Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Κουφές ιστορίες στον κόσμο των ακουόντων

Σοφία Κολοτούρου 
"Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς; "
Κουφές ιστορίες καθημερινής τρέλας 
Σκίτσα: Σπύρος Δερβενιώτης 
Εκδόσεις ΚΨΜ 

Αναρωτηθήκατε ποτέ πως είναι να είσαι κουφός σε έναν κόσμο όπου σχεδόν όλοι οι άλλοι ακούνε; Η Σοφία Κολοτούρου πάσχει από μεταγλωσσική κώφωση και έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε έναν τέτοιο κόσμο. Έχοντας το χάρισμα της έκφρασης στον γραπτό λόγο από μικρή, είναι ίσως η πρώτη κωφή που μπόρεσε να καταγράψει με ακρίβεια σκέψεις, συναισθήματα και πραγματικές ιστορίες από τη ζωή της σε ένα βιβλίο.

Ιστορίες που εσείς πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ, όμως η ίδια έχει βιώσει ως αυτήκοος μάρτυς και συνεπώς σας τις μεταφέρει από …πρώτο αυτί. Οκτώ ιστορίες του βιβλίου είναι υπό μορφή comics σχεδιασμένο από τον γνωστό σκιτσογράφο Σπύρο Δερβενιώτη σε ένα ένθετο 16σελιδο, όμορφα ενσωματωμένο στην ροή και αισθητική του βιβλίου, ώστε να μπορεί να διαβαστεί και από παιδιά και εφήβους.
Το βιβλίο είναι γραμμένο με έξυπνο χιούμορ και ευαισθησία και αποτελεί επί της ουσίας έναν οδηγό προς ναυτιλλομένους στις συναναστροφές μας με κωφούς συνανθρώπους μας. Ένας χρήσιμος οδηγός ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας και πολιτισμού που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά στερεότυπα, τα φοβικά σύνδρομα, τον κοινωνικό ρατσισμό προς κάθε τι το «διαφορετικό».
Η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιτρέψει ακόμα και στους κωφούς συμπολίτες μας να έχουν «φωνή», έστω και γραπτή και να μας διηγούνται ιστορίες από τον σιωπηλό τους κόσμο. Εκείνοι έχουν βρει τον τρόπο και μας μιλούν – το ερώτημα είναι αν εμείς είμαστε έτοιμοι να τους ακούσουμε.

Επιπλέον πληροφορίες για το βιβλίο και τη συγγραφέα, θα βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.sofiakolotourou.gr/

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση! Να είστε καλά και καλό καλοκαίρι. Σοφία Κολοτούρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή