Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του “Δον Κιχώτη” Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σέξπιρ. 
Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την "Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου".

Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η "Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων", μία τοπική παραλλαγή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου.
Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα!

Με αφορμή την "Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου" , η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ ― Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φιλοδοξεί να καθιερώσει και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως “Ημέρα Βιβλίου” μέσω της καμπάνιας «Διαβάζω και αλλάζω».
Στόχος της καμπάνιας «Διαβάζω και αλλάζω» είναι να αναδειχτεί η ανάγνωση ως “ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας ταυτότητας, αλλά και ως μέσο για την προσωπική πρόοδο και ψυχαγωγία κάθε αναγνώστη”.

Πλήθος εκδηλώσεων θα διοργανωθούν όλο τον Απρίλιο σε Ελλάδα και Κύπρο, και θα κορυφωθούν την 23η Απριλίου, την "Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου