Έτσι ακριβώς περιγράφει ο Ορχάν Παμούκ τη λαχτάρα και την αγωνία του Κεμάλ, ήρωα του μυθιστορήματός του «ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ» (εκδ. ΩΚΕΑΝΙΔΑ), το οποίο θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει και ως «ύμνο στον έρωτα και τη χαρά του να αγαπά κανείς και να δίνει τα πάντα γι’ αυτό.»
Ένα βιβλίο για τον έρωτα, την αφοσίωση, το πάθος, τη φιλία, το χρόνο, το δικαίωμα στην ευτυχία. Παρά τον όγκο του (800 σελίδες) δεν κουράζει τον αναγνώστη, αντίθετα τον κάνει να νιώθει ότι ζει «από μέσα», συμμετέχοντας και ο ίδιος, την αγωνία του Κεμάλ. Δεν είναι τυχαίο, ότι στη συνάντηση Μαρτίου της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης, στην οποία συζητήθηκε το «ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ», όλοι είχαν μόνο καλά λόγια να πουν και να θυμηθούν ευχάριστες αναμνήσεις από την ανάγνωσή του!Στην ιστορία του Κεμάλ και της Φισούν αναδεικνύεται με «ρομαντική διάθεση» η ομορφιά του έρωτα, όχι ως απόλαυσης του σώματος, αλλά ως πνευματικής ολοκλήρωσης μέσα από την ένωση των σωμάτων. Δεν λείπει, βέβαια, το χιούμορ, ο αυτοσαρκασμός και η σάτιρα για τους ολοένα «εκσυγχρονιζόμενους» κατά τα δυτικά πρότυπα συμπατριώτες του Ορχάν Παμούκ, όμως κυρίαρχη θέση στο «ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ» του νομπελίστα συγγραφέα κατέχει ο έρωτας και οι στιγμές ευτυχίας που προσφέρει σ΄ όποιον πραγματικά κι από τα βάθη του είναι του, ερωτεύεται και που ανεξάρτητα από την κατάληξη του έρωτά του μπορεί να διαπιστώνει, όπως και ο Κεμάλ: «…Θέλω να ξέρουν όλοι ότι έζησα μια πολύ ευτυχισμένη ζωή»!
Ένα μικρό απόσπασμα από την αρχή του βιβλίου είναι αρκετό για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο αναγνώστη τόσο για την «ομορφιά» του βιβλίου, όσο και για τον τρόπο γραφής του συγγραφέα, που δείχνει να ξέρει να κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη σελίδα, από την πρώτη γραμμή…
Ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου