Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

« Έγκλημα στη Σμύρνη »

  Suphi Varim,  Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

 
Η Σμύρνη παραμένει πάντοτε μια πόλη – πατρίδα για αρκετούς Έλληνες. Κάθε αναφορά στο παρελθόν της προκαλεί  ανάμεικτα συναισθήματα.. Για αυτό αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τον Έλληνα αναγνώστη το βιβλίο του Τούρκου συγγραφέα Suphi Varim, « Έγκλημα στη Σμύρνη »…

H ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται στις αρχές του 20ου αιώνα, λίγα χρόνια πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στα σπίτια, στους δρόμους, στις γειτονιές, στην Προκυμαία και στα καπηλειά της Σμύρνης. Ο συγγραφέας, γέννημα – θρέμμα Σμυρνιός και μόνιμος κάτοικος της πόλης, δεν αναπλάθει απλώς με ακρίβεια την ατμόσφαιρα της εποχής. Δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη, μέσα από τη στέρεη πλοκή μιας αστυνομικής ιστορίας, να βιώσει στιγμές από τη ζωή εκείνων των χρόνων. Να πλησιάσει ιστορικά κτίρια που δεν υπάρχουν πια, όπως το Γραικικό Νοσοκομείο (το ελληνικό νοσοκομείο που ιδρύθηκε το 1723, λειτούργησε μέχρι την Καταστροφή της Σμύρνης και κάηκε ολοσχερώς στη Μεγάλη Πυρκαγιά, τον Σεπτέμβριο του 1922). Να επισκεφθεί τα φημισμένα ξενοδοχεία Κράμερ και Ελπινίκη, το θέατρο Pathé, τα σχολεία και τις εκκλησίες των Ελλήνων, των Φράγκων και των Αρμενίων. Η εξαιρετική μετάφραση και οι διαφωτιστικές σημειώσεις του συγγραφέα Βασίλη Δανέλλη, ενισχύουν την αναγνωστική απόλαυση του βιβλίου….  

Κεντρικός της ήρωας είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Σωκράτης Ελισαίος, ο οποίος καλείται να βοηθήσει στην εξιχνίαση του πρώτου εγκλήματος. Η δολοφονία του Έλληνα δικηγόρου, η οποία θα ακολουθήσει, κινητοποιεί ξανά τον ντετέκτιβ…

Ο συγγραφέας, μέσα από τη γλαφυρή παρουσίαση της κοινωνικής ζωής, των ανθρώπων και της αρχιτεκτονικής αίγλης της Σμύρνης των αρχών του αιώνα (μια προσέγγιση με χαρακτηριστικά ιστορικής καταγραφής), χτίζει μια πυκνή και με ιδιαίτερη ένταση ιστορία. Ο αναγνώστης, διπλά κερδισμένος, έχει την ευκαιρία να απολαύσει την καλοφτιαγμένη αστυνομική υπόθεση και να κάνει ένα μαγευτικό ταξίδι στο πλούσιο παρελθόν της ιστορικής πόλης.  

ΠΗΓΗ:  https://thalesandfriends.org/  

               (Γράφει ο Γιώργος Καρουζάκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου