Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Βραβείο Λογοτεχνίας Ε.Ε.

 στον Γεωργιανό Ίβα Πεζουασβίλι

(Επιμέλεια: Book Press)


Το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μέχρι πρόσφατα δινόταν σε πολλούς ευρωπαίους συγγραφείς ταυτόχρονα, αναβαθμίστηκε σε ένα μοναδικό Ευρωπαϊκό βραβείο, με μία μοναδική επιτροπή. 

Το βιβλίο του Pezuashvili έχει τον τίτλο «Bunkeri» (A Garbage Chute) και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Intelekti Publishing.

 

Η Gvantsa Jobava, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του εκδοτικού, μίλησε για το βιβλίο.

«Η Mila, που έχει χάσει κάθε ελπίδα για τον σύζυγό της, σχεδιάζει το μέλλον της χωρίς αυτόν, χωρίς τον Gena. Η κόρη τους, η Zema, που εργάζεται για την αστυνομία, αποφασίζει ότι η εκδίκηση είναι ο μοναδικός σκοπός της ζωής της. Ο Lazare -το νεότερο μέλος της οικογένειας, που ακολουθεί τις ιδέες της αριστεράς- αναγκάζεται ξαφνικά να εγκαταλείψει τις αρχές του.

»Το βιβλίο είναι ένα έπος για την οικογένεια Simoniani, που για να γλιτώσει από τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατέφυγε στην Τιφλίδα, σε μια πόλη γεμάτη διαφθορά, βία και διεφθαρμένους πολιτικούς…»

 

Ανάμεσα στους φετινούς δεκατέσσερις υποψηφίους βρισκόταν και ο Έλληνας συγγραφέας Τάκης Καμπύλης, για τη νουβέλα του Γενικά Συμπτώματα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ».

Πέντε ακόμα υποψήφιοι έλαβαν ειδική μνεία, καθώς και την αμοιβή των 5.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ για τη μετάφραση του έργου τους. Πρόκειται για τους: Gaea Schoeters (Βέλγιο), Slađana Nina Perković (Βοσνία), Tadhg Mac Dhonnagáin (Ιρλανδία), Jacobo Bergareche (Ισπανία) και Eugenia Kuznetsova (Ουκρανία).

 

ΠΗΓΗ: https://bookpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου