Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Ο ΧΟΤΖΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ

Μια μέρα λέει ο Βεζύρης στο Χότζα που ήταν ο υπουργός του των οικονομικών
-Πήγαινε έξω και δες τι κάνει ο λαός μου, να μου πεις!
Πάει ο Χότζας γυρνάει του λέει:
-Βεζύρη μου, τους βλέπω γυρνάνε, ψωνίζουν, βγαίνουν καμμιά βόλτα, αλλά δεν μοιάζουν και πολυ ευχαριστημένοι!
-Βάλτους κι άλλους φόρους, Χότζα και μετά βγες πάλι έξω και πες μου τι γίνεται.
Βγαίνει ο Χότζας γυρνάει και λέει:
 -Βεζύρη μου, έχει αρχίσει μια αναστάτωση, δεν βγαίνουν πια τόσο έξω, δεν αγοράζουν όπως πριν και μοιάζουν αγριεμένοι!
 -Βάλτους κι άλλους φόρους και ξαναπές μου!
Πράγματι γυρνάει και του λέει:
-Βεζύρη , η αγορά χάλια, κανείς δε πουλάει κανείς δεν αγοράζει, διασκέδαση μηδέν, ο κόσμος έχει βγάλει κάτι μαχαίρια και τ΄ακονίζει με το μάτι αγριεμένο, αρχίζω και φοβάμαι!

-Βάλτους κι άλλους φόρους και ξαναέλα.
Γυρίζει ο Χότζας μετά από λίγες μέρες αναστατωμένος...
-Βεζύρη μου δε καταλαβαίνω τίποτα. Το σκηνικό έχει αλλάξει τρομερά. Είναι όλοι έξω στις ταβέρνες, τρώνε πίνουν, γλεντάνε, της κακομοίρας γίνεται!!!
-Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, λέει ο βεζύρης κουνώντας το κεφάλι, τώρα είναι τα ζόρια, Χότζα και να δούμε τι θα κάνουμε....
- Μα γιατί Βεζύρη μου, αφού όλοι μοιάζουν να γλεντάνε
-Δε γλεντάνε Χότζα. Κατάλαβαν ότι θα τους τα φάμε όλα και τα τρώνε πριν προλάβουμε....
 (Αναρτήθηκε από http://vasiliskos.blogspot.gr/ )


BookSyros: Αν οι Έλληνες πολιτικοί που μας κυβέρνησαν τα τελευταία 35 χρόνια είχαν διαβάσει όλες τις ιστορίες του Χότζα, ίσως σήμερα να μην είμαστε στη σημερινή άθλια οικονομική –και όχι μόνο-κατάσταση! Φαίνεται, όμως, πως μόνο την «ιστορία του Χότζα που έπαιζε βιολί*»και την «ιστορία με το φούρνο του Χότζα**»(που μάς θυμίζει πόσο πιστοί είναι στην ιδεολογία τους) διάβασαν και φροντίζουν να τις αναπαράγουν καθημερινά!

 *Μιά μέρα – κόντευε να πέσει η σκοτεινιά της νύχτας, είχε σουρουπώσει – πήγε ο Χότζας στην αγορά του Ακ – Σεχίρ, και πλησιάζοντας με προσοχή ένα μαγαζί – ίσως κοσμηματοπωλείο – άρχισε τη δουλειά του. Και η δουλειά αυτή ήταν η διάρρηξη του μαγαζιού.Αλλά κάποια στιγμή, κάποιος περαστικός αντιλήφθηκε ότι κάποιος εκεί στο σκοτάδι κάτι έκαμνε που δεν κατάλάβαινε τί ήταν. Αμέσως όμως αναγνώρισε τον Χότζα, που ήταν βέβαια πασίγνωστος στην πόλη αυτή. « Βρε Νασρ – εντ – ντιν, τι κάνεις εκεί τέτοια ώρα ; ». « Παίζω βιολί », αποκρίθηκε ο Χότζας. « Βιολί ; Μά δεν ακούω τίποτε », είπε ο διαβάτης. Και ο Χότζας : « Αύριο θα το ακούσεις!»

**Ο Χότζας χτίζει ένα φούρνο. Τέσσερις γείτονες τον επισκέπτονται και δίνουν τη γνώμη τους για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η πόρτα του φούρνου. Ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του. Απελπισμένος ο Χότζας αποφασίζει να χτίσει το φούρνο σε ένα παλιό του κάρρο για να μπορεί να τον γυρίζει ανάλογα με την υπόδειξη του κάθε γείτονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου