Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

«Έφθασαν τα Χριστούγεννα»

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟΝ Γ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 

 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ 
ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ 1966-1967 

 Οι χριστουγεννιάτικες ετοιμασίες έκαμαν τα σπίτια, άνω κάτω.
Τα χριστόψωμα, οι κουραμπιέδες και τα κουλουράκια πηγαινοέρχονται στο φούρνο. Όλη ή γειτονιά στο πόδι!
Ο λαχανοπώλης, ο κρεοπώλης, ό παντοπώλης, ό έμπορος, ό ζαχαροπλάστης, έχουν στολίσει τα καταστήματά τους.
Οι μητέρες των παιδιών ετοιμάζουν τα καινούργια φορέματα των παιδιών και τα δώρα των πτωχών.
Αύριο την παραμονή θα γίνει στο σχολείο η Χριστουγεννιάτικη εορτή.
Στη μεγάλη αίθουσα έχουν τακτοποιήσει τα θρανία γύρο-γύρο και στη μέση έχουν στήσει το Χριστουγεννιάτικο δένδρο. Έχουν στολίσει την αίθουσα με κλάδους και με μια ωραία μεγάλη εικόνα, πού παρασταίνει τη Γέννησι. Όσα παιδιά ημπορούν πρέπει να φέρουν διάφορα πράγματα, για να κρεμάσουν στους κλάδους του δένδρου.
Ο Κωστάκης και η Ελενίτσα άδειασαν τούς κουμπαράδες των και αγόρασαν δυο σφυρίχτρες, τρία μπαλόνια χρωματιστά, δύο μανδηλάκια, ένα ζευγάρι κάλτσες, μια κουβαρίστρα κι ένα κτένι.
Το πρωί τής παραμονής τα παιδιά εστόλισαν το δένδρο. Ετοποθέτησαν σε όλα τα μέρη άσπρα μικρά κεράκια. Έπειτα σε διάφορα μέρη εκρέμασαν τα δώρα.

 ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 
 Είναι παραμονή Χριστουγέννων. Πολύ πρωί σήμερα τα παιδιά τής τρίτης τάξεως εβγήκαν να είπουν τα κάλαντα.
Είναι χωρισμένα σε δυο ομάδες, για να τελειώσουν γρήγορα. Στην ομάδα των αγοριών είναι αρχηγός ό Κωστάκης και στην ομάδα των κοριτσιών η Ελενίτσα. Όσα χρήματα μαζέψουν σήμερα θα τα δώσουν ν' αγοράσουν πρωτοχρονιάτικα δώρα για τα σεισμόπληκτα πτωχά καί ορφανά παιδάκια.
Προχωρούν τώρα τα παιδιά στη γραμμή. Μπροστά πηγαίνουν τα παιδιά, πού κρατούν μια εκκλησίτσα, πού έκαμαν από χαρτόνι. Ακολουθεί ένα παιδί με το κουτί, πού βάζουν τα χρήματα, και πίσω τα παιδιά με τα σιδερένια τρίγωνα. Δυο παιδιά κρατούν φυσαρμόνικες.
Τακ! τακ! κτυπούν τις θύρες των σπιτιών και οι νοικοκυραίοι ανοίγουν πρόθυμα, γιατί, ξεύρουν για ποιό σκοπό τα παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα.

Τα παιδιά τραγουδούν, ενώ οι φυσαρμόνικες και τα τρίγωνα συνοδεύουν το τραγούδι τους :
"Καλήν ημέραν, άρχοντες, αν είναι ορισμός σας, Χριστού την θείαν γέννησιν να ’πω στ' αρχοντικό σας. Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλει, οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρετ' η φύσις όλη. Εν τω σπηλαίω τίκτεται, έν φάτνη των άλογων, ο Βασιλεύς των ουρανών, ο Ποιητής των όλων!" 

Οι νοικοκυραίοι ρίχνουν στο κουτί χρήματα, ενώ τα παιδιά συνεχίζουν :
"Σ’ αυτό το σπίτι το ψηλό πέτρα να μη ραγίση κι ο νοικοκύρης τού σπιτιού χίλια χρόνια να ζήση!"

 Τα παιδιά ποτέ δεν είπαν τα κάλαντα με περισσότερη χαρά και υπερηφάνεια από τώρα, πού έκαμαν το χρέος των στα σεισμόπληκτα παιδάκια των νησιών μας και τής Θεσσαλίας...

 ΠΗΓΗ: http://petrousa.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου