και χώρου, που όμως κινδυνεύει να καταστραφεί.
Με ζωντάνια και πρωτοτυπία, ο Μίχαελ Έντε δίνει σε κάθε πρόσωπο τη δύναμη ενός συμβόλου, ενώ το τέλος της ιστορίας που μας επαναφέρει στην πραγματικότητα αναδεικνύει νικητές το Καλό, τη Σοφία, την Ομορφιά και προπαντός την Αγάπη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Δεν μπορώ να σκεφτώ κείμενο που να εξυπηρετεί τη φιλαναγνωσία με πιο ηρωικό τρόπο. Η ιστορία του Έντε μιλάει για το ξεχωριστό ταξίδι που πραγματοποιεί κάθε αναγνώστης διαβάζοντας ένα βιβλίο, για τον φανταστικό κόσμο που γεννιέται μόλις ανοίξουμε ένα εξώφυλλο, αλλά και για το πώς κάθε ανάγνωσμα μας δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε τον "πραγματικό" μας εαυτό ταυτιζόμενοι με τους "μη πραγματικούς" χαρακτήρες, κάτι που ίσως μετασχηματίζει κάθε βιβλίο σε ένα είδος πλατωνικού σπηλαίου.
 Η Ιστορία χωρίς τέλος είναι ακόμη ένα κάλεσμα προς τους αναγνώστες να γίνουν δημιουργοί του δικού τους κόσμου, λογοτεχνικού ή πραγματικού. Η προτροπή/εντολή "Κάνε ό,τι θέλεις", αν δεν αφορά μόνο όποιον αποφασίζει να γράψει, αλλά και όποιον αποφασίζει συνειδητά να ζήσει, μας θέτει προ των ευθυνών μας για οτιδήποτε πράττουμε, παραλείπουμε ή αφήνουμε να μας συμβεί στην καθημερινότητά μας." (Από τον ιστοχώρο http://paidiki-logotexnia.blogspot.gr/)

Αναγνώστες του βιβλίου έγραψαν 
Αυτό το βιβλίο μου το είχε κάνει δώρο ο θείος μου για τα γενέθλιά μου όταν ήμουν 12. θυμάμαι εκείνο το καλοκαίρι που καθόμουν στον κήπο του σπιτιού μας και διάβαζα ώρες ατελείωτες . Ήταν τότε που αγάπησα τα βιβλία . Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους.
 Ένα παραμύθι χωρίς τέλος για μεγάλους. Μια φανταστική ιστορία που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος. Αν σας αρέσουν τα ταξίδια, η χώρα της Ονειροφαντασίας θα σας ανταμείψει!

 ΠΗΓΗ: http://www.politeianet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου