Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Γιάννης Καλπούζος: «Καλντερίμι»

«Καλντερίμι», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Γιάννη Καλπούζου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.


 Στο νέο βιβλίο του «ο μετρ του ιστορικού μυθιστορήματος προσκαλεί τους αναγνώστες σε ένα σεργιάνι στην ιστορική εξέλιξη της μάγισσας πόλης της Θεσσαλονίκης, μέσα από τις ζωές τριών γενεών, ακολουθώντας τους ήρωες από το 1867 έως το 1919, ενώ οι μνήμες τους κλείνουν έναν κύκλο 99 χρόνων».


Η υπόθεση

«Δύο άγνωστοι απειλούν με μαχαίρι και πιστόλι τον Παράσχο. Έχουν απαγάγει την κόρη του και απαιτούν ο γιος του να ελευθερώσει τον κομιτατζή Ασάν Τάνο. Σε παράλληλο χρόνο ο παππούς Αντίπας ζει με την ανάμνηση της αινιγματικής Ρωξάνης.

Το κυνήγι της ευτυχίας, το λίγο που γεμίζει μια ζωή, η μεταμόρφωση μιας πόλης, τα όνειρα και οι ψευδαισθήσεις τριών γενιών, που πορεύονται όπως καθορίζουν τα βήματά τους οι γυναίκες – σύζυγοι, ερωμένες, μητέρες, κόρες, αδελφές… Κι όλα έχουν ως φόντο τη Βαβυλωνία φυλών και γλωσσών κι εν γένει τη συνταρακτική ιστορία της Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου, με τις μνήμες να συμπληρώνουν κύκλο ενενήντα εννέα χρόνων.

Οι ήρωες σμίγουν με νταήδες, τυχοδιώκτες και αδελφικούς φίλους, ενώ στο προσκήνιο εναλλάσσονται συμμορίες, χοροεσπερίδες, καφέ σαντάν, χαμαιτυπεία, πόρνες, κατάσκοποι, βομβιστικές επιθέσεις, πυρκαγιές…


Πότε βλέπουν τ’ αστέρια να σπιθίζουν, πότε τραντάζονται στο καλντερίμι της ζωής και πότε φλέγονται στο καμίνι της εκδίκησης, της προδοσίας, των ηθών, της απώλειας, του μίσους, του εθνικισμού, του χρήματος, μα και στον ξέφρενο χορό του έρωτα», αναφέρεται στο σημείωμα του συγγραφέα σπ οπισθόφυλλο του ιστορικού μυθιστορήματος.

ΠΗΓΗ: https://www.grtimes.gr/

(Book Syros: Στις φωτογραφίες ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος στην παρουσίαση του βιβλίου του στη στέγη του Συλλόγου Ηπειρωτών Σύρου την Πέμπτη 2 Ιουνίου.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου