Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Ολυμπίου Κίκα

Η πρώτη γυναίκα στην Κύπρο που δημιούργησε το δικό της Blog Λογοτεχνίας Vivlio net
(Της Ρένας Γιαβάση)

Η αγάπη της για τη λογοτεχνία συνοδεύτηκε από τις σπουδές της στην ελληνική φιλολογία. Η ανάγκη της να μοιράζεται όλες αυτές τις γνώσεις, διαφαίνεται από τη σπουδαία της πορεία στη Μέση Εκπαίδευση, από τη συμμετοχή της στην εκπομπή "Περίπλους" στο ΡΙΚ και από τη δημιουργία του δικού της blog Λογοτεχνίας.

Τι είναι το blog;
Προέρχεται από τη σύνθεση των αγγλικών λέξεων Web + Log. Η λέξη Log, εκτός από κούτσουρο σημαίνει και ημερολόγιο, κυρίως ημερολόγιο σκάφους. Blog είναι ένα είδος διαδικτυακού ημερολογίου.

Με άλλα λόγια, είναι κάτι σαν μια προσωπική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου ο "ιδιοκτήτης", ο blogger, καταχωρεί ό,τι θέλει, όπως ακριβώς θα έκανε σ' ένα ημερολόγιο। Δηλαδή, καταγράφει σκέψεις, εντυπώσεις, κρίσεις ή ακόμη και λογοτεχνικά κείμενα του। Η δημιουργία των blogs άρχισε το 1997 και τώρα υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα 60 εκατομμύρια παγκόσμια. Υπάρχουν πολλά είδη blog. Υπάρχουν αυτά που δεν έχουν συγκεκριμένο θέμα, όπου απλώς ο blogger γράφει όπως θα έγραφε σ' ένα προσωπικό ημερολόγιο, υπάρχουν όμως και άλλα που ασχολούνται με ένα ειδικό θέμα, π.χ τη διατροφή, την πολιτική, τη φωτογραφία, τα βιβλία κ.λ.π.

Πότε και για ποιο λόγο δημιουργήσατε το δικό σας blog;
Δημιούργησα το δικό μου blog τον Ιούνιο του 2006, όταν είδα σε μια αθηναϊκή εφημερίδα τη διεύθυνση ενός blog που είχε σαν θέμα τα βιβλία. Θέλησα μ' αυτό τον τρόπο να καταγράψω τις εντυπώσεις από τα βιβλία που διαβάζω και με τον καιρό ξεχνιούνται, αλλά και κάποτε να αποτυπώνω και σκέψεις από προσωπικά συμβάντα, όπως για ένα ταξίδι, μια εκπομπή, μια διάλεξη κ.λπ.

Για ποιό λόγο να επισκεφτούμε το http://www.anagnostria.blogspot.com/;
Γιατί σ' αυτό το blog, αλλά και σε άλλα ανάλογα, μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για καινούρια βιβλία, να μάθει γενικά το περιεχόμενο τους, πιθανόν να αναζητήσει να τα διαβάσει και ο ίδιος, ή να τα αποφύγει.

Επισκέπτονται πολλοί το δικό σας blog;
Νομίζω πως ναι, αν κρίνω από τα σχόλια που παίρνω, αλλά και από προφορικές κρίσεις φίλων που το επισκέπτονται χωρίς να αφήνουν σχόλια. Ως επί το πλείστον, όμως, είναι Ελλαδίτες, φανατικοί και αυτοί αναγνώστες βιβλίων.


Θεωρείτε γόνιμη και ωφέλιμη την επικοινωνία που έχετε με τους επισκέπτες του blog;
Tη θεωρώ πάρα πολύ ωφέλιμη. Εν πρώτοις, υπάρχουν bloggers που διαβάζουν περισσότερο από μένα και που ενημερώνουν τα blogs τους συχνότερα. Έτσι έχω μια συχνή ενημέρωση, κυρίως για την ελληνική λογοτεχνία. Επίσης τα σχόλια που μου κάνουν, με βοηθούν, είτε στην επιβεβαίωση των απόψεων μου, είτε με αναγκάζουν να ξανασκεφτώ και να τεκμηριώσω πειστικότερα την κριτική μου.

Πιστεύετε ότι μ' αυτό τον τρόπο επικοινωνίας έχετε αποκτήσει καινούριους φίλους με κοινές αναζητήσεις και ανησυχίες;
Να, έχω αποκτήσει πολλούς καινούριους φίλους, πάντοτε βέβαια στο διαδίκτυο. Προσωπικά δεν έχω συναντηθεί με κανέναν, έχουμε όμως ανταλλάξει τόσα σχόλια, τόσες εντυπώσεις από διαβάσματα μας, που είναι σαν να τους ξέρω όπως τους πιο κοντινούς μου ανθρώπους.

Όλοι αυτοί συμφωνούν με τις απόψεις σας για τα βιβλία ή λαμβάνετε και επικρίσεις για τις κριτικές σας;
Ασφαλώς και δεν συμφωνούν πάντα με τη δική μου κριτική, όπως άλλωστε ούτε κι εγώ συμφωνώ πάντα με τις κριτικές άλλων. Βλέπετε, τα αναγνωστικά γούστα δεν συμπίπτουν πάντοτε. Είναι όμως πολύ ενδιαφέρουσα η ανταλλαγή αντιτιθέμενων απόψεων που συμπίπτουν.

Πηγή: Purple Magazine by Politis Newspaper, Vivlio net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου