Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικη ιστορία…

Charles Dickens: “A Christmas Carol” 

Η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Dickens παραμένει ένα από τα αγαπημένα βιβλία των γιορτών, ακόμα και 165 χρόνια μετά την έκδοσή του. Ακόμα θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία να βλέπω στην τηλεόραση την προσαρμοσμένη ταινία του 1951 με τις αλυσίδες του φαντάσματος του Jacobs Marley να έχουν στοιχειώσει τη μνήμη μου για τη δυστυχία του Σκρουτζ. Ήταν τρομακτικό, αλλά και τρυφερό για ένα παιδί και νομίζω με βοήθησε να δω τη ζωή διαφορετικά. Υπήρξαν πολλές παραλλαγές ταινιών από τότε, αλλά αυτή η πρώτη ήταν που μου εντυπώθηκε.

Η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 19 Δεκεμβρίου του 1843. Ήμουν στην έκθεση της Jane Austen στο Μουσείο Μόργκαν και ανυπομονούσα να δω και τα εκθέματα για τον Dickens. Παραδέχομαι πως η καρδιά μου σκίρτιζε αρκετά δυνατά κοιτώντας το πρωτότυπο, με το γραφικό χαρακτήρα και τις διορθώσεις του Dickens. Τότε συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι για την κουλτούρα μας…
Στο site της Βιβλιοθήκης και Μουσείου Morgan διαβάζω:
«Ο Σκρουτζ, ο Τιμ, τα φαντάσματα των Χριστουγέννων είναι χαρακτήρες της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας και έγιναν με τα χρόνια παγκοσμίως γνωστοί. Η ιστορία έχει παρουσιαστεί ως μιούζικαλ, ως σοβαρή δραματική ταινία, αλλά και σαν μοντέρνα κωμωδία. 
Στο τέλος όμως, πάμε πάντα πίσω στο βιβλίο, το πρωτότυπο του Dickens, του 1843. Γνωρίζοντας μεγάλη, παγκόσμια αναγνώριση από την εποχή της έκδοσής του, χαρακτηρίστηκε αυτόματα ‘αριστούργημα’. Ονομάστηκε «εθνική κληρονομιά» ενώ αμερικανός ιδιοκτήτης εργοστασίου έδωσε στους εργάτες του μια μέρα ακόμα άδεια όταν τέλειωσε την ανάγνωσή του. 
Όταν επιστράφηκε το πρωτότυπο από τον Dickens κανονίστηκε να τυπωθεί σε δέρμα και να παρουσιαστεί ως δώρο στο δικηγόρο του. Αγοράστηκε τελικά από τον Pierpont Morgan στη δεκαετία του 1890. Οι επισκέπτες της Βιβλιοθήκης και Μουσείου Morgan μπορούν να δουν το πρωτότυπο του Dickens σε ειδική παρουσίαση, στο φημισμένο κτίριο McKim. Το πρωτότυπο είναι που αποκαλύπτει την τεχνική της γραφής του συγγραφέα: το ρυθμό γραφής του, ο οποίος παραδόξως είναι γρήγορος, αλλά και με έντονη αυτοπεποίθηση. Οι αναθεωρήσεις προστίθενται για ζωντάνια και αμεσότητα. Το διαγραμμένο κείμενο υπάρχει σβησμένο με στυλό και αντικαθίσταται με ενεργά ρήματα, λιγότερες λέξεις για μεγαλύτερη ακρίβεια. Το πρωτότυπο είναι που δείχνει τη μεγάλη προσπάθεια του Dickens να δημιουργήσει μια λογοτεχνικά δουλειά υψηλής ποιότητας, στο συντομότερο δυνατό χρόνο».
(Janeite Deb/ bygonebooks.wordpress.com )


Το PieriaLife σας αφιερώνει το παραμύθι του Κάρολου Ντίκενς "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ". Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε σίγουρα ευχόμαστε πολλοί άνθρωποι να έχουν την μεταστροφή του γκρινιάρη και τσιγκούνη Σκρούτζ. Μπορείτε να το διαβάσετε σε πολύ καλή ποιότητα εδώ


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!   
MERRY CHRISTMAS!

1 σχόλιο:

  1. Πράγματι είναι από τα ωραιότερα βιβλία που έχω διαβάσει. Για χρόνια συνήθιζα πριν τα Χριστούγεννα να διαβάσω την "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" του Ντίκενς για να μπω στο κλίμα και το πνεύμα των χριστουγέννω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή