Τρίτη 23 Απριλίου 2019

23 Απριλίου

"Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου"
Η Ημέρα του Αγίου Γεωργίου 
στη Βαρκελώνη
La diada de Sant Jordi 


 Αμέτρητος κόσμος στον πιο ζωντανό δρόμο της Βαρκελώνης, τον Las Ramblas αυτές τις μέρες για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου ή Sant Jordi κατά τους Καταλανούς, προστάτη ολόκληρης της Καταλονίας από τον 15ο αιώνα.
Αμέτρητοι υπαίθριοι πάγκοι με βιβλία, με τη συχνή παρουσία συγγραφέων που τα υπογράφουν, σε ένα δρόμο που –χωρίς να το προσπαθεί- μεταμορφώνεται σε ολάνθιστο ευωδιαστό κήπο από κατακόκκινα τριαντάφυλλα, ενώ δεν λείπουν οι ευφάνταστες υπαίθριες εκδηλώσεις!

Ένα κόκκινο τριαντάφυλλο δεμένο σ’ ένα στάχυ, για ένα βιβλίο!
Τη μέρα του Sant Jordi δεν γιορτάζουν μόνο τα βιβλία και τα κόκκινα τριαντάφυλλα! Γιορτάζουν κι οι ερωτευμένοι που τα ανταλλάσσουν μεταξύ τους! Ο άντρας προσφέρει στην αγαπημένη του ένα κόκκινοι τριαντάφυλλο με ένα στάχυ κι εκείνη του το ανταποδίδει με ένα βιβλίο!

Η ιστορία του Αγίου Γεωργίου και του δράκου 
Ο ξακουστός θρύλος (διαδεδομένος σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Ελλάδα) αναφέρει ότι ο Άγιος Γεώργιος σκότωσε το δράκο για να απαλλάξει τον κόσμο από τις συμφορές του και να λυτρώσει την όμορφη πριγκίπισσα που δόθηκε ως θυσία για να εξευμενίσει την οργή του. Όταν την έσωσε, λέγεται ότι της χάρισε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο.
Άλλοι, πάλι, ισχυρίζονται πως από το μεσαίωνα το πρόσφεραν στις κοπέλες που παρακολουθούσαν τη λειτουργία μαζί με ένα κλαδάκι στάχυ, τη μέρα του Αγίου. Ο συμβολισμός κατανοητός… Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το πάθος και το στάχυ τη γονιμότητα.

Σήμερα, ωστόσο, το έθιμο αποκτά μια πιο ευρεία χρησιμότητα, με την έννοια ότι το κόκκινο τριαντάφυλλο το προσφέρουν γενικά στις γυναίκες κάθε ηλικίας συνοδευόμενο από ένα βιβλίο!

Η έκθεση βιβλίου είναι για όλους! 
Παράλληλα με τη γιορτή του Αγίου και των κόκκινων τριαντάφυλλων την τιμητική του έχει και το βιβλίο. Δεν είναι τυχαίο! Στις 23 Απριλίου, το ίδιος έτος (1616) πεθαίνουν δύο από τους πιο σπουδαίους Ευρωπαίους συγγραφείς και ποιητές. Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ήταν, λοιπόν, έξοχη η ιδέα να συνδυαστούν ο πολιτισμός των ιδεών με εκείνον των λαϊκών δοξασιών στις 23 Απριλίου, ημέρα που η UNESCO όρισε ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου !

ΠΗΓΗ: https://diamantopoulou.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου