Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

«Kαληνύχτα σας, κύριε Γκουγκλ»

Μια «παιδική» ιστορία για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο γραμμένη από τον Γιώργο Κατσέλη 
 Ποιος είναι ο κύριος Γκουγκλ; Γιατί όλοι θέλουν να ταξιδέψουν στην παράξενη χώρα του; Με συντρόφους τον Κλικ το ποντικάκι και τον Π@τ το παπάκι, ο Ιάσονας, ο μικρός ήρωάς μας, θα ταξιδέψει στη χώρα του κυρίου Γκουγκλ και από εκεί θα βρεθεί στα πιο απίθανα μέρη. Από την πόλη των παράξενων παιχνιδιών μέχρι τη χώρα του κυρίου Γιάχου, τη μακρινή Γιαχωνία.
Κάθε ταξίδι όμως κρύβει και κινδύνους. Γιατί στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας και των υπολογιστών δεν είναι όλα τόσο ρόδινα.
Θα καταφέρει άραγε ο Ιάσονας να τους ξεπεράσει και να επιστρέψει σώος στη χώρα του; 
Πληροφοριακό υλικό σχετικό με την ιστορία 
Σε μικρή ήδη ηλικία γίνεται η πρώτη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο των υπολογιστών. Η επαφή τους με τον κόσμο αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά κρύβει και κινδύνους. Μέσα από αυτή την ιστορία φαντασίας, που συνδέει συμβολικά το χθες (ο μικρός Ιάσονας, ο κεντρικός ήρωας) με το σήμερα (ο κύριος Γκουγκλ —από το Google), επιχειρείται να παρουσιαστεί με τρόπο λογοτεχνικό το ζήτημα αυτό.

Στο κείμενο υπάρχουν αρκετοί συμβολισμοί που μπορεί να μην είναι άμεσα διακριτοί από τους μικρούς αναγνώστες, ωστόσο περνούν έμμεσα μηνύματα.
Για παράδειγμα, «Η πόλη των παράξενων παιχνιδιών» μπορεί να σε συνεπάρει και να ξεχάσεις τον στόχο σου, πράγμα που συχνά συμβαίνει και με τους υπολογιστές". Στην «Πόλη των Χαμένων Φωνηέντων» θίγεται το ζήτημα της γλωσσικής κρίσης σε σχέση με την τεχνολογία.
Στον «Πύργο του λόρδου Τρέλγιν» περιγράφεται η κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας σε συνάφεια με την κλοπή των πολιτιστικών αγαθών ευρύτερα.
Το κεφάλαιο «Ο κύριος Γιάχου και η μακρινή Γιαχωνία» (από το Yahoo) παραπέμπει στην Ιαπωνία και στην τεχνολογική εξέλιξη, που κάποιες φορές έχει και γκρίζες πλευρές.
Στην ιστορία υπάρχουν και άλλοι ήρωες που παραπέμπουν στον κόσμο των υπολογιστών (Πατ το παπάκι —από το @—, Κλικ το ποντικάκι κ.ά.)
(BookSyros: Ένα χρήσιμο, αλλά και ευχάριστο βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσουν "παρέα" παιδιά και γονείς, ιδιαίτερα τώρα στις διακοπές του Πάσχα που ο χρόνος για ...σεφάρισμα στο διαδίκτυο θα είναι περισσότερος!)

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/politismos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου