Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... πέθανε ο Ιονέσκο

Του Ευθύμιου Σακκά (http://www.bookpress.gr )
Μια μέρα σαν σήμερα το 1994 έφυγε από τη ζωή ο Ευγένιος Ιονέσκο, ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς του περασμένου αιώνα. Είχε γεννηθεί στη Σλάτινα της Ρουμανίας, αλλά η οικογένειά του, όταν ήταν βρέφος ακόμη, έφυγε για την Γαλλία. Στην πατρίδα του θα επιστρέψει κατά την ενηλικίωσή του για να σπουδάσει και εκείνη την περίοδο θα εκδώσει και την πρώτη του ποιητική συλλογή.

Το 1938 θα γυρίσει στην Γαλλία, εργάζεται ως διορθωτής δοκιμίων σ’ έναν εκδοτικό οίκο και δέκα χρόνια αργότερα θα γράψει το πρώτο του θεατρικό έργο, την «Φαλακρή τραγουδίστρια». Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος αυτό που ήθελε ήταν να γράψει ένα έργο αντίθετο στους έως τότε ρεαλιστικούς κανόνες του θεάτρου με μοναδικό σκοπό να διασκεδάσει τους φίλους του.
Την δεκαετία του ’50 θα ακολουθήσουνε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του, όπως «Το μάθημα», «Οι καρέκλες» και «Δολοφόνος χωρίς αποδείξεις, και μαζί με τον Μπέκετ ο Ιονέσκο θα σπάσει τις παραδοσιακές θεατρικές φόρμες εγκαινιάζοντας το θέατρο του παραλόγου.
Την επόμενη δεκαετία μεταξύ των άλλων θα γράψει τα θεατρικά «Η πείνα και η δίψα» και «Ρινόκερος», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μοναδικό του μυθιστόρημα «Ο μοναχικός» που κινείται και αυτό σε απαισιόδοξα πλαίσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου