Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Στον κήπο με τα θηρία

Το ιστορικό ντοκουμέντο, «Στον κήπο με τα θηρία» (Εκδόσεις Μεταίχμιο. Μτφ. Ανδρέας Μιχαηλίδης), το Βιβλίο του Αμερικανού δημοσιογράφου και ιστορικού Έρικ Λάρσον, για την άνοδο του Τρίτου Ράιχ, θα μπορούσε να διαβαστεί σαν μια σπουδή στην ανευθυνότητα ή την εθελοτυφλία.
Τα σημάδια που διαμόρφωναν σιγά-σιγά τον εφιάλτη του ναζισμού και προετοίμαζαν το έδαφος για τις μεγαλύτερες αγριότητες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα ήταν ορατά σε πολλούς, αρκετό καιρό πριν από το ξέσπασμα του μεγάλου πολέμου.
Συνήθως, όσοι καλούνταν, εντός και εκτός Γερμανίας, να αντιμετωπίσουν το ναζιστικό παραλογισμό προσπερνούσαν, μάλλον ασυλλόγιστα, την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τα βασανιστήρια και τις διώξεις αθώων ανθρώπων.

Η πίστη ορισμένων στη νηφαλιότητα, τη διασφάλιση των καλών διπλωματικών σχέσεων με τη Γερμανία, τη διατήρηση μιας πολιτικής ισορροπίας και η προσμονή ότι το Τρίτο Ράιχ θα αυτοκαταστραφεί, ενίσχυαν, απλώς, μια ψευδαίσθηση ομαλότητας.
Όταν, τελικά, ο Χίτλερ εμφανίστηκε πανίσχυρος μπροστά σε όλους και αποκάλυψε το παρανοϊκό του σχέδιο, η μετριοπάθεια, οι καλές διπλωματικές σχέσεις και η πίστη στη λογική έμοιαζαν με αδύναμα επιχειρήματα επιπόλαιων ανθρώπων, που δεν ήταν ικανοί να προβλέψουν τις καταστροφικές εξελίξεις…


Θα χαρούμε να ανταλλάξουμε απόψεις για το βιβλίο στη σελίδα μας στο Facebook και στο Τwitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου