Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Βρετανία: Επιστροφή βιβλίου...

...μετά από 47 χρόνια ! 

Φθηνά τη γλίτωσε ένας ακαδημαϊκός από τη Βόρειο Ιρλανδία. Παρότι του πήρε 47 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να επιστρέψει ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κουίνς στο Μπέλφαστ, οι υπεύθυνοι του χάρισαν το πρόστιμο το οποίο άγγιζε το ποσό των 10.200 ευρώ! Ο καθηγητής Τζον Φόστερ από το Ινστιτούτο Ιρλανδικών Σπουδών του πανεπιστημίου Κουίνς στο Μπέλφαστ, πρόσφατα ανακάλυψε το βιβλίο, με ποιήματα του βικτοριανού ποιητή Άρθουρ Χιου Κλαφ, όταν επέστρεψε στο Βανκούβερ για να αδειάσει το ντουλάπι του στο πανεπιστήμιο Μπρίτις Κολούμπια όπου εργαζόταν για αρκετά χρόνια. ;
΄Οπως διαπίστωσε, κοιτάζοντας στη σφραγίδα, το είχε δανειστεί στις 11 Οκτωβρίου 1966, ως προπτυχιακός τότε φοιτητής!

«΄Ημουν θαυμαστής του Κλαφ, τον οποίον πάντα θεωρούσα υποτιμημένο ποιητή, αλλά εκείνη την περίοδο έφυγα από το Κουίνς και πήγα στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον ως διδακτορικός φοιτητής. Είδα ότι είχε μία σφραγίδα η οποία πιστοποιούσε ότι το βιβλίο είχε περάσει στην κατοχή του Κουίνς τον Μάιο του 1921 και ήταν σίγουρα δικό τους και εγώ το είχα καθυστερήσει 47 χρόνια, εξοργιστικά μεγάλη καθυστέρηση. Τα πρόστιμα της βιβλιοθήκης είναι 50 σεντ την ημέρα για τους εβδομαδιαίους δανεισμούς οπότε ήρθα αντιμέτωπος με έναν τεράστιο λογαριασμό. Οπως θα έλεγαν οι Αμερικανοί: "Κάνε τον υπολογισμό!"» δήλωσε ο καθηγητής Φόστερ στη βρετανική εφημερίδα The Independent.
Το πανεπιστήμιο ωστόσο ικανοποιήθηκε που επέστρεψε στην κατοχή του το βιβλίο και γι' αυτό αποφάσισε να χαρίσει το πρόστιμο στον καθηγητή.
«Υποθέτω ότι το μάθημα από αυτή την ιστορία είναι ότι αν ανακαλύψεις ένα βιβλίο που έχεις καθυστερήσει, πρέπει να σιγουρευτείς ότι το έχεις καθυστερήσει πάρα, πάρα πολύ πριν αποφασίσεις να το επιστρέψεις» συμπλήρωσε ο ίδιος.
ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=530603

 BookSyros: Μήπως πρέπει οι υπεύθυνες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης να αναζητήσουν κάποιους «ξεχασιάρηδες» δανειστές βιβλίων; Πού ξέρει κανείς, ίσως να έχει αφήσει εκρεμότητες ακόμη κι ο ...Ελευθέριος Βενιζέλος από τα χρόνια που φοιτούσε στο Γυμνάσιο της Ερμούπολης! Λέτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου