Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013

«Αυθεντία του σύγχρονου διηγήματος» 
 χαρακτηρίζει η Σουηδική Ακαδημία 
 την Alice Munro...

Η Καναδή συγγραφέας Alice Munro βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2013. Η 82χρονη Καναδή είχε βραβευτεί το 2009 με βραβείο Man Booker και έχει πολλές φορές τιμηθεί και με άλλα λογοτεχνικά βραβεία.

Η Σουηδική Ακαδημία τη χαρακτηρίζει «αυθεντία του σύγχρονου διηγήματος» ενώ βιβλία της κυκλοφορούν και στα ελληνικά.

Από το 1901 έως σήμερα έχουν απονεμηθεί 106 Βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μόλις δώδεκα γυναίκες είχαν αποσπάσει μέχρι σήμερα το βραβείο, δεκατρείς με τη φετινή απονομή . (www.newsbeast.gr )

Η Alice Munro γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε στο Οντάριο του Καναδά. Έχει εκδώσει εννιά συλλογές διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα. Έχει διακριθεί τρεις φορές με την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση στον Καναδά, το Governor General’s Literary Award. Έχει επίσης βραβευτεί από την Ένωση Κριτικών των ΗΠΑ κι έχει λάβει το βραβείο Rea για την προσφορά της στο διήγημα. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Man Booker International για το σύνολο του έργου της. Το βιβλίο της "Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει" συμπεριλήφθηκε τόσο στις λίστες των μπεστ σέλερ όσο και στις λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2001. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου