Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΥΖΗΘΡΑ, ΖΥΜΗΘΡΑ

 Παναγιώτης Κουσαθανάς, εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη
Εκδ. Στεφανίδης - Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΑΜ)

Τέσσερις μοναδικές γυναίκες, αν κι έχουν αποχωριστεί τη ζωή εδώ και πολλά χρόνια, συνεχίζουν να ζυμώνουν και να πλάθουν τα κρυφά μυστικά της. Αρμοσμένες, συγχωνευμένες όλες σε μία, τη λαλά Ανεζώ, που έφτειαχνε την πιο νόστιμη μυζήθρα-ζυμήθρα στο νησί, ήταν μετρημένες, χαριτωμένες, καλοσυνάτες, χρήσιμες, γνωστικιές, γενναιόδωρες, δίκαιες, φιλ-άνθρωπες κι εν-άρετες.
Έχοντας αυτά τα σπάνια στην εποχή μας χαρίσματα ήταν αναπόφευκτο να σημαδέψουν τα παιδικά χρόνια, αλλά κι ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου που είχε την τύχη να μεγαλώσει στα χέρια τους μεσούντος του περασμένου αιώνα. Τώρα, με τη σειρά του κι αυτός, αφού η λαϊκή σοφία θέλει "όλα να 'ναι δανεικά σ' αυτή τη ζωή", σμιλεύει ως ελάχιστο φόρο τιμής μια μια τις λέξεις στην επιγραφή της επιτύμβιας στήλης τους…
Η εκφραστική αμεσότητα και ωριμότητα του Κουσαθανά συνταιριάζει την εικόνα της γιαγιάς στην κουζίνα με την αναβίωση του ιδιώματος των παιδικών του χρόνων σε μιαν αφήγηση που ξέρει πώς να αναδείξει τους οργανικούς δεσμούς της κοινότητας χωρίς να ξεπέσει στον στείρο λόγο της παραδοσιοκρατίας.
΄Ετσι, οι μακρόσυρτοι ρυθμοί του παρελθόντος μετατρέπονται σε ολοζώντανη γλωσσική, αλλά και γευστική πραγματικότητα, σ' ένα κείμενο που σφύζει από ένταση ζωής και μας κερδίζει από την πρώτη στιγμή με τη φυσική χάρη και την πηγαία δροσιά του.


Το βιβλίο του Παναγιώτη Κουσαθανά θα παρουσιαστεί στις 11 Σεπτεμβρίου, 20.30, στην αίθουσα της ΚΔΕΠΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου