Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Η ζωή μας σε ένα γιλέκο

ΑΝ ΣΑΣ ΖΗΤΟΥΣΑΝ να διηγηθείτε μια ιστορία που να περιγράφει και να επεξηγεί τον όρο «παγκοσμιοποίηση», τι θα μπορούσατε να πείτε; Το ερώτημα αυτό τριβέλιζε το μυαλό του Γερμανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Βόλφγκανγκ Κορν ως την ημέρα που αποφάσισε να αγοράσει ένα γιλέκο τύπου φλις. Και τότε συνειδητοποίησε ότι τίποτε δεν θα μπορούσε να περιγράψει την παγκοσμιοποίηση καλύτερα από την ιστορία αυτού του γιλέκου!

Μια ιστορία που αρχίζει από το Ντουμπάι (το οποίο οφείλει την ευημερία του στα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου), καθώς τα υφάσματα φλις δημιουργούνται από παραπροϊόντα πετρελαίου, μας ταξιδεύει με πετρελαιοφόρο στο Μπανγκλαντές και από εκεί με κοντέινερ στην Ευρώπη και ειδικότερα στο πολυκατάστημα του Αμβούργου, όπου ο συγγραφέας αγοράζει το φλις γιλέκο του σε κόκκινο χρώμα. Αν και το εν λόγω γιλέκο αποτελεί το γούρι του και την έμπνευσή του, ο λεκές από κόκκινο κρασί που γρήγορα αποκτά το οδηγεί (διά χειρός της φίλης του συγγραφέα) στον κάδο ανακύκλωσης για να συνεχίσει το ταξίδι του στην Αφρική.
Όχι, δεν θα είναι ο τελικός προορισμός του γιλέκου αυτός: θα αγοραστεί από έναν υποψήφιο παράνομο μετανάστη και θα «βγει στον πηγαιμό» για την Ευρώπη. Προκειμένου να διηγηθεί την ιστορία του γιλέκου του ο Κορν τη συνδέει με ανθρώπους.
Έτσι μας συστήνει μια πλειάδα χαρακτήρων: από τον νεαρό γόνο οικογένειας της άρχουσας τάξης του Ντουμπάι ο οποίος καλείται να αναλάβει τον ρόλο του συνεχιστή των επιχειρήσεων ενώ το μόνο που θέλει πραγματικά είναι να παίζει χόκεϊ επί πάγου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που διαθέτει η κατά τα άλλα καυτή χώρα ως τη ράφτρα του Μπανγκλαντές η οποία εργάζεται σε άθλιες συνθήκες και δεν μπορεί να κάνει διάλειμμα ούτε για να πάει στην τουαλέτα αλλά ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον, την Αφρικανή που αγοράζει στα τυφλά τα κοντέινερ με τα πεταμένα ρούχα των Γερμανών και ελπίζει το περιεχόμενό τους να της επιτρέψει να κερδίσει ένα μικρό ποσό ικανό να εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς της και, τέλος, τον Αφρικανό λαθρομετανάστη που πιστεύει ότι το γιλέκο θα τον βοηθήσει να αντέξει τις κακουχίες πάνω στη βάρκα καρυδότσουφλο που προσπαθεί να προσεγγίσει τις ισπανικές ακτές.
Μέσα από τις ιστορίες τους αλλά και πίνακες που εξηγούν εξαιρετικά τα ισχύοντα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο, τις μεταφορές, την τεχνολογία (που επιτρέπει την άντληση και τον καθαρισμό του πετρελαίου, την κατασκευή τάνκερ, κοντέινερ, αλλά και χιονιού σε χώρες που δεν θα ήταν δυνατόν ποτέ υπό φυσιολογικές συνθήκες) και ό,τι άλλο χρειάζεται να ξέρουμε.
Έτσι, ο συγγραφέας φτιάχνει ένα επιτυχημένο μείγμα δημοσιογραφικού, επιστημονικού και λογοτεχνικού κειμένου που διαβάζεται απνευστί.
soufleri@tovima.gr

1 σχόλιο: