Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ο πολιτισμός, οχυρό στην κρίση

Ποια πράγματα της καθημερινότητάς μας δεν εγκαταλείπουμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης;
Απ' ό,τι φαίνεται, σε κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία, που και αυτή ζει δύσκολες στιγμές στην οικονομία της, ο πολιτισμός είναι ένα από τα οχυρά που αντιστέκονται. Ειδικότερα οι πωλήσεις βιβλίων τσέπης, η προσέλευση στις βιβλιοθήκες και στις θεατρικές αίθουσες δείχνουν πως ο Ισπανός δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει τις συνήθειές του.
Στην εφημερίδα «Λα Βανγκάρντια» διαβάζουμε πως οι πωλήσεις βιβλίων τσέπης έχουν αυξηθεί κατά 17% και τα εισιτήρια των θεάτρων έως και 30%.
«Ο πολιτισμός είναι ό,τι μένει όταν τα έχουμε όλα ξεχάσει», έλεγε ο Edouard Herriot στη δύσκολη δεκαετία του '30. Στην Ισπανία βέβαια, από πολύ παλαιά, ο πολιτισμός δεν αντιμετωπιζόταν σαν πολυτέλεια, αλλά ως μια καθημερινή αναγκαιότητα. Και μπορεί σήμερα το οικονομικό τοπίο να φαίνεται σκοτεινό, όμως παραμένει ένας ανοιχτός χώρος για τη φαντασία, την καινοτομία και την προσαρμογή στις νέες καταστάσεις. Ορισμένοι τομείς, λοιπόν, ευημερούν, όπως λέει η υπεύθυνη εκδόσεων τσέπης DeBolsillo, του Ομίλου Random House Mondadori: «Τον Ιανουάριο, οι πωλήσεις των εκδόσεων τσέπης αυξήθηκαν κατά 17% στην Ισπανία». Η εκδότρια διευθύνει μια συλλογή που αντιπροσωπεύει το 40% της ισπανικής αγοράς του βιβλίου τσέπης. Καμία αλλαγή δεν έχει συντελεστεί στον προγραμματισμό αυτής της σειράς: 280 τίτλοι τον χρόνο, τιμές που κυμαίνονται από 5,95 έως 9,95 ευρώ, κυκλοφορία της τάξης των 50.000 έως 100.000 αντιτύπων κι έναν κατάλογο που περιλαμβάνει μπεστ-σέλερ, βιβλία εσωτερικής αναζήτησης και σοβαρή λογοτεχνία.
«Το βιβλίο δεν γνωρίζει μεγάλες διακυμάνσεις», ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ένωσης εκδοτών, Αντόνιο Μαρία Αβιλα: «Δεν ανεβαίνει κατακόρυφα όταν όλα πάνε καλά και δεν κατρακυλά στις δύσκολες περιόδους. Μπορεί το ποσοστό ανάγνωσης να έπεσε κατά 2,3%, αλλά αυτό αφορά αποκλειστικά εκείνους που δηλώνουν πως διαβάζουν μόνο ένα ή δύο βιβλία τον χρόνο. Ο αριθμός όμως των πιο συχνών αναγνωστών βρίσκεται σε σταθερή αύξηση και πέρασε από το 22% στο 37%».
«Το βιβλίο αντιστέκεται σε περιόδους κρίσης -λέει και ο υπεύθυνος αλυσίδας βιβλιοπωλείων στη Βαρκελώνη, Αντόνιο Ραμίρες-, επειδή οι άνθρωποι αισθάνονται τύψεις. Τύψεις για τις σπατάλες που έχουν κάνει τα προηγούμενα χρόνια, στις καλές εποχές, ζώντας πάνω από τις δυνατότητές τους, σε μια κουλτούρα επιπολαιότητας και χλιδής. Εχουν αντιληφθεί πως το βιβλίο μπορεί να βελτιώσει τη μόρφωσή τους, την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τη ζωή και να προετοιμαστούν για ένα αβέβαιο μέλλον. Για τους ίδιους λόγους, προσφέρουν περισσότερα βιβλία, και κυρίως στα παιδιά. Σε γενικές γραμμές η πολιτιστική κατανάλωση αυξάνεται γιατί ο πολιτισμός έγινε απαραίτητος σε πολλούς ανθρώπους».  
ΒΙΚΗ ΤΣΙΩΡΟΥ -enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου