Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Εγκαίνια του νέου Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη

Το Σάββατο 3 Ιουλίου με προσκεκλημένους πνευματικούς δημιουργούς, εκπροσώπους του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου, φίλους και μελετητές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, εγκαινιάστηκε στη Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης το νέο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η τελετή των εγκαινίων θα ξεκίνησε στις 19.30 με καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο του Δήμου «Ν. Καζαντζάκης» κ. Ρούσσο Κυπριωτάκη. Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον Καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου, τους κυρίους Κωνσταντίνο Αλαβάνο, Διευθυντή τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, και Άγγελο Δεληβορριά, Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, και από την ποιήτρια και βαφτισιμιά του Καζαντζάκη Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη, ανοικτή στο κοινό. Η μεγάλη τραγουδίστρια ερμήνευσε γνωστά τραγούδια εμπνευσμένα από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη (από τον κύκλο του «Καπετάν Μιχάλη» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και από τον «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη) και άλλα τραγούδια από το πλούσιο ποιοτικό της ρεπερτόριο.
Πριν από 27 χρόνια, το 1983, η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, παρουσία των Οδυσσέα Ελύτη και Αντώνη Σαμαράκη, εγκαινίασε στον ίδιο τόπο την πρώτη στέγη του Μουσείου, που δημιουργήθηκε χάρη στη δωρεά, την προσπάθεια και τη φροντίδα του γνωστού πνευματικού ανθρώπου Γιώργου Ανεμογιάννη.
Στόχος του νεοσύστατου Ιδρύματος υπήρξε "η διατήρηση της μνήμης και η προβολή του έργου του συγγραφέα." Στη διάρκεια των ετών που πέρασαν, ο σκοπός αυτός εκπληρώθηκε, όμως η αύξηση των εκθεμάτων και των αρχείων οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ριζικά ανακαινισμένου χώρου σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις.
Το έργο υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Πολιτισμού, και φέρει τη σφραγίδα των αρχιτεκτόνων Γιώργου Ψωμαδάκη και Μαρίας Μαρίνου, στους οποίους ανήκει ο σχεδιασμός του νέου Μουσείου, του συγγραφέα και γραφίστα Δημήτρη Καλοκύρη, ο οποίος ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια, και της Δρος Λίτσας Χατζοπούλου, που έγραψε και επιμελήθηκε τα κείμενα.
Με την ελκυστική επανέκθεση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις ηλεκτρονικές παραγωγές και τα ψηφιοποιημένα αρχεία που είναι στη διάθεση των μελετητών, το Μουσείο Καζαντζάκη φιλοδοξεί, στο νέο του ξεκίνημα, να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη διατήρηση, προβολή και διάδοση του έργου του Κρητικού συγγραφέα, του μεγάλου στοχαστή. (ΠΑΛΑΙΟΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ -oldbooks.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου