Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Το βιβλίο στην περίδοδο της κρίσης...

Οι εκδότες απαντούν  Κώστας Γκοβόστης
Στον Κώστα Αγοραστό/http://www.bookpress.gr/ 


Συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση των εκδόσεων Γκοβόστη, ο Κώστας Γκοβόστης μας μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το πώς οραματίζεται το μέλλον των εκδόσεων.

Κύριε Γκοβόστη, ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας. Να ξεκινήσουμε με την ερώτηση πώς οι εκδόσεις Γκοβόστη έχουν αντιμετωπίσει την κρίση των τελευταίων χρόνων. 
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιβίωσή μας μέσα σε ένα κλίμα όχι μόνο οικονομικής αλλά και πολιτιστικής απαξίωσης. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να ξεπεράσουμε την πρώτη χωρίς να υποκύψουμε στη δεύτερη, χαμηλώνοντας τον παραδοσιακά υψηλό πήχη της ποιότητας των εκδόσεών μας. Έχοντας προσαρμοστεί στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης περιορίσαμε το ρυθμό έκδοσης νέων τίτλων –που ανέκαθεν άλλωστε ήταν συγκρατημένος–, μειώνοντας έτσι το εκδοτικό ρίσκο, ενώ παράλληλα στηριζόμαστε στα οφέλη που προέρχονται από το «βάθος» του καταλόγου μας.
Οι εκδόσεις Γκοβόστη, φημίζονται, εκτός των άλλων, και για τις κλασικές πια μεταφράσεις του Άρη Αλεξάνδρου σε κείμενα των Ντοστογιέφκι, Τσέχωφ, Γκόργκι αλλά και Μωπασάν και Στάινμπεκ. Πού εντοπίζετε τη σπουδαιότητα αυτών των μεταφράσεων, ακόμη και σήμερα; 
Βασικός πυλώνας της εκδοτικής μας πολιτικής ήταν και είναι η ποιότητα των
μεταφράσεων.Θεωρούμε ότι καλή μετάφραση είναι εκείνη που αποδίδει πιστά τα νοήματα του πρωτότυπου κειμένου, καταργώντας το σύνορο της γλώσσας χωρίς να αφήνει τον Έλληνα αναγνώστη «χαμένο στη μετάφραση». Η ιδανική μετάφραση δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να μην ακολουθεί απλώς την ιστορία μα να συμμετέχει σε αυτήν.
Το 1926, ο παππούς σας, εξέδωσε το πρώτο βιβλίο του οίκου, το διήγημα «Το όνειρο ενός γελοίου», του Ντοσκογιέφκι. Τι έχει αλλάξει και τι έχει μείνει το ίδιο από τότε στις εκδόσεις Γκοβόστη; 
Έχουν αλλάξει πολλά, αλλά και άλλα τόσα έχουν μείνει τα ίδια. Η προσήλωση και η αγάπη για αυτό που κάνουμε, ο σεβασμός στην ιστορία μας, η προσπάθεια πολιτιστικής προσφοράς, έστω κι αν αυτά συχνά δεν συμβαδίζουν με την εμπορικότητα, είναι μερικές από τις διαχρονικά σταθερές μας αξίες.
Φυσικά, η προσαρμογή στις συνθήκες της εποχής μας, σε επίπεδο εκδοτικών επιλογών αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο οικονομικής αλλά και πολιτισμικής επιβίωσης. Εξακολουθούμε να προσφέρουμε στο αναγνωστικό κοινό βιβλία όχι μόνο χρήσιμα και υψηλής ποιότητος αλλά και ψυχαγωγικά...
Μέχρι στιγμής δεν έχετε μπει στο παιχνίδι του ηλεκτρονικού βιβλίου. Είναι κάτι που σας ενδιαφέρει στο εγγύς μέλλον; 
Είναι ένα ζήτημα που παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρόλο που ήδη κυκλοφορούν κάποιοι τίτλοι μας σε ηλεκτρονική μορφή, τηρούμε προς το παρόν στάση αναμονής. Πιστεύουμε ότι ακόμα δεν έχει «ξεκαθαρίσει» το τοπίο όσον αφορά την ελληνική αγορά ηλεκτρονικού βιβλίου.
Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η συζήτηση για αυτό το θέμα έχει εκτρέψει την προσοχή μας από το ουσιαστικό πρόβλημα που δεν είναι το αν διαβάζονται βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά το ότι δεν διαβάζονται βιβλία γενικώς - ιδίως από τις νεότερες ηλικίες. Έχοντας πίσω μας μια ιστορία 87 χρόνων και βλέποντας μπροστά άλλα τόσα χρόνια, θεωρούμε ότι μακροπρόθεσμα αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Πρωτεύον μέλημά μας πρέπει είναι να βρούμε τον τρόπο να μεταδώσουμε στις νέες γενιές τη μαγεία της ανάγνωσης και ως εκ τούτου το μέσον της ανάγνωσης είναι δευτερευούσης σημασίας.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο από τον κατάλογό σας που να το αγαπάτε ιδιαίτερα; 
Είναι πολύ δύσκολο να δηλώσει προτίμηση κανείς σε κάποιο από τα «παιδιά» του, πόσο μάλλον, όταν τα περισσότερα από αυτά είναι κλασσικές αξίες! Μη θέλοντας όμως να αποφύγω την ερώτηση, θα προτείνω ένα εμβληματικό βιβλίο του Τζακ Λόντον. Το Σιδερένιο Τακούνι είναι το όνομα που δίνει ο Τζακ Λόντον στην πλουτοκρατία, ως μορφή ενός έσχατου οικονομικου-πολιτικού ολοκληρωτισμού. Το προφητικό αυτό βιβλίο, που πρωτοεκδόθηκε το 1908, δίνει μια σύγχρονη εκδοχή της πραγματικότητας και οι προβλέψεις του συγγραφέα έναν αιώνα πριν επαληθεύονται σήμερα, καθώς αναβιώνει μπροστά στα μάτια μας η «εργατική αριστοκρατία», η κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος και των κατευθυνόμενων πανεπιστημιακών σπουδών, η τρομοκρατία και η καταστολή, η διαπλοκή και η διαφθορά των θεσμών. Πιστεύω ότι, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, της κρίσης των ιδεών και των αξιών, είναι ένα βιβλίο ιδιαίτερα επίκαιρο.
Ποια φιλοδοξείτε να είναι η πορεία των εκδόσεών σας στα επόμενα χρόνια; 
Με εφαλτήριο την πλούσια παράδοσή μας και με συνέπεια σε αυτήν, φιλοδοξούμε να εξερευνήσουμε παλαιά και να ανακαλύψουμε νέα εκδοτικά τοπία.
( Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του εκδότη Κ.Γκοβόστη για το http://www.bookpress.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου