Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Η φάρμα των ζώων…

…α λα ελληνικά;

(Η υπόθεση είναι γνωστή. Τα ζώα επαναστατούν αλλά τα γουρούνια σταδιακά εγκαθιστούν δικτατορία. Ο Στριγγλής είναι ένα ταλαντούχο στη ρητορική γουρουνάκι που αναλαμβάνει τις "δύσκολες αποστολές" να πείσει τα ζώα ότι "όλα γίνονται για το καλό τους".)
"........Έστειλαν τότε το Στριγγλή να δώσει τις αναγκαίες εξηγήσεις.( γιατί τα γουρούνια κρατάνε για τον εαυτό τους το....γάλα και τα μήλα) -Σύντροφοι σήκωσε φωνή υποθέτω πως δε φαντάζεστε πως εμείς τα γουρούνια το κάνουμε αυτό από πνεύμα εγωισμού για λόγους προνομίων.
Πολλοί από μας σιχαίνονται και το γάλα και τα μήλα. Ακόμη κι εγώ ο ίδιος. Ο μόνος λόγος που τα μαζεύουμε είναι γιατί πρέπει να κοιτάξουμε την υγεία μας. Τόσο το γάλα όσο και τα μήλα- όπως έχει αποδειχτεί κι επιστημονικά σύντροφοι- περιέχουν συστατικά απ
ολύτως αναγκαία για την καλή κατάσταση ενός γουρουνιού. Εμείς τα γουρούνια κάνουμε διανοητική εργασία. Όλη η διοίκηση και οργάνωση τούτης εδώ της φάρμας εξαρτάται από εμάς. Μέρα νύχτα φροντίζουμε για σας. Τούτο το γάλα το πίνουμε για το δικό σας καλό και για τον ίδιο λόγο τρώμε αυτά τα μήλα. Μπορείτε να βάλετε με το μυαλό σας τι θα γινόταν αν εμείς τα γουρούνια παραμελούσαμε τα καθήκοντα μας;......." ".....Μετά από όλα τούτα ο Στριγγλής στάλθηκε να κάνει το γύρο της φάρμας και να εξηγήσει στα άλλα ζώα τη νέα κατάσταση των πραγμάτων.(δηλ. τη δικτατορία του γουρουνιού Ναπολέοντα) -Σύντροφοι έλεγε πιστεύω........... .......... πως κάθε ζώο εδώ πέρα αναγνωρίζει τη θυσία που επέβαλε στον εαυτό του ο σύντροφος Ναπολέων αναλαμβάνοντας κι άλλες ευθύνες. Μην περάσει απ το μυαλό σας σύντροφοι πως το να είσαι ηγέτης είναι διασκέδαση. Αντίθετα πρόκειται για βαριά και αβάσταχτη ευθύνη. Κανείς δεν πιστεύει περισσότερο από το Ναπολέοντα στην ισότητα των ζωών. Η ευτυχία του αν σας άφηνε να παίρνετε μόνοι τις αποφάσεις σας θα ήταν μεγάλη. Αλλά σύντροφοι θα μπορούσε καμιά φορά να πάρετε στραβή απόφαση και τι θα γινόταν τότε; ....Πειθαρχία, σύντροφοι, σιδερένια πειθαρχία! Αυτό είναι το σύνθημα της ημέρας. Ένα λάθος μας και οι εχθροί θα πέσουν πάνω μας...."
.......ο Καρατζαφέρης δήλωσε ότι ο Βενιζέλος«μπορεί να πουλήσει ψυγείο σε Εσκιμώο ή άμμο σε βεδουίνο» προς το παρόν "πουλάει" σε μας το Μεσοπρόθεσμο νομίζοντας ότι απευθύνεται σε "ζώα".
Αν θυμηθούμε και το καταλυτικό του ρόλο στην προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση όπου με την γρήγορη παραγραφή των αδικημάτων των πολιτικών υιοθετήθηκε απολύτως η βασική αρχή της Φάρμας των Ζώων ότι " ΌΛΑ ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑ ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ", τότε μπορούμε με σιγουριά να πούμε, και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, πως τελικά απέκτησε και το Μνημόνιο, το ......Στριγγλή του!

*Τα αποσπάσματα της Φάρμας των Ζώων από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Κυριάκου Ντελόπουλου.

http://ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου