Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Η Κιβωτός των Βιβλίων

Καλό το Internet και η ψηφιακή τεχνολογία, αλλά γιατί να μην έχουμε backup και σε φυσική μορφή;
Σε ένα βόρειο προάστιο του San Francisco υπάρχει μια αποθήκη διαφορετική από τις άλλες. Εκεί στοιβάζονται containers που περιέχουν βιβλία. Μόνο βιβλία, τίποτε άλλο.
Ο Brewster Kahle επένδυσε χρόνο και χρήμα σε ένα project που πολλοί θα σπεύσουν να χαρκατηρίσουν γελοίο. Μπορεί και να είναι έτσι, αλλά υπάρχει και μία πιθανότητα στο εκατομμύριο ο κύριος αυτός να διασώσει τον ανθρώπινο πολιτισμό σε περίπτωση ψηφιακού ολοκαυτώματος.

Ο Kahle επικοινωνεί με βιβλιοθήκες από όλο τον κόσμο και τους ζητά να του στείλουν βιβλία που δε χρειάζονται. Οι περισσότερες βιβλιοθήκες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, καθώς θέλουν να ξεφορτωθούν τίτλους που δεν έχουν θέση στην ψηφιακή εποχή. Επίσης, τα βιβλία που αποθηκεύονται περιλαμβάνουν και ιστοσελίδες από το παγκόσμιο Internet.
Ο Kahle θέλει ένα αντίτυπο από κάθε βιβλίο, χτίζοντας έτσι μια ιδιότυπη Κιβωτό του Νώε. Έτσι, σε περίπτωση που το Internet καταστραφεί -λέμε τώρα- ο πνευματικός πλούτος της ανθρωπότητας θα έχει διασωθεί. Όπως λέει και ο ίδιος, "αν η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είχε κάνει αντίγραφα των βιβλίων της και τα είχε στείλει σε άλλες βιβλιοθήκες, τώρα θα είχαμε όλα τα έργα του Αριστοτέλη και του Ευριπίδη".
Κατά πάσα πιθανότητα, ο Kahle ...χάνει το χρόνο του. Αν, όμως, γίνει το αδιανόητο και το Internet σπάσει/κλείσει/καταστραφεί, τότε ο κύριος αυτός θα είναι ο σωτήρας της ανθρωπότητας στη μετα-ψηφιακή εποχή...

ΠΗΓΗ: http://t3mag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου