Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Μην καπνίζετε, διαβάστε!

Συμβουλές του Τζορτζ Οργουελ μέσα από μια συλλογή δοκιμίων του που δείχνουν την επικαιρότητα της σκέψης του συγγραφέα τού «1984»


Δύσκολα θα βρει κανείς παγκοσμίως επαρκή αναγνώστη που να μην έχει διαβάσει το "1984" του Τζορτζ Οργουελ, ένα από τα τρία μεγαλύτερα δυστοπικά μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ. Θα λέγαμε μάλιστα ότι είναι το κορυφαίο αν δεν υπήρχε "ο Γενναίος νέος κόσμος" του Αλντους Χάξλεϊ. Οσο σπουδαίος μυθιστοριογράφος υπήρξε ωστόσο ο Οργουελ, άλλο τόσο και δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος. Τα δοκίμιά του, όπως τα "Πυροβολώντας τον ελέφαντα" και "Απαγχονισμός" (μία από τις πλέον παθιασμένες καταδίκες της θανατικής ποινής), που διδάσκονται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλον τον αγγλόφωνο κόσμο ως υποδειγματικά του είδους, παραμένουν αξεπέραστα και σήμερα.
Η συλλογή των επτά δοκιμίων(εκδ.ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) "Βιβλία εναντίον τσιγάρου" (είναι ο τίτλος του πρώτου δοκιμίου του βιβλίου) περιέχει ορισμένα από τα πλέον διάσημα του συγγραφέα. Από αυτά τα σημαντικότερα είναι "Η παρεμπόδιση της λογοτεχνίας", "Η πατρίδα μου δεξιά ή αριστερά", "Πώς πεθαίνουν οι πτωχοί" και "Τέτοιες,αχ, τέτοιες που ήσαν οι χαρές", χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα υστερούν…

(ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ | Εφημ.ΤΟ ΒΗΜΑ)


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου