Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Το κράτος τιμά

τη λογοτεχνική παραγωγή! 

Ρεπορτάζ: Καίτη Νικολοπούλου - http://www.iapopsi.gr/

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών απονεμήθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2012, για τις εκδόσεις του 2011, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, με τους βραβευμένους συγγραφείς δικαιωμένους από την τιμητική διάκριση, παρ’ όλο που ακούστηκαν σαν ψίθυροι οι διαμαρτυρίες για το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ.
Πάντως, ο μεγάλος τιμημένος της βραδιάς, ο Θανάσης Βαλτινός, δεν ήταν εκεί.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη μουσική εισαγωγή, με τον Σπύρο Κοντό στο όμποε και τη Λητώ Θώμου στο πιάνο. Την τελετή απονομής συντόνισε ο Προκόπης Δούκας. Σημαντική η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ αρμόδιου για θέματα Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση τονίζοντας πως «το κράτος τιμά τη λογοτεχνική παραγωγή από το 1956 και εγγυάται με το κύρος του τις πνευματικές αξίες και το συμβολικό κεφάλαιο που συγκεντρώνουν με την εργασία τους οι συγγραφείς».
Στη συνέχεια, ο κ. Κώστας Τζαβάρας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στόχος μας είναι η υποστήριξη του βιβλίου ως πολιτιστικό αγαθό και όχι ως εμπορικό προϊόν και ο σχεδιασμός μιας στρατηγικής, που θα δώσει ώθηση στις εκδοτικές παραγωγές των πνευματικών δημιουργών. Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, η παραγωγή σημαντικών πνευματικών έργων είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου συνεχίζουν να είναι παρούσες και να συμβάλουν ενεργά στην προβολή του σύγχρονου πολιτισμού μας. Η πολιτεία δεν τιμά μόνο την πνευματική προσφορά αξιόλογων συγγραφέων, αλλά επιβραβεύει την επιμονή τους να συνεχίζουν να δημιουργούν, παρά την αντίξοη καθημερινότητα, που διαμορφώνει η συγκυρία της οικονομικής κρίσης. Στο μέλλον, θέλουμε να τιμήσουμε σημαντικούς ανθρώπους και σε άλλους τομείς της ζωής μας».
Τα βραβεία:
Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε στον Θανάση Βαλτινό, το οποίο παρέλαβε εκπρόσωπός του, για το σύνολο του πεζογραφικού του έργου.
Το Βραβείο Μυθιστορήματος δόθηκε στον Γιώργο Συμπάρδη, ενώ με το Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας τιμήθηκαν οι Γιάννης Ευσταθιάδης και Έρση Σωτηροπούλου.
Το Βραβείο Ποίησης απονεμήθηκε στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, που σημείωσε πως τέτοιες διακρίσεις υπενθυμίζουν πως η ποιητική τέχνη εξακολουθεί να είναι ζωντανή, και το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής στον Αντώνη Λιάκο, που επεσήμανε τους πανάρχαιους δεσμούς ανάμεσα στη λογοτεχνία και την ιστοριογραφική επιστήμη.
Το Βραβείο Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας κέρδισε ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, που ζώντας στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, ενώ το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα απονεμήθηκε σε δύο ποιητές: τον Θωμά Ιωάννου και τον Θωμά Τσαλαπάτη.
Το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχίας σε Ελληνική Γλώσσα δόθηκε στον Παναγιώτη Χοροζίδη, το Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά στον Ν.Μ. Σκουτερόπουλο και το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα στους Βιθέντε Φερνάντεθ Γκονζάλεθ, Λεάντρο Γκαρθία Ραμίρεθ, Μαρία Λοπέζ Βιλάλμπα και Ιωάννα Νικολαΐδου.
Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε στη Χριστίνα Φραγκεσκάκη και το Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου στην Ελένη Κατσαμά, ενώ το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου κέρδισαν οι Βασίλης Παπατσαρούχας, Ίριδα Σαμαρτζή, Ευγένιος Τριβιζά και Αντώνης Παπαθεοδούλος.
Τέλος, το Βραβείο Γνώσεων για Παιδιά απονεμήθηκε στον Χρήστο Μπουλώτη.
Ο Μ. Κουμανταρέας απονέμει το βραβείο στον Γ. Συμπάρδη
Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικών Έργων 2012
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι στους διαγωνισμούς Κρατικών Βραβείων Συγγραφής Θεατρικών Έργων έτους 2012 απονέμονται τα εξής βραβεία:
1. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
Α. Κρατικό Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου στον Παναγιώτη Παναγόπουλο για το έργο του: «Η ντουλάπα» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Χορικάουα Τατσούκο».
Β. Έπαινο στον Μιχαήλ Άνθη για το έργο του «T-Bonus steak» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Θεοδόσης Τεύκρος».
2. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Α. Κρατικό Βραβείο για νέους ΘεατρικούςΣυγγραφείς στην Άρτεμη Μουστακλίδου για το έργο της: «Απειλή» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Diana M.».
 Β. 1ον Έπαινο στον Δημήτρη Σδρόλια για το έργο του: «Θόρυβος» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Αντώνης Καλοκύρης».
2ον Έπαινο στον Αντώνιο Τολάκη για το έργο του: «Να έχεις μια μέρα όλο γιασεμί» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Άγγελος Καλατζάκης».
3. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
 Τον Έπαινο αυτό απονέμει στην Αιμιλία Βασιλακάκη για το έργο της «Πριγκιπική Γυμναστική» που υποβλήθηκε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Ζυράννα Ζάβαλου».

 http://www.iapopsi.gr/Ρεπορτάζ: Καίτη Νικολοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου