Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

National Book Awards 2013


Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν στο Manhattan οι φετινοί νικητές των 64ων Βραβείων Βιβλίου National Book Awards, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι Cynthia Kadohata για το "The Thing About Luck" (Λογοτεχνία για νέους), Mary Szybist για το "Incarnadine" (Ποίηση), George Packer για το "The Unwinding" (Μυθιστόρημα), και James McBride για το "The Good Lord Bird" (Λογοτεχνία Φαντασίας).

Η Cynthia Kadohata, νικήτρια του Βραβείου Νεανικής Λογοτεχνίας με το "The Thing About Luck"  ενημέρωσε πως λόγω προλήψεων δεν είχε ετοιμάσει κάποιο λόγο και έτσι αρκέστηκε να ευχαριστήσει τα άτομα που τη βοήθησαν στην καριέρα της.


Η Mary Szybist, φανερά συγκινημένη μετά τη βράβευσή της για την ποιητική συλλογή "Incarnadine", δήλωσε πως "υπάρχουν πολλά που δεν μπορεί να επιτύχει η ποίηση, αλλά το θαύμα είναι σε αυτά που μπορεί να επιτύχει". 

Το βραβείο Μυθιστορήματος απέσπασε ο James McBride με το "The Good Lord Bird", αναφέροντας μεταξύ άλλων στον ευχαριστήριο λόγο του: "Δε θα ένιωθα άσχημα, αφού όλοι οι υποψήφιοι είναι καλοί στο έργο τους, αλλά σίγουρα είναι ωραίο να κερδίζεις".

Στη συνέχεια, η Toni Morrison βράβευσε τη Maya Angelou* για την προσφορά της στη λογοτεχνία, δηλώνοντας για εκείνην πως είναι τιμή της να τη βραβεύει, θεωρώντας την πηγή έμπνευσης για πολλούς Αφρο-αμερικανούς συγγραφείς.
Η Angelou με τη σειρά της ευχαρίστησε τη Morisson για τα καλά της λόγια και πρόσθεσε: "Η εύκολη ανάγνωση είναι δύσκολη γραφή. Προσπαθώ όλη μου τη ζωή να είμαι ειλικρινής και είμαι ευνώμων για αυτή τη βραδιά".

Clare Swanson-http://www.publishersweekly.com/
(Απόδοση στα ελληνικά:Τερέζα Λίτσα



*BookSyros: Maya Angelou είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Marguerite Ann Johnson. Το υιοθέτησε μετά τον γάμο της (το 1951) με τον 'Ελληνα Anastasios (Tosh) Angelos, πρώην ναυτικό με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου