Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Άνοιξη στο Αιγαίο...

Στρατής Μυριβήλης: «Η Παναγιά η Γοργόνα»- 

Εκδόσεις  "ΕΣΤΙΑ"

 


«Στ’ ακρογιάλια του Αιγαίου η άνοιξη βγαίνει από τη θάλασσα. Ένα πρωί ο αγέρας φέγγει πιο γαλάζιος, τα κύματα ξεδιπλώνουν στον άμμο το νέο ρυθμό με κοντές αναπνοές. Το πέλαγο μυρίζει φρεσκάδα, παντού το κεντάνε σύντομες απανωτές αστραψιές. Τότες ανοίγουν πάνω στα τρεμουλιάρικα νερά κύκλοι ασημένιοι, μ’ ένα χρώμα σαν το στήθος του παγονιού. Είναι αμέτρητοι, ο ένας μέσα στον άλλον, ο ένας κυνηγά τον άλλον. Έτσι ως τον ορίζοντα.

Από τη μέση, από την καρδιά του ανθού της θάλασσας, βγαίνει η άνοιξη του Αιγαίου. Η Αναδυόμενη. Παντού πεταρίζουν άσπρες, γαλανές φτερούγες. Γιορτάζει ο αγέρας, η στεριά, τα λαφριά σύννεφα κι ο μεταξωτός ουρανός. Τα καράβια μέσα στο λιμάνι ισάρουν όλα τα πανιά να στεγνώσουν, κι είναι να κάθεσαι να τα βλέπεις…

Παντού είναι το πανηγύρι της νέας νιότης, που ξαναβαφτίστηκε στην αιώνια χαρά του Θεού. Χιλιάδες μικρά χρωματιστά ψάρια συνθέτουν, και πάλι στη στιγμή τσακίζουν τα μωσαϊκά του βυθού.

Αμέτρητα σαλιγκάκια, μικρά σα σπόροι του ροδιού, σηκώνουν στο φρέσκον ήλιο το σουβλερό καφκί τους, ψιλοδουλεμένο με πορτοκαλιά πλουμίδια. Έχουν τριανταφυλλιά νυχάκια, βγαίνουν και βοσκίζουν λαίμαργα το χνούδι από τις μουσκλιασμένες γιαλόπετρες. Απλώνεις να τα πιάσεις, και κείνα, μόλις νιώσουν από πάνω τους τον ίσκιο του χεριού, αφήνουν μπόι και βουλιάζουν, αμμοκούκουτσα ανάμεσα στ’ άλλα του βυθού. Τρέχα να τα βρεις. Έτσι βγαίνει η Άνοιξη από το Αιγαίο, βγαίνει από τα νερά και προχωρεί…»

 

Πηγή: https://stratis-myrivilis.weebly.com   

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Εβδομάδα μικρών βιβλιοπωλείων 2024

Ξεκινάει η μεγάλη γιορτή από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη!

ΠΗΓΗ: https://bookpress.gr/

 


Και φέτος η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου είναι αφιερωμένη στα μικρά βιβλιοπωλεία που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ενώνονται και γιορτάζουν την Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων.

Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων είναι μια δράση που βασίζεται στην ιδέα της σύνδεσης πολλών μικρών βιβλιοπωλείων για έναν κοινό σκοπό: την προώθηση της ανάγνωσης στις τοπικές μας κοινότητες.

Έτσι, φέτος θέλει να αναδείξει τη δύναμη της συνεργασίας και της συμμετοχής, την αξία της συνάντησης και της συνύπαρξης. Μας καλεί να ανακαλύψουμε βιβλία που μιλούν για τη σημασία της συμβίωσης, της συμπερίληψης, της συλλογικότητας και της συναίνεσης. Να πειραματιστούμε με τη σύνθεση διαφορετικών ιδεών και λογοτεχνικών ειδών, με τη συγγραφή και πολλά ακόμη.

Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων για παιδιά

Οι μικροί αναγνώστες και αναγνώστριες θα ανακαλύψουν «τη δύναμη του συν» μέσα από ένα ξεχωριστό πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και αφηγήσεις παραμυθιών.


Βιβλιοπώλης & Βιβλιοπώλισσα για μια μέρα

Και φέτος συγγραφείς και εικονογράφοι γίνονται «Βιβλιοπώλες & Βιβλιοπώλισσες για μια μέρα» στα μικρά βιβλιοπωλεία. Συναντούν αναγνώστες και αναγνώστριες, κουβεντιάζουν, προτείνουν αγαπημένα αναγνώσματα και υπογράφουν τα δικά τους βιβλία.

Η Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων θα διαρκέσει από τις 27 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου 2024. 

 

BookSyros: Άραγε, οι Κυκλάδες και η Σύρος 
                    θα συμμετάσχουν σ’ αυτή τη γιορτή;

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Σώπα, δάσκαλε, ν’ ακούσουμε το πουλί!

 Ν. Καζαντζάκης: «Αναφορά στον Γκρέκο»


 «Στην Τρίτη τάξη είχαμε δάσκαλο τον Περίανδρο Κρασάκη. Ώρες μας έπαιρνε τ’ αυτιά ποια φωνήεντα είναι μακρά, ποια βραχέα και τι τόνο να βάλουμε, οξεία ή περισπωμένη. Κι εμείς ακούγαμε τις φωνές στο δρόμο, τους μανάβηδες, τους κουλουρτζήδες, τα γαϊδουράκια που γκάριζαν και τις γειτόνισσες που γελούσαν και περιμέναμε πότε να χτυπήσει το κουδούνι, να γλιτώσουμε.

Κοιτάζαμε το δάσκαλο να ιδρώνει απάνω στην έδρα, να λέει, να ξαναλέει και να θέλει να καρφώσει στο μυαλό μας τη γραμματική, μα ο νους μας ήταν έξω στον ήλιο και στον πετροπόλεμο. Γιατί πολύ αγαπούσαμε τον πετροπόλεμο και συχνά πηγαίναμε στο σκολειό με το κεφάλι σπασμένο.

Μια μέρα, ήταν άνοιξη, χαρά Θεού, τα παράθυρα ήταν ανοιχτά κι έμπαινε η μυρωδιά από μιαν ανθισμένη μανταρινιά στο αντικρινό σπίτι. Το μυαλό μας είχε γίνει κι αυτό ανθισμένη μανταρινιά και δεν μπορούσαμε πια ν’ ακούμε για οξείες και περισπωμένες. Κι ίσια ίσια ένα πουλί είχε καθίσει στο πλατάνι της αυλής του σκολειού και κελαηδούσε.

Τότε πια ένας μαθητής, χλωμός, κοκκινομάλλης, που ‘χε έρθει εφέτο από το χωριό, Νικολιό τον έλεγαν, δε βάσταξε, σήκωσε το δάχτυλο:

-Σώπα, δάσκαλε, φώναξε. Σώπα, δάσκαλε, ν’ ακούσουμε το πουλί!»

 

Σάββατο 11 Μαΐου 2024