Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

"Eίναι Όμορφη η Ζωή Αδερφέ μου!"


Από τον Εκδοτικό Οίκο Α. Α. Λιβάνη, κυκλοφορεί το βιβλίο του Ναζίμ Χικμέτ «Είναι όμορφη η ζωή, αδερφέ μου!» σε μετάφραση Λ. Μυστακίδου.

"Να πάρει», σκέφτηκα και κοίταξα την Ανούσκα. Δε θα ξαναδώ αυτό το μέτωπο, αυτό το στόμα, αυτή τη μύτη, αυτά τα μάτια… Δε θα ξανανιώσω αυτή την εγγύτητα που αισθάνεται ένας άνθρωπος για κάποιον άλλο, αυτή την οικειότητα, την εμπιστοσύνη που βουρκώνει τα μάτια μου. 
Ξέρω ότι όλες αυτές οι σκέψεις είναι ρομαντικές. Εδώ και τόσα χρόνια η ζωή μου είναι ρομαντική. Είναι ο ρομαντισμός του επαναστάτη που καλπάζει πάνω στο άλογό του. Ίσως είναι βασανιστικός, ίσως αιμοσταγής, ποιος ξέρει... 
Πού τρέχει ο έφιππος; Τις περισσότερες φορές στο θάνατο. Αλλά για μια ζωή πιο όμορφη, πιο δίκαιη, πιο γεμάτη, πιο βαθιά..."

Στο μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε ο Ναζίμ Χικμέτ –και μάλιστα λίγο πριν από το θάνατό του– η δεξιοτεχνία και η ευαισθησία του λυρικού ποιητή μετουσιώνονται σε μια σχεδόν αυτοβιογραφική διήγηση.
Πώς σκέφτηκα να γράψω ποιήματα; «Έργο του πρόστυχου κόσμου...»
Γιατί να είναι πρόστυχος ο κόσμος;
 Ο κόσμος είναι ωραίος.
 Τι θα πει ο κόσμος είναι ωραίος;
 Τι του είναι ωραίο;
 Για πόσους ανθρώπους είναι ωραίος; Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι άνθρωποι ούτε καν σκέφτονται αν «ο κόσμος είναι ωραίος ή όχι». Ζουν μέσα στην αδικία, στην πείνα, στην τυραννία, στο θάνατο.
 Πόσοι άνθρωποι πολεμούν ενάντια στην αδικία, στην τυραννία, στο θάνατο; Εμείς λοιπόν πολεμάμε. Πολεμούν οι μάζες που στήνουν οδοφράγματα, που κάνουν επαναστάσεις...

Ο Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές της τουρκικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1902 και πέθανε στη Μόσχα το 1963.
Αρχικά φοίτησε στη Ναυτική Ακαδημία, ενώ κατόπιν σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Το 1924 επέστρεψε στην Τουρκία, όπου εργάστηκε σε διάφορες εφημερίδες και ανέπτυξε σημαντική πολιτική δράση, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το
1951 αποφυλακίστηκε και έφυγε οριστικά από την Τουρκία, ζώντας τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην πρώην ΕΣΣΔ και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Έξοχος χειριστής της γλώσσας και σπουδαίος λυρικός ποιητής, εισήγαγε τον ελεύθερο στίχο και εμπλούτισε την ποιητική θεματογραφία.
Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πενήντα γλώσσες, αν και στην Τουρκία αναγνωρίστηκε κυρίως μετά το θάνατό του.
Κάποια από τα έργα του που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι Γράμμα στη Γυναίκα μου, Θυμάμαι..., Τα Ποιήματα των 9-10 μ.μ., Το Ερωτευμένο Σύννεφο, Ποιήματα, Η Γελάδα -Υπήρξε ή όχι ο Ιβάν Ιβάνοβιτς; (θεατρικό).

ΠΗΓΗ: http://www.koutipandoras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου