Τρίτη 21 Μαΐου 2019

«Δον Κιχωτικά…»

Σημειώσεις ενός δον Κιχώτη! 

 (Γράφει ο Αντώνης Δελώνης)* 

 "Προσωπικώς, έχω πικρή εμπειρία ως συγγραφέας βιβλίων. Τελευταίως αναγκάστηκα να εκδώσω μόνος μου δυο βιβλία, με δικά μου έξοδα, ελπίζοντας στη βοήθεια κάποιων φίλων. Φυσικά «μπήκα μέσα», αλλ’ αυτό είναι η μια πλευρά του λόφου: Η προσωπική! 
«Η άλλη πλευρά είναι πως σε μια εποχή που η Κρίση έχει χτυπήσει ανεπανόρθωτα το βιβλίο, υπάρχουν συγγραφείς που αντιστέκονται στην πλημμυρίδα των βιβλίων-ποταμών (βαρβαριστί best seller’s!) και θυσιάζουν εν γνώσει τους τις όποιες οικονομίες τους θέλοντας να κυκλοφορήσουν τις ιδέες τους, τις γνώσεις τους, τις ευαισθησίες τους σε όσο γίνεται πλατύτερο κοινό. 
Παρ’ όλα αυτά το βιβλίο, ως φορέας πολιτισμού ανθίσταται και όχι μόνον! 
 Αντιμετωπίζει έναν άλλο κίνδυνο: Το E-book! Το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή. Ο Δημοσθ. Κούρτοβικ ονομάζει ηρωική τρέλα (ΝΕΑ, 10-1-2015) όλη αυτή την ιστορία, αλλά το παρήγορο είναι πως βρίσκει πως υπάρχει μια αναμφίβολη ποιότητα, που μάλιστα έχει ευμενή ανταπόκριση, στα βιβλία που εκδίδονται από μικρούς εκδοτικούς οίκους, ενώ εμμέσως καταδικάζει και αυτό τον «πολτό» της Παρα-Λογοτεχνίας που κυκλοφορεί. 

Το ερώτημα είναι: Πότε και πώς το αναγνωστικό κοινό θα εκπαιδευτεί και από ποιους;»

ΠΗΓΗ: Περιοδικό «Τ’ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ» 
 *Ο Αντώνης Δελώνης (Αθήνα, 1935-19 Μαΐου 2019), εκπαιδευτικός επί σειράν ετών και πολυγραφότατος λογοτέχνης, υπηρέτησε στη Δημόσια Εκπαίδευση και από το 1979 έγραψε μυθιστορήματα και θεατρικά έργα για παιδιά και νέους. Έργα του και κείμενα έχουν περιληφθεί σε πολλές Ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, ρωσικά.
 Στα βιβλία του καθρεφτίζονται οι ανησυχίες, τα όνειρα, οι ελπίδες των νέων παιδιών του γυμνασίου και λυκείου. Έχει λάβει αρκετά πρώτα βραβεία για μυθιστόρημα, ποίηση και θέατρο. Το 2008 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το παιδικό μυθιστόρημα "Αγαπώ μια γάτα! Εντάξει;" 


BookSyros: Ο Αντώνης Δελώνης επισκέφτηκε στο παρελθόν 2 φορές τη Σύρο, την πρώτη φορά για το Σύλλογο Δασκάλων στα πλαίσια «Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου» και τη δεύτερη καλεσμένος του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης (πρόγραμμα «οι συγγραφείς επισκέπτονται τα σχολεία»)!
Αδέσμευτος, δημιουργικός, ως Δάσκαλος και ως Λογοτέχνης, "παθιασμένος" με την παιδική-νεανική λογοτεχνία, ο Αντώνης Δελώνης, δεν σταμάτησε να γράφει και να εκδίδει βιβλία και περιοδικά για το βιβλίο και το σχολείο αναλώνοντας όχι μόνο χρήμα και χρόνο, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό! 
 Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου